Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zmogljivi pomočniki za domačo rabo. Živa meja je lepa in naravna ograja, ki ni zahtevna za vzdrževanje. Da ostane gosta in v okviru zamišljenih dimenzij, jo je treba nekajkrat na leto obrezati, pogostost je odvisna od vrste rastline, pri tem pa je dobro poznati tudi pravi čas za obrezovanje.

Če imamo žive meje malo in zmoremo lažji telesni napor, se je lahko lotimo z ročnimi škarjami. Obrezovanje ni težko, na okrasnih grmičkih pa lahko oblikujemo tudi bolj drzne oblike. Če živa meja zavzema več površine, bomo delo lažje opravili z motoriziranim pomočnikom. Za večino domačih potreb bodo električne žične ali brezžične oziroma akumulatorske škarje dovolj zmogljive, le za zelo obsežno rastje, ki zahteva celodnevno delo, bi veljalo razmisliti o škarjah na bencinski pogon. Na testu smo tokrat preizkusili električne žične in akumulatorske škarje za živo mejo. Vsi žični modeli imajo več kot 50 centimetrov dolg meč in močnejši motor, baterijski modeli so bolj okretni z meči dolžine 55 centimetrov in manj, trije imajo tudi podaljšan ročaj. V primerjalniku na voljo rezultati testa za 34 izdelkov, 15 jih lahko kupite v Sloveniji. Cenovni razpon: od 330 € do 90 €, zmagovalke so najdražje, a že za dobrih 100€ lahko kupite zelo dobre škarje.

 • Zmogljivost (50 odstotkov skupne ocene)
  Pred testiranjem se baterijski modeli utečejo s tremi cikli praznjenja in polnjenja baterije. Zmogljivost obrezovanja ocenjujeta dva poklicna uporabnika, če se njuni oceni razlikujeta za več kot 20 odstotkov, preizkus ponovi še tretji strokovnjak, nato izračunamo povprečje treh ocen.
  Ocenjujemo čas obreza navpične površine, čas vodoravnega obreza vrha, kakovost obrezane površine in učinkovitost orodja. Za obrezovanje zgornje ploskve visokih živih mej se modeli s podaljškom uporabljajo s tal, običajni modeli pa v višini pasu s stabilnega odra.
  Obrezujemo tri tipične vrste žive meje.
  Cipresa – Testna živa meja mora biti redno vzdrževana, z dovolj prirastka za učinkovito testiranje. Visoka mora biti približno 2,5 metra, za preizkus modelov s podaljšanim ročajem. Vsak model preizkusimo na dveh navpičnih površinah velikosti vsaj 10 m2, vodoravni rez preizkusimo po vrhu vsaj 4 metre dolge žive meje.
  Liguster oziroma kalina – Živa meja, visoka 1,2 metra, mora biti redno vzdrževana, pred testom več mesecev ni obrezana. Z vsakim modelom obrežemo dve 5 m2 veliki navpični površini, vodoravni rez preizkusimo po vrhu 4 metre dolge žive meje. Cilj je doseči lep pravokotni rez zgornje in stranske ploskve.
  Lovor – Testna živa meja mora biti gosta, visoka 2,5 metra, redno vzdrževana in neobrezana vsaj eno leto. Testira se na dveh 10 m2 velikih navpičnih površinah, vodoravni rez preizkusimo po vrhu vsaj 4 metre visoke žive meje.

 • Baterija (10 odstotkov skupne ocene)
  Ocena zmogljivosti baterije je sestavljena iz časa avtonomnosti in časa polnjenja povsem prazne baterije.
  Če se med preizkusom zmogljivosti baterija ne izprazni, nadaljujemo z rezom na isti površini, dokler se orodje ne ustavi, za vsako vrsto žive meje posebej. Upoštevamo povprečen čas delovanja na vseh treh površinah. 

 • Priročnost (40 odstotkov skupne ocene)
  Priročnost ocenjujeta oba izvedenca, ki opravljata test zmogljivosti. Mnenje tretje osebe se upošteva le, če med prvima dvema ni soglasja. 
  Pri merilu `Rokovanje´ ocenjujemo, kako udobni so ročaji, uravnoteženost orodja, preprostost menjave in polnjenja baterije, uporabo zaščite rezila, trpežnost zaščite rezila in preprostost prenašanja orodja. Ocena `Uporaba´ vključuje značilnosti dela z orodjem: nadzorovanje reza z obema ročajema, učinkovitost ščitnika za roke, priročnost stikal za vklop, težavnost obrezovanja zgornje ploskve žive meje, preprostost menjave kota reza, težavnost reza nad višino ramen, teža orodja, utrudljivost dela, zatikanje odreza med rezila, neželeno zaustavljanje in zatikanje škarij med obrezovanjem in hrup. Pri merilu »Uporaba na višini« pri modelih s podaljšanim ročajem preverimo uporabnost samega ročaja in reza na višini s tal, pri običajnih škarjah pa težavnost uporabe na lestvi ali odru. 
  Pri vseh ocenah morajo izvedenci upoštevati lastne ugotovitve in oceniti uporabnost za šibkejše ali starejše osebe, levičarje in desničarje ter za različno visoke uporabnike. Pri ocenjevanju dodatno pozornost namenimo zatikanju, zaviranju ali podobnim težavam orodja v gostejši rasti ter vibracijam in pretirani količini odreza, ki se lovi med rezila.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več