Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Spomladi se ob medvedih in drugih živalih iz zimskega spanja »prebudijo« tudi kosilnice. Pri tem se nekatere na vso moč upirajo, njihova starost in kondicija nista več na želeni ravni. Potrošniške organizacije vse leto vestno testiramo prihajajoče nove modele, da so vam zbrani podatki spomladi lahko v pomoč, če je treba kupiti novo.

Izbira med različnimi vrstami kosilnic ni tako težka, če pred nakupom pravilno ocenimo svoje potrebe. Velikost površine in oddaljenost trate od hiše bosta določili vrsto pogona, potem se izbira osredotoči samo še na iskanje razmerja med ceno in želenimi funkcionalnostmi, informacije iz našega primerjalnika pa so vam v pomoč pri prepoznavanju prednosti posameznih modelov.

Izračun skupne ocene:

  • Zmogljivost: 50%
  • Priročnost in navodila: 30%
  • Lastnosti: 5%
  • Baterija: 5%
  • Poraba: 5%
  • Glasnost: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Zmogljivost (50 odstotkov skupne ocene)

Standardna trava – Testni teren je utrjen, z več let staro redno oskrbovano travo. Mogoča je manjša prisotnost plevela, če je površina enakomerno zaraščena. Pred testom se trata pokosi na višino 25 mm s profesionalno kosilnico in pusti, da zraste na 40–50 mm po celotni površini. Vsaki kosilnici pripadata dve vzorčni ploskvi 3 x 10 m, izbrani z žrebom. Dva izkušena preizkuševalca kosita z vsemi modeli vsak eno ploskev. Nastavi se višina reza 25 mm ali najbližja vrednost, druge prilagoditve si lahko preizkuševalec prilagodi po svoje. Koš se izprazni, ko se za kosilnico pojavi nepobran odrez.

Po vsakem preizkusu izmerimo in ocenimo: potreben čas, težo odreza v košu, napolnjenost koša, nepobran odrez na trati, enakomernost košnje, učinkovitost mulčenja. Po treh dneh pokošeno površino še enkrat preverimo in ocenimo: čistost reza na bilkah, celoten vtis pokošene trate, z upoštevanjem vseh prejšnjih parametrov, barve in videza.

Visoka trava – Testni teren, trava se pusti do 100 mm višine. Postopek testiranja in ocenjevanja je enak preizkusu standardne trave. Dodamo še oceno sposobnosti kosilnice v takih pogojih in zabeležimo vse težave, zatikanja, nabiranje odreza in podobno.

Vlažna trava – Testni teren za standardno travo, ločene vzorčne ploskve. Kosi se po močni rosi ali rahlem deževju, po potrebi se dodatno zalije, da je trata enakomerno vlažna. Ocenimo sposobnost kosilnice v takih pogojih in zabeležimo vse težave, zatikanja, nabiranje odreza in podobno.

Groba trava – Teren z mešano divjo travo in cvetjem, bilke so visoke vsaj 30 cm, grobe in razmeroma suhe. Kosilnice se nastavi na višino reza 60 mm. Ocenimo, ali kosilnica zmore kositi v takih pogojih. Zabeležimo težave in zatikanja. Pokošeno površino ocenimo takoj po košnji in dan pozneje, ko se bilke spet zravnajo.

Težaven teren – Kosilnice preizkusimo na neravni površini, nagnjenem terenu, na meji trate in prsti (grede), ob ograji. Za vsako uporabo zabeležimo težave z uporabo, kakovost pokošene površine in druge opombe ter vse upoštevamo v oceni.

Mulčenje: se preizkuša na dodatni testni površini, stanje trate se oceni takoj po testu in še enkrat po treh dneh.

Košara za odrez - Ocenimo zmogljivost košare in stopnjo napolnjenosti, preden začne izpuščati odrez.

Priročnost in navodila (30 odstotkov skupne ocene)

Ocenimo navodila in priročnost: sestavljanja, višine ročaja, zagona, nastavljanja višine reza, kontrol, košnje, košare za odrez, shranjevanja, vzdrževanja in mulčenja.

Lastnosti (5 odstotkov skupne ocene)

Ocenimo opremljenost in prilagodljivost modela: obseg in korak nastavljanja višine reza; najmanjši odmik pri košnji ob oviri; nastavljivo višino ročaja; zunanje dimenzije; težo; možnost mulčenja; koš za lovljenje odreza.

Baterija (5 odstotkov skupne ocene)

Baterijo ocenjujemo le pri baterijskih modelih. Izmerimo avtonomijo – čas delovanja do izpraznitve; trajanje običajnega polnjenja; površino, pokošeno s polno baterijo; trajanje hitrega polnjenja; površino, pokošeno s hitro napolnjeno baterijo; trajnost baterije – baterijo hranimo 20 dni pri 40 °C, potem jo napolnimo in izmerimo čas delovanja ter pokošeno površino.

Poraba (5 odstotkov skupne ocene)

Izmerimo porabo električne energije oziroma goriva za košnjo normirane površine.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Z instrumentom izmerimo glasnost kosilnice pri normalni hitrosti na položaju uporabnika in dodamo subjektivno oceno na oddaljenosti 10 m.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA