Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. oktober 2022

V nabor testiranih orodij za domače mojstre in vrtnarje smo dodali baterijske verižne žage. Če urejate vrt ali pripravljate drva za naslednjo zimo, ste gotovo že pomislili na koristno pomoč verižne žage. Sodobni modeli z baterijskim napajanjem obljubljajo tišje delo brez izpuhov. Ali so tudi dovolj učinkoviti, pa preverite v našem primerjalniku.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Testni program je prilagojen potrebam amaterskega vrtnarja na domačem vrtu. Zahteve profesionalnih uporabnikov niso upoštevane. Vse testne osebe med preizkusom uporabljajo osebno zaščitno opremo, skladno s predpisi EN381.

Baterije pred preizkusom trikrat napolnimo in povsem izpraznimo, da se »utečejo«. Žago sestavimo po navodilih in najprej trikrat po pet minut poganjamo brez obremenitve, ob tem nastavimo napetost verige. Med preizkusom natančno beležimo porabo olja ter spremljamo obrabo rezila in napetost verige.

Izračun skupne ocene

  • Zmogljivost: 50%
  • Baterija: 10%
  • Uporaba: 35%
  • Glasnost: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Zmogljivost (50 odstotkov skupne ocene)

Vertikalni rez: vzorec je mehek les, leska ali jesen, premer 5, 10, 15, 20, 30 cm. Z vsakim modelom naredimo 5 tankih rezov na vsakem vzorcu. Beležimo čas in čistost reza.

Obrezovanje: vzorec iz mehkega lesa premera 10 cm je v laboratoriju pritrjen pokonci. Ocenjujemo usmerjanje žage in kontrolo padca odrezanega dela.

Vodoravni rez: vzorec iz mehkega lesa premera 5–6 cm je pritrjen pokonci, režemo vodoravne reze v višinah od pasu do kolen.
Ocenjujemo čas in čistost reza.

Obraba: ocenjujemo obrabljenost rezila in premičnih delov žage po končanih preizkusih.

Baterija (10 odstotkov skupne ocene)

S povsem napolnjeno baterijo režemo zaporedne vertikalne reze v mehkem lesu premera 10 cm, dokler se žaga ne ustavi. Merimo čas delovanja in čas polnjenja baterije.

Uporaba (35 odstotkov skupne ocene)

Uporabnost žage ločeno ocenjujeta dva profesionalna uporabnika. Če se njuni oceni preveč razlikujeta, doda oceno še tretja oseba. Pri oceni dodatno upoštevamo vidik starejše ali manj spretne osebe, prilagoditev desničarjem in levičarjem ter različno visoke uporabnike.

Ocenjujemo: rokovanje (ročaj, težišče, nameščanje baterije, prenašanje), uporabo (polnjenje z oljem, žaganje v vseh položajih, stikala, preprostost), okretnost (manevriranje žage skozi krošnjo manjšega drevesa, žaganje tik ob deblu), vzdrževanje (napenjanje verige, ostrenje rezila, navodila za ostrenje, navodila za vzdrževanje).

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Med delom izmerimo glasnost orodja ob ušesu uporabnika, neprijetnost hrupa ocenimo še subjektivno.

Zahtevno delo (0 odstotkov skupne ocene)

Preizkusimo rezanje trdega lesa, poleno premera 10 cm (hrast ali oreh) in rabljenih železniških pragov.
Ocena je informativna in se ne upošteva v skupni oceni.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več