Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Potrošniške organizacije redno testiramo stenske klimatske naprave v t. i. split izvedbi (z notranjo in zunanjo enoto) z močjo 2,5 in 3,5 kW, katerih uporaba je v gospodinjstvih najbolj razširjena. Že drugo leto zapored noben izmed testiranih modelov ni dobil skupne ocene zelo dobro, po drugi strani pa prav tako že drugo leto zapored narašča število dobro ocenjenih močnejših naprav.

 
Izračun skupne ocene:

  • Učinkovitost: 65%
  • Hrupnost: 10%
  • Vsestranskost: 10%
  • Priročnost: 10%
  • Navodila za uporabo: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Učinkovitost (65 odstotkov skupne ocene)

Učinkovitost klimatskih naprav smo preizkusili pri različnih zunanjih temperaturah med hlajenjem (pri 35, 30, 25 in 20 °C) in ogrevanjem (pri –7, 2, 7 in 12 °C).

Izmerili smo zmogljivost hlajenja in ogrevanja ter čas, potreben za doseganje želene temperature – pri največji moči pihanja in s funkcijo samodejnega nihanja zračnega toka (swing).

Na končno oceno so vplivali še kazalnika SEER (sezonski izkoristek pri hlajenju) in SCOP (sezonski izkoristek pri ogrevanju), letna poraba energije za hlajenje in ogrevanje ter poraba energije v stanju pripravljenosti.

Hrupnost (10 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo glasnost zunanje in notranje enote med delovanjem.

Vsestranskost (10 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo, ali naprava zmore delovati v načinu z manjšo porabo energije, ali lahko deluje samo ventilator, ali naprava prikazuje temperaturo v prostoru (ali zgolj nastavljeno temperaturo), kakšna je največja razdalja med zunanjo in notranjo enoto.

Priročnost (10 odstotkov skupne ocene)

Za običajnega uporabnika je pomembno, da je spreminjanje nastavitev klimatske naprave preprosto, brez vsakokratnega brskanja po navodilih za uporabo.

Če je bila na voljo aplikacija za upravljanje na daljavo, smo preverili, kako preprosto jo je uporabljati, urejati in spreminjati nastavitve, subjektivno smo ocenili tudi splošni vtis in videz aplikacije. Varstvo osebnih podatkov (zbiranje, obdelava) niso bili predmet tega dela preizkusa.

Navodila za uporabo (5 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo popolnost in razumljivost navodil za uporabo, ki so priložena klimatski napravi. Zanimalo nas je tudi, ali so vključena navodila za recikliranje naprave oziroma njenih delov.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA