Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nova energijska nalepka

Označevanje gospodinjskih strojev z energijsko nalepko je v Sloveniji obvezno od leta 2002, njena oblika in vsebina pa se prenavljata že drugič.
Nove energijske nalepke za prve skupine izdelkov, med katerimi so tudi pralni in pralno-sušilni stroji, bomo lahko na vseh prodajnih mestih videli marca 2021, ponekod pa že prihodnji mesec, ko se začne prehodno obdobje.

Sedanji sistem označevanja temelji na energijskih razredih in podrazredih (od A+++ do G). Z leti je postal za potrošnike nepregleden in nejasen: v najvišjih razredih je gneča, nižji pa ostajajo prazni, saj energijsko najbolj potratnih izdelkov ni več na trgu. EU zato postopoma uvaja nov način označevanja oziroma razvrščanja izdelkov v energijske razrede – z novo lestvico od A do G, brez razredov, označenih s plusi, kar bo omogočilo boljše razumevanje in lažjo primerjavo energijske učinkovitosti izdelkov. S spremembo energijskih razredov se spreminja tudi vsebina nalepke, saj se je spremenilo navajanje nekaterih drugih podatkov o strojih.

Kaj vsebujeta novi energijski nalepki za pralne in pralno-sušilne stroje?
Na novo energijsko nalepko se vrača že znana lestvica od A do G, spremenjeni pa so tudi podatki, ki jih najdemo na nalepki. Ti omogočajo primerjavo aparatov glede varčnosti z energijo in okolju prijazne uporabe. Več informacij najdete na spletni strani www.zps.si, kjer smo za vas pripravili informativno brošuro o novostih in spremembah, ki jih prinaša nova energijska nalepka.

BELT-brosura-4

nova en nalepka za pral in pral susilne stroje-pralni stroj

Elementi, skupni energijskim nalepkam za vse skupine izdelkov
1. Na novo dodana koda QR: potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, in sicer tako, da kodo preprosto »prebere« s svojim pametnim telefonom.

2. Nova lestvica: od A do G, brez razredov, označenih s plusi. Razred A bo na začetku prazen, energijsko najbolj učinkoviti izdelki bodo sprva uvrščeni v razred B. V nižjih razredih bo morda manj izdelkov, saj bodo najbolj potratni v skladu z direktivo o okoljsko primerni zasnovi izdelkov Ecodesign umaknjeni s trga.

3. Poraba energije: podatki so različni glede na vrsto izdelkov. Pri hladilnikih je prikazana letna poraba energije. Pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih je prikazana poraba energije za 100 ciklov, pri zaslonih in svetilih pa za 1000 ur uporabe.

4. Prikaz delovanja in drugih lastnosti: število in vrste piktogramov se od izdelka do izdelka razlikujejo. Nekatere lastnosti izdelka so označene s številkami, druge z lestvico od A do D.

nova en nalepka za pral in pral susilne stroje-logo

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več