Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nova energijska nalepka
Nova energijska nalepka
25. januar 2021

Vas zanima, koliko električne energije bo porabil vaš novi pralni stroj, pralno-sušilni stroj ali hladilnik? Za izračun konkretne porabe energije glede na energetski razred uporabite spletno orodje BELT. Obenem pa se seznanite z novo energijsko nalepko.

Kako deluje orodje BELT?

Spletno orodje BELT, ki smo ga razvili na ZPS, podatek o energijskem razredu »prevede« v konkretne podatke o porabi energije, stroških in trajnostnih vidikih. Si želite izvedeti, kolikšen bi bil prihranek pri porabi električne energije in o stroških, če bi izbrali energijsko bolj varčno napravo?

Spletno orodje BELT podatek o energijskem razredu pretvori v konkretne številke o:

  • porabi električne energije,
  • strošku električne energije,
  • izpustih CO2,
  • številu dreves, ki je potrebno za absorpcijo te količine CO2,
  • ekvivalentu kilometrov vožnje z avtomobilom.

Uporaba je preprosta. Preverite porabo energije z orodjem BELT.

Nova energijska nalepka

Orodje BELT je povezano z novo energijsko nalepko, ki prinaša večjo preglednost pri označevanju energijskih razredov.

Glavni elementi nove energijske nalepke so:

  • QR-koda: potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, in sicer tako, da kodo preprosto »prebere« s pametnim telefonom;
  • nova lestvica: od A do G, brez razredov, označenih s plusi;
  • poraba energije: podatki so različni glede na vrsto izdelkov. Pri hladilnikih, denimo, je prikazana letna poraba energije, pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih poraba energije za 100 ciklov, pri zaslonih in svetilih pa za 1000 ur uporabe;
  • piktogrami: prikazujejo delovanje in druge lastnosti izdelka. Število in vrste piktogramov se od izdelka do izdelka razlikujejo.

Za še bolj konkretne informacije o porabi energije pa uporabite orodje BELT.

nova en nalepka za pral in pral susilne stroje-logo

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA