Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. september 2021

Odločam se za nakup kuhinjskega rezalnika (salamoreznice). Ste jih že kdaj testirali? Rad bi prebral test, da bi vedel, na kaj moram biti pozoren.

Odgovor ZPS

Zadnji test rezalnikov smo objavili leta 2009, zato ni več aktualen. Da bo izbira lažja, povzemamo nekaj najpomembnejših lastnosti.

Aparat mora biti robusten (težji so stabilnejši in zato varnejši) in izdelan iz materiala, ki se ne upogne, kadar režemo bolj kompaktne, trše izdelke (na primer suho salamo). Kovinska ohišja so boljša od plastičnih, rezila iz nerjavne kovine z gladko površino pa omogočajo natančnejše rezanje.

Pozorni bodite na skalo za označitev debeline rezin, nastavitev naj bo zvezna, z dobro vidnimi oznakami in dovolj velikim razponom, da lahko režemo živila na debele (kruh, zelenjava) in tanke rezine (pršut, salama, sir). Rezalniki, ki imajo rezilo pod kotom, lepše nalagajo rezine na pladenj.

Včasih so poleg univerzalnega rezila na voljo tudi namenska rezila, a rezultati rezanja z njimi na takratnem testu niso bili nič boljši. Pri cenejših je dobro preveriti, ali imajo varnostno zaščito za prste in pokrivalo za rezila.

Različne izboljšave, na primer neprekinjeno delovanje, vedno pomenijo višjo ceno, zato je pametno premisliti, ali jih bomo tudi uporabljali.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več