Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. november 2021

Verjetno je odveč posebej poudarjati, da je treba kuhinjske aparate redno čistiti. Kavni aparati so še posebej občutljivi na ustrezno negovanje. Najpomembnejše je redno odstranjevanje vodnega kamna, ki se nalaga na vodnem sistemu in maši cevi in nastavke, kavni ostanki in maščobne usedline pa zahtevajo še dodaten trud.

Prodajni oglasi nikoli ne povedo, da bo treba aparat tudi čistiti in zanj kupovati namenske čistilne pripravke, a če čiščenje postane rutina, boste uživali boljšo kavo in podaljšali življenjsko dobo kavnega aparata.

favicon Preberite več: Test kavnih aparatov

Odstranjevanje vodnega kamna

Je nujno za ohranjanje aparata v dobri kondiciji. Nekateri proizvajalci odstranjevanje pogojujejo v garancijskih pogojih. Pogostost posega je odvisna od trdote vode, stopnjo trdote lahko izmerite z merilnimi lističi ali pa se pozanimate pri lokalnem komunalnem podjetju.

Način odstranjevanja predpisujejo proizvajalci za vsak aparat posebej. Nekatere je mogoče čistiti s kisovo raztopino, večinoma pa je zahtevana uporaba posebnih čistil ali pripravkov ter ustreznega postopka. Svetujemo, da upoštevate navodila, drugače lahko aparat pokvarite. Če kisova ali limonova raztopina nista izrecno dovoljeni, ju ne uporabljajte.

ciscenje-kavni-avtomati-2

Neodvisno od predpisane pogostosti čiščenja pa se lahko kamen nabira tudi hitreje. Ob naslednjih težavah najprej opravite postopek odstranjevanja kamna, preden aparat odnesete na servis: puščanje vode iz aparata, čezmerno kapljanje, zmanjšan ali celo prekinjen pretok vode, voda se ne segreje do ustrezne temperature, segrevanje je zelo upočasnjeno, aparat začne oddajati nenavadne zvoke.

Po odstranjevanju kamna aparat obvezno preplaknite z vrelo vodo, tudi če v navodilih to ni zahtevano. Agresivna čistila lahko iz kovinskih delov izlužijo težke kovine (nikelj ali aluminij), ki se nato izlijejo v naslednjo skodelico napitka.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Če imate težave z občutljivostjo na nikelj, zavrzite prve tri skodelice kave po vsakem odstranjevanju vodnega kamna.

Čiščenje samodejnih kavnih aparatov

Ti kavni aparati so res samodejni in s pritiskom na gumb pripravijo napitek, zaradi zapletenega notranjega ustroja pa za čiščenje zahtevajo največ časa. Na srečo je večina opremljena z naborom tipal, ki sporočajo, kdaj je čas za čiščenje in kdaj je potrebno odstranjevanje kamna.

ciscenje-kavni-avtomati-3

Za čiščenje je nujna preučitev priloženih navodil. Tam je opisano, kako aparat razstaviti in dostopati do notranjih delov ter kako in s čim ga čistiti. Če raje gledate kot berete, proizvajalci vse več tovrstnih navodil delijo tudi na spletnih videokanalih.

Tudi pipa oziroma dodatek za penjenje potrebuje redno nego. Če ga ne čistite sproti, se zamaši z maščobnimi oblogami ali začne kapljati. Pipo najlažje vzdržujete čisto, če skoznjo nekaj sekund spuščate vročo paro, zunanjost pa po vsaki uporabi obrišete z vlažno krpo. Če so kakšni deli penilnega dodatka snemljivi, jih skladno z navodili odstranite in obrišite.

Čiščenje ročnih kavnih aparatov

Pri ročnih kavni aparatih je čiščenje preprostejše. Izstopno šobo redno preplakujte z vrelo paro in čistite ročko s filtrom. Ostanke kave v filtru izplaknite, po potrebi uporabite daljšo iglo.

ciscenje-kavni-avtomati-4

Dobro je vedeti, da kave ni priporočljivo preveč stisniti, drugače se tlak v ročki preveč poveča in začne puščati na napačni strani.

Tudi pri ročnih kavnih aparatih je treba pipo za penjenje redno sproti brisati in preplakovati s paro.

Čiščenje aparatov na kapsule

Aparate na kapsule je najbolj preprosto čistiti. Potrebujejo le občasno preplakovanje sistema z vodo in redno odstranjevanje vodnega kamna.

ciscenje-kavni-avtomati-5

Če imajo nastavek za penjenje mleka, ta potrebuje dodatno pozornost, enako kot pri prvih dveh vrstah kavnih aparatov.

Besedilo: Črt Breskvar

favicon Preberite več: Test kavnih aparatov

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več