Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

22. avgust 2022

Na analizo smo poslali sedem industrijsko predelanih kompostov, ki smo jih našli v slovenskih trgovinah in pri drugih ponudnikih, denimo na sedežu komunalnih podjetij.

V šestih vzorcih nismo ugotovili presežnih vrednosti težkih kovin ali drugih onesnaževal, zato jih uvrščamo v prvi kakovostni razred, tudi po novi evropski uredbi.

V enem vzorcu smo ugotovili malenkost preseženo mejno vrednost skupnega kroma, zaradi česar ta kompost uvrščamo v 2. kakovostni razred. Uporabo takšnega komposta za pridelavo hrane odsvetujemo, je pa še vedno primeren za vzgojo lončnic ipd.

Komposti se med seboj razlikujejo v vsebnosti hranil. Bistveno manj smo bili zadovoljni z označevanjem – na eni od vreč ni bilo niti enega podatka o tem, kaj sploh kupujemo, na drugi pa nobenega napisa v slovenskem jeziku.

V slovenskih trgovinah in pri podjetjih, ki se ukvarjajo z industrijskim kompostiranjem, smo kot običajni potrošniki kupili sedem vreč kompostov. Pripravili smo vzorce in jih poslali na analizo v akreditiran laboratorij.

Preverili smo osnovne parametre rodovitnosti: kislost, vsebnost fosforja, kalija in dušika ter vsebnost organske snovi.

Dodatno smo analizirali vsebnost obstojnih oziroma trajnih onesnaževal, 7 kovin, 16 policikličnih aromatskih ogljikovodikov in 7 polikloriranih bifenilov.

Strokovnjaki so ocenili označbe na embalaži (vrečah) in podali primerjavo med označenimi in izmerjenimi vrednostmi.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več