Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

02. junij 2022

Kruh za zajtrk lahko popečete tudi v pečici, a večina se strinja, da je rezultat le bleda senca tistega, kar nam ponuja opekač. Poleg tega priprava popečenega kruha v pečici vzame več časa daljši, je bolj nerodna in tudi energijsko bolj potratna. Na tokratnem testu smo preverjali, kaj lahko pričakujemo od sodobnega opekača.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Zmogljivost (60 odstotkov skupne ocene)

Pri vseh preizkusih smo uporabili pravokoten srednje debel bel namenski kruh za toast. Polovico vzorcev smo zamrznili na –18 °C. Pred začetkom testiranja smo s poskušanjem določili optimalno nastavitev aparata.

Vsak preizkusni cikel smo začeli na ohlajenem aparatu, spekli smo tri zaporedne peke rezin, s 15-sekundnim razmikom. Pri vsaki opečeni rezini smo ocenili porjavelost obeh strani.

Pri nastavitvah smo upoštevali navodila proizvajalca, v primeru preveč bledih ali preveč zapečenih rezin pa smo poskusili zlatorjavo barvo doseči z drugačnimi nastavitvami.

V končni oceni smo upoštevali tudi negativne točke, ki smo jih podelili, če smo zaznali razlike pri stopnji opečenosti med posameznimi pekami ali med različnimi režami. Preizkus smo izvedli s svežim in zamrznjenim kruhom. Funkcijo odmrzovanja pred peko smo uporabili, če je bilo to navedeno v navodilih proizvajalca.

Priročnost (35 odstotkov skupne ocene)

Ocenjevali smo razumljivost in uporabnost navodil, preprostost vstavljanja kruha, nastavitve porjavelosti, prekinjanje pečenja, izvlačenje vročega kruha in uporabo predala za drobtine. Posebej smo ocenili še preprostost čiščenja in vsakodnevnega vzdrževanja čistega ohišja, torej občutljivost na prstne odtise in podobne madeže zaradi uporabe.

Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)

Ocenili smo kakovost uporabljenih materialov in trdnost konstrukcije.

Varnost (0 odstotkov skupne ocene)

Pri vseh aparatih smo opravili standardne preizkuse za varnost električnih aparatov, dodatno smo pregledali vse točke, ki bi med delovanjem lahko povzročile poškodbe oziroma opekline (ročaji, kontrolni gumbi, zunanji deli ohišja).

Modeli v preglednici niso imeli nobenih težav pri varnostnem preizkusu. Ocena varnosti v deležu skupne ocene ni upoštevana, v primeru slabih rezultatov pa bi močno znižala končno oceno.

Poraba energije (0 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo porabo energije med delovanjem aparata in v stanju pripravljenosti, vendar ocena ni upoštevana v deležu skupne ocene. Vsi modeli so se pri tem merilu sicer zelo dobro odrezali.

Izračun skupne ocene

  • Zmogljivost: 60%
  • Priročnost: 35%
  • Kakovost izdelave: 5%
  • Skupna ocena: 100%Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več