Vse pečice smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.
Kjer ni posebej omenjeno, se meritev izvaja za programa konvekcijsko ogrevanje in vroč zrak.
Izračun skupne ocene
Zmogljivost: 50%
Varčnost: 20%
Priročnost: 20%
Glasnost: 5%
Varnost: 5%
Skupaj: 100%
Zmogljivost (50 odstotkov skupne ocene)
Pri zasnovi testiranja smo upoštevali standard EN 60350, z dodatnimi preizkusi in poostrenimi merili.
Čas segrevanja
Merimo čas, v katerem se prazna pečica segreje do 175 °C z vročim zrakom in do 200 °C s konvekcijskim ogrevanjem. Če so na voljo programi za hitro segrevanje ali predgretje, ti nadomestijo meritev z vročim zrakom.
Odstopanje od nastavljene temperature
Pri 80 °C, 150 °C in 200 °C na več točkah izmerimo, za koliko izmerjena temperatura odstopa od nastavljene.
Stabilnost temperature
Pečico v prejšnjih temperaturnih območjih zvezno merimo 30 minut in beležimo nihanje temperature.
Preizkus pečenja
Pečemo po standardiziranih receptih z ustreznimi programi in ocenjujemo: male tortice (vroč zrak, razporeditev toplote), biskvit (en nivo s konvekcijskim ogrevanjem, dva nivoja z vročim zrakom), toast (žar), pečenje celega piščanca (žar z vročim zrakom), španske vetrce (nizkotemperaturno konvekcijsko ogrevanje in vroč zrak), zelenjavo, file lososa, jajčno kremo in kruh (parno pečenje, če jo ima).
Varčnost (20 odstotkov skupne ocene)
Pri vseh preizkusih merimo porabo energije. Porabo v mirovanju in v stanju čakanja na programirano pečenje merimo po IEC 62301 in IEC 60350. Izmerimo tudi porabo med programom čiščenja, če ga pečica ima.
Priročnost (20 odstotkov skupne ocene)
Trije uporabniki neodvisno ocenijo navodila, preprostost programiranja, uporabo dodatnih funkcij in zvočnih opozoril, vstavljanje in jemanje posode iz pečice, preglednost skozi steklena vrata, preprostost čiščenja pečice in opreme ter uporabo pametne aplikacije.
Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)
Glasnost ocenjujemo v najbolj hrupni fazi delovanja – pri pečenju z vročim zrakom in med ohlajanjem (ventilator).
Varnost (5 odstotkov skupne ocene)
Električna varnost se preizkusi po EN 60335-2-6, mehanska varnost pa z obremenitvijo pekača s 14–15 kg, pri tem upogibi na elementih ne smejo biti vidni.
Termična varnost se preverja po EN 13732-1, po 30-minutnem segrevanju na najvišji temperaturi (piroliza ali žar), na več zunanjih točkah vrat, gumbov in ročaja.