Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Rezultate testiranja vrtalnikov tradicionalno predstavljamo na začetku leta. Večinoma gre za modele, ki so jih proizvajalci predstavili v minulem letu, mi pa smo jih medtem preizkusili v laboratoriju. Smo odkrili kaj novega?

 • Zmogljivost (50%)
 • Priročnost (20%)
 • Baterija in polnilnik (20%)
 • Kakovost konstrukcije in trpežnost (10%)
 • Skupna ocena: 100%

Zmogljivost (50 odstotkov skupne ocene)

Vrtanje

Vzorec smo preizkusili na vseh materialih pri največji hitrosti vrtenja, pri tem smo merili čas do predpisane globine in porabo električne energije. Vsakič smo uporabili nov sveder. Vsi testni svedri so enak model, od istega proizvajalca.

Vrtali smo v:

 • gosto bukev: osna sila 150 N, sveder Ø 6 mm, globina 40 mm
 • jeklo ST37: sveder Ø 6 mm, globine 5 mm
 • kamen apnenec: sveder Ø 6 mm, globina 30 mm
 • udarno vrtanje v granit: sveder Ø 6 mm, globina 30 mm, osna sila 250 N
 • udarno vrstanje v beton EN 60745-2-1: sveder Ø 6 mm in Ø 12 mm, globina 50 mm, osna sila 250 N

Vijačenje

Vijaki istega proizvajalca, enak model, glava torx, kjer je mogoče. Vijačili smo neposredno, brez predvrtanja. Merili smo čas in doseženo globino, porabo energije ter možnost nastavitve navora za enakomerno ugreznjeno glavo.

 • mehak les, bor: vijaki 6 x 80 mm
 • bukev: vijaki 8 x 80 mm
 • jeklena plošča ST37, 5 mm debeline: samorezni vijak 6 x 16 mm, DIN 7516, predvrtina Ø 5,2 mm

Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo navodila (razumljivost, jasnost za začetnike, varnostna opozorila), rokovanje z orodjem (uravnoteženost, vibracije), vpenjalno glavo (rokovanje), priročnost uporabe (stikala, nastavitve, dodatni ročaj), baterijo (teža, velikost, menjava), polnilnik (velikost, menjava, indikatorji), hrup, celoten vtis.

Baterija in polnilnik (20 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo zmogljivost baterije, preizkusili in izmerili predvideno življenjsko dobo (upad zmogljivosti s časom), samopraznjenje baterije v času neuporabe ter izmerili hitrost in učinkovitost polnilnika.

Kakovost konstrukcije in trpežnost (10 odstotkov skupne ocene)

Vključuje oceno kakovosti uporabljenih materialov, odpornost ohišja proti padcem, možnost popravljanja stroja. Za preizkus vzdržljivosti vrtanja smo stroj vpeli v laboratorijski preizkuševalnik in v predpisanih ciklih kontrolirano izvajali obremenitev na glavo. Cikel vključuje vrtanje v les in kovino ter dvakrat vijačenje v les, ob predpisanih vmesnih časih prostega teka in ohlajanja.

Obseg preizkusa je 33 ur pod obremenitvijo, prosti tek in ohlajanje se ne prištevata. Ocenili smo število dokončanih ciklov, stanje in uporabnost stroja po preizkusu. Za preizkus udarnega vrtanja smo uporabili enak postopek z dvema cikloma vrtanja v beton in dvema v granit ter z obsegom 4,5 ure pod obremenitvijo.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA