Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

12. maj 2022

Pomlad prebudi molje v omarah: daljši kot so dnevi, bolj aktivni so molji. Kdor je pozimi še upal, da se je končno znebil teh nadležnih sostanovalcev, bo morda zdaj razočaran. Molji se lotijo tako hrane kot oblačil.

Molji v oblačilih živijo na skrivaj. V omarah, predalih, pod preprogami najdejo vse, kar potrebujejo za rast in razmnoževanje: volno, krzno, perje, dlake. Marsikdo se težave zave šele, ko odkrije luknje na puloverjih in preprogah.Mimogrede, luknjice v oblačilih so posledica ličink, ne odraslih moljev.

Izdelki proti moljem - od vonja do strupa

Izdelki proti moljem, ki so na voljo v trgovinah, uporabljajo tri glavne načine. Lepljive pasti molje privabljajo s feromonom, insekticidi jih ubijajo, repelenti pa odvračajo. Izdelki so na voljo v različnih oblikah: kot dišeče vrečke, pasti za lepilo, obešalniki za oblačila, papirji proti moljem, obročki iz cedrovega lesa …

Nemški kolegi so na nedavnem testu sredstev proti moljem preizkusili 14 izdelkov. Rezultati niso obetavni. Samo dva sta prejela oceno dobro, eden je dostopen tudi v Sloveniji, in sicer papir z insekticidi proti moljem proizvajalca Nexa Lotte (glavna insekticida glede na navedbe proizvajalca sta praletrin in transflutrin).

Testiranje zunaj konkurence - parazitske ose

Zunaj konkurence so testirali tudi parazitske ose, ki uničijo jajčeca moljev, tako da jih uporabljajo za razmnoževanje.

Ko izginejo molji, izginejo tudi ose. A to zahteva čas in vztrajnost. Kako to deluje?

Ose se doma izležejo iz drobnih jajčec, prilepljenih na kartonaste trakove. Nato izsledijo jajčeca škodljivcev, kot so molji, in tam odložijo svoja jajčeca. Iz njih se izležejo neškodljive drobne ose, ki preprosto ubijejo zalego.

Brez skrbi. Brez hrane koristna žuželka umre po šestih dneh. Glede na vrsto škodljivca pomagajo različne parazitske ose.

Pranje na 60 stopinjah ali zamrzovanje

Bele mreže, črvi ali luknje v volnenih oblačilih kažejo, da imamo v omari molje.Insekticid lahko pomaga, vendar bodite pozorni pri uporabi, še posebej, če v gospodinjstvu živijo otroci. Z vztrajnostjo pa se je mogoče moljev znebiti tudi brez strupa.

Takoj očistite predale in omare – temeljito, vključno z vsemi režami in oddaljenimi kotički.

Oblačila operite na 60 stopinjah Celzija. Če to ni mogoče, jih hranite v zamrzovalniku en teden. Kjer tudi to ne gre, na primer pri preprogah, boste morali uporabiti insekticide, ki so dostopni na trgu. Vsa oblačila tudi zlikajte.

Omaro redno zračite

Molji imajo raje že nošena oblačila, zato teh, če je le mogoče, ne shranjujete v omari s čistimi oblačili, če jih boste še nosili.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorSezonska oblačila skrbno operite in pospravite v (vakuumske) vreče za shranjevanje oblačil. Če vreče ne morete neprodušno zapreti, oblačila poškropite z neemovim oljem. Tako vas bodo oblačila varno pospravljena pričakala do naslednje sezone.

Kemikalije proti škodljivcem v gospodinjstvu?

Čeprav je to hitra rešitev, je lahko nevarna za ljudi. Potrošniki naj biocide doma uporabljajo le v izjemnih primerih. Razpršila proti žuželkam, na primer, med uporabo (škropljenjem) zlahka vdihnemo.

Živčni toksini pogosto onesnažujejo zrak več mesecev. Biocidi so namreč pesticidi, ki se uporabljajo za zatiranje organizmov, ki so škodljivi za zdravje ljudi ali živali ali povzročajo škodo na različnih materialih.

Biocidi lahko spadajo v t. i. mejno področje kmetijskih pesticidov, veterinarskih zdravil, medicinskih pripomočkov, detergentov, kozmetike ali drugih proizvodov s podobnim učinkovanjem.

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več