Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

23. november 2021

Na spletu sem prebrala, da bi morala fino perilo, čipkasto spodnje perilo in svilene pižame prati na roke. Do zdaj sem vse prala v stroju s programom za svilo. Ne bi rada uničila perila, zato sprašujem, ali je ročno pranje res primernejše.

Odgovor ZPS

V pralnih strojih so danes številni programi, ki omogočajo pranje najrazličnejših vrst materialov, tudi perilo iz volne, svile in drugih občutljivih materialov. Vaša skrb, da uničujete perilo, je odveč, če ste pri izbiri programa za pranje dosledni in sledite oznakam za nego na perilu.

Da je pranje v stroju pravi način, čeprav so na perilu oznake za ročno pranje (simbol banjice z roko), se ne nazadnje lahko prepričamo tudi po oznakah na strojih.

Poleg oznak programov za pranje volne in svile je praviloma tudi simbol za ročno pranje, banjica z roko, kar pomeni, da lahko v stroju peremo vse materiale, ki zahtevajo ročno pranje.

Naj še spomnimo, da je zaradi občutljivosti materialov, oblike perila, prisotnih čipk in sponk, pri modrčku tudi zaradi kosti, vse finejše kose perila priporočljivo prati v posebnih mrežastih vrečkah.

Tako preprečimo poškodbe zaradi drgnenja, zatikanja in/ali zapletanja perila med pranjem. Bodite pozorni tudi na količino perila, v stroju naj ga bo hkrati kilogram, največ kilogram in pol (odvisno od zmogljivosti stroja, ki ga imate).

Ob upoštevanju teh pravil s pranjem v stroju zagotovo ne boste uničili vašega perila nič bolj kot s pranjem na roke.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več