Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. november 2022

Na vseevropskem preizkusu silikonskih pekačev smo ugotovili, da njihova vsakdanja uporaba ni najbolj primerna. Resda nobeden od vzorcev ni neskladen z zakonodajo, a prav nobeden od njih ni inerten, kar pomeni, da lahko pride do prehajanja škodljivih snovi v živilo. Zaradi previdnostnega načela velja uporabo silikonskih pekačev omejiti, še zlasti to velja za tiste, ki so na testu dobili rdeče obarvan rezultat.


V spomladanskih in poletnih mesecih 2022 smo v evropskih trgovinah in na spletnih tržnicah kot običajni potrošniki kupili 54 različnih izdelkov iz silikona, ki so namenjeni (tudi) uporabi v pečicah. V Sloveniji smo lahko kupili pet izdelkov, še tri pa naročili na spletnih tržnicah AliExpress in Wish.

Vse preizkuse smo izvedli v akreditiranem laboratoriju v skladu s standardom ISO 17025.

Vzorce smo najprej za 8 ur pri temperaturi 100 °C izpostavili etanolu 50 %, priporočenem simulantu za mastno hrano. Teste smo izvedli trikrat zapored, s čimer smo ponazorili večkratno uporabo.

Vzorce, pri katerih je simulant postal zelo moten ali obarvan, smo preverili tudi z etanolom 20 %, ki je podoben etanolu 50 %, a manj agresiven, poleg tega smo jih izpostavili še triodstotni ocetni kislini, ki ponazarja kislo hrano.

Če je bil po teh testih simulant moten in smo odkrili številne nehlapne silikonske delčke, smo opravili še splošni preizkus prehajanja škodljivih snovi in s tem preverili, ali je vzorec sploh skladen z zakonodajo.

Merila za določitev barve pri skupni oceni

1. Skupna količina hlapnih snovi, razen siloksanov:

 • zelena: pod 10 mg/kg,
 • rumena: od 10 do 30 mg/kg,
 • rdeča: nad 30 mg/kg.

2. Primerjava skupne količine hlapnih snovi pri prvem in tretjem testu:

 • zelena: pri tretjem testu je količina (v mg/kg) manjša kot pri prvem,
 • rumena: količina pri tretjem testu je za manj kot 10 odstotkov večja kot pri prvem,
 • deča: pri tretjem testu je količina večja kot pri prvem.

3. Vsebnost snovi CMR (rakotvorne, mutagene ali strupene za razmnoževanje), snovi, ki vzbujajo zelo veliko zaskrbljenost (SVHC), ali tistih, za katere obstaja možnost, da so hormonski motilci:

 • zelena: takšnih snovi nismo odkrili,
 • rumena: vse snovi ustrezajo referenčnim vrednostim, a med njimi je tudi vsaj ena problematična,
 • rdeča: ena ali več snovi je nad referenčnimi vrednostmi (SML/Cramer). 

Prednovoletni čas velja za vrhunec sezone pečenja najrazličnejših dobrot. Evropske potrošniške organizacije smo tokrat pod drobnogled vzele silikonske pekače, ki jih večinoma uporabljamo za pripravo sladic. 

Med vzorci smo preverili predvsem tiste, ki omogočajo oblikovanje in peko več manjših kosov. Izsledki niso najbolj optimistični, med 44 preverjenimi vzorci jih je bilo le sedem (16 odstotkov) popolnoma varnih za uporabo.

Rezultati-testa-novI-banner

Priljubljenost silikona kot materiala za kuhinjske pripomočke, ki prihajajo v stik z živili, je mogoče razložiti z njegovimi pozitivnimi lastnostmi.

Za silikonsko gumo je značilna dobra odpornost proti visokim temperaturam, tudi proti visokemu pritisku, material je prožen in ga je mogoče poljubno oblikovati, njegova površina je nelepljiva.

Najbolj pogosto ga najdemo v kalupih za peko, kuhalnikih za uporabo v mikrovalovnih pečicah, na lopaticah za mešanje in prelaganje hrane, prav tako so iz silikona izdelane različne posode ali vrečke za shranjevanje hrane.

Na testu smo preverili nadvse različne izdelke, ki smo jih našli v klasičnih in spletnih trgovinah, a pred tem nismo opravili tako temeljitega pregleda trga, kot to storimo pri drugih testih.

Želeli smo namreč predvsem preveriti, ali gre za izdelke z velikimi vrednostmi neželenih snovi, hkrati pa smo upali, da bomo odkrili čim več takšnih, ki takšnih snovi praktično nimajo. Večjo težo pri izbiranju vzorcev smo namenili izdelkom, ki jih (lahko) uporabljamo v pečici.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorZnano je, da se pri ponavljajoči se visoki temperaturi verjetnost za izločanje in tvorbo nevarnih snovi poveča.

Označevanje

Izdelki, namenjeni stiku s hrano, morajo biti ustrezno označeni, manjkati ne smejo niti informacije o proizvajalcu oziroma drugi odgovorni osebi in navodila za uporabo. Na pekačih smo iskali predvsem podatek o najvišji (uporaba v pečici) in najnižji (uporaba v zamrzovalniku) dovoljeni temperaturi in opozorila, denimo, da jih ne izpostavljamo neposrednemu ognju in da se izogibamo uporabi ostrih predmetov.

Številni pekači imajo informacije vtisnjene v silikon, pri čemer proizvajalci pogosto uporabljajo lastne oznake, ki niso vedno najbolj jasne, poleg tega so slabše vidne in jih zato marsikateri potrošnik hitro spregleda. Če ob izdelku ne dobimo pisnih navodil (ki jih sicer lahko hitro izgubimo), se lahko zgodi, da posameznih simbolov potrošniki ne razumejo pravilno.

Test silikonskih pekacev 3

Posebno poglavje so pekači, ki smo jih kupili na spletnih tržnicah, saj ob pomanjkanju navodil nekateri niso imeli niti osnovnega podatka o proizvajalcu.

Ob splošnih opozorilih smo pogosto našli tudi oznako, da pekači ne vsebujejo bisfenola A (BPA), večina jih ima označeno najvišjo dovoljeno temperaturo, le malo manj tudi najnižjo. Navodilo, da jih pred prvo uporabo pomijemo z detergentom, smo našli le na nekaterih vzorcih.

Razlike so tudi pri nasvetu glede uporabe dodatne maščobe, ki naj bi preprečila sprijemanje. Ikea in Silikomart svetujeta, da pekač predhodno namastimo "in tako povečamo sposobnost nesprijemanja", medtem ko v Tupperwarjevih navodilih piše, da pršenje maščobe po pekaču ni priporočljivo, ker ga bo težje očistiti.

Rezultati meritev

V objavljeni preglednici rezultatov testa nismo prevajali v običajne točke, ampak smo z barvno lestvico želeli izpostaviti lastnosti in kakovost posameznih izdelkov. Bolj natančno smo merila opisali v okvirju Kako testiramo, tule pa povzemamo najbolj pomembne izsledke, ki veljajo za vse preizkušene vzorce, ne samo za tiste, ki smo jih našli v Sloveniji.

V nobenem od vzorcev nismo odkrili ftalatov, prav tako pri naključno izbranih vzorcih ni bilo vsebnosti bisfenola A (BPA). So pa nekateri vsebovali mehčala, in sicer v majhnih količinah. Pri večini vzorcev smo izmerili izločanje nenamerno dodanih snovi (NIAS), bolj verjetno in v večji količini se je to zgodilo pri izdelkih, kupljenih na spletni tržnici (tudi pri dveh z AliExpressa).

V skoraj tretjini vzorcev smo našli snovi, ki količinsko presegajo meje prehajanja. V vseh primerih se je to zgodilo pri agresivnejšem testu z etanolom 50 %, med snovmi nikoli niso bili hlapni siloksani.

Ker smo pri testu ocenjevali glede na referenčne vrednosti, ki niso zakonsko predpisane in zato niso pravno zavezujoče, lahko samo podamo priporočilo, da se tovrstnih izdelkov ne uporablja v stiku z lipofilnimi (mastnimi) živili. Pomembna je ugotovitev, da noben vzorec ni presegel meje pri manj agresivnem testu (etanol 20 % in 3-odstona ocetna kislina).

Priporočila

Rezultati testa niso skrb vzbujajoči, saj ne kažejo, da uporaba izbranih izdelkov resneje ogroža zdravje potrošnikov. So pa potrdili dejstvo, da silikonski material ni inerten, zato priporočamo, da ga ne uporabljate vsak dan, ob uporabi pa nujno upoštevajte najvišjo temperaturo in nekaj dodatnih nasvetov.

 • Pred prvo uporabo pekača naredite "začetni izdelek". Pripravite mešanico moke, vode in olja, jo specite in potem zavrzite.
 • Pekač postavite v ogreto pečico (ne v hladno) in vsaj pet centimetrov od vrha in sten pečice.
 • Pekača ne segrevajte neposredno na ognju ali drugih virih toplote (plošče, plameni, žari, steklokeramika …).
 • Ne uporabljajte žara.
 • Izogibajte se uporabi noža in drugih ostrih predmetov.
 • Pekača ne pomivajte z agresivnim detergentom, uporabite nevtralnega.
 • Hrano z velikim deležem maščobe v pekaču pripravljajte pri nižji temperaturi od dovoljene.
 • Na splošno, tudi zaradi nastajanja rakotvornega akrilamida, priporočamo, da jedi v pečici pripravljate pri temperaturi, nižji od 180 °C.

Test silikonskih pekacev 4

Proizvodni proces silikonske gume

Izdelke iz silikonske gume je mogoče pridobiti s strjevanjem po polimerizaciji nenaravnih linearnih in krožnih siloksanskih molekul z uporabo povezovalnega sredstva.

Zaradi nepopolnega proizvodnega procesa se med izdelavo silikonskih izdelkov kot reakcijski stranski produkt procesa polimerizacije pojavljajo oligomerni dimetilsiloksani.

Poleg tega večina proizvodnega procesa silikonske gume zahteva dodaten korak pri temperaturi nad 200 °C, za vsaj 6 do 8 ur, s čimer odstranijo nereagirane stranske produkte. Če tega koraka ne izvedejo (zaradi znižanja stroškov izdelave), bo pri uporabi silikonskega pekača prehajanje oligomernega dimetilsiloksana v hrano večje, zato lahko takšne snovi uvrstimo med nenamerno dodane snovi (NIAS).

Avtor:Boštjan Okorn

favicon Preberite več: Test posodic za otroke

 

Ko ste ravno pri koncu brezplačno dostopne vsebine …

Zveza potrošnikov Slovenije je nevladna organizacija (društvo) in se financira iz članskih prispevkov svojih članov, donacij fizičnih oseb in donacij dela dohodnine. Podprite naše delo. Hvala za vaše zaupanje, hvala za vašo podporo!

Dohodnina Postanite-clan enkratna-donacija

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več