Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izbira kuhinjske nape ni preprosta, še posebej če upoštevamo, da so na voljo v neverjetnem cenovnem razponu. Od nekaj deset do krepko čez tisoč evrov lahko plačamo za ohišje z ventilatorjem, ki naj bi reševalo težavo pare in vonjav v sodobni kuhinji. Preden se lotimo argumentov všečnosti in cene, moramo razumeti, kaj zmore kuhinjska napa in česa ne.

Da pa ne gre le za teorijo, smo različne vrste kuhinjskih nap preizkusili v laboratoriju in jih primerjali med seboj. Rezultate si lahko ogledate v primerjalniku.


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

  • Učinkovitost: 50%
  • Glasnost: 25%
  • Priročnost: 20%
  • Kakovost izdelave: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Učinkovitost (50 odstotkov skupne ocene)

Filtriranje maščob – Vzorce smo pritrdili v varno testno komoro nad kuhalno ploščo skladno z navodili proizvajalca. Na vročo ponev (250 °C) smo 30 minut kapljali mešanico olja in vode. Pri tem je napa ves čas delovala z največjo močjo. Nato smo kuhalno ploščo ugasnili in napo pustili delovati še 10 minut. Na koncu smo izmerili količino maščobe na filtrih, ohišju nape in maščobo na kuhalni površini ter jo primerjali s količino uparjene maščobe.

Odvajanje vodne pare – V kuhinjskem prostoru (22 m3) smo na kuhalni plošči segrevali štiri lonce vode, dokler vlažnost v prostoru ni narasla na 90 odstotkov. Potem smo vključili napo na najvišjo stopnjo (tudi kratkotrajno povečanje moči, če je bilo na voljo) in merili, koliko časa je potrebovala napa, da je znižala vlažnost na 60 odstotkov. Dodatno smo vizualno ocenili kondenzirano vodo na ohišju in kuhališču po koncu preizkusa.

Odstranjevanje vonjav – V kuhinjskem prostoru z napo, ki je delovala na najvišji stopnji (tudi s povečano močjo, če je bilo voljo), smo na vročo ponev (170 °C) 30 minut kapljali mešanico 300 ml destilirane vode in 15 ml aromatske MEK (metil etil keton). Koncentracijo arome v prostoru smo merili z inštrumentom vsako minuto.

Glasnost (25 odstotkov skupne ocene)

Merili smo glasnost delovanja nameščene nape, pri delovanju z največjo stalno močjo. Glasnost smo ocenili tudi subjektivno, oceno so znižali nenavadni ali moteči zvoki.

Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)

Trije strokovnjaki so ločeno ocenili navodila, zahtevnost montaže po navodilih in celovitost priloženih elementov, uporabniško ergonomijo, vzdrževanje in čiščenje, preprostost uporabe pametne aplikacije (če jo napa ima), kakovost osvetlitve kuhalne plošče in kakovost zunanje površine, če je ta dekorativna.

Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)

Strokovnjaki so med montažo in uporabo ocenili kakovost izdelave in materialov znotraj in zunaj, s posebnim poudarkom na detajlih, ki se jih uporabnik redno dotika – gumbih, filtrih, robovih.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več