Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

16. november 2022

Pred novoletno evforijo smo obnovili primerjalnik testiranih aparatov za kavo. Če ste si letos zaslužili, se lahko nagradite z dražjim aparatom, čeprav za dober espresso ni treba kupovati dragih modelov. Pred nakupom vsekakor pokukajte v primerjalnik in če niste prepričani, katero vrsto aparata potrebujete, najprej preverite naše nasvete.

Izraz espresso ne izhaja iz besede ekspresno oziroma hitro, ampak iz italijanske besede, ki pomeni »pod tlakom«. Majhna količina skoraj vrele vode se pod velikim tlakom (od 10 do 19 barov) pretisne skozi drobno mleta pražena zrna kave. Takšna kava ima drugačen videz, okus in aromo, zato pravi ljubitelji espressa nikoli ne bi menjali s turško kavo.


Vse aparate smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakda-nji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso ob-javljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene

  • Zmogljivost: 30%
  • Priročnost: 30%
  • Kakovost espressa: 35%
  • Poraba energije: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Zmogljivost (30 odstotkov skupne ocene)

Preizkus upošteva pravilnike 24.1 in 24.2 EN 60661:2014. Za vsako meritev uporabimo ohlajen aparat, hladno vodo in tovarniške nastavitve. Kavo pripravljamo skladno z navodili proizvajalca, 7 gramov mlete kave na skodelico. Kavomate na kapsule preizkušamo s kapsulami ustrezne znamke, vse druge s kavo Illy Espresso. Če kavomat ne upravlja količine vode samodejno, se postopek ustavi pri 40 ml tekočine v skodelici. Vsako meritev opravimo dvakrat, tretjič pa le, če prvi meritvi odstopata za več kot 5 odstotkov.

Priprava prve skodelice: izmerimo čas predgrevanja, preštejemo neželene kapljice med predgreva-njem (samodejni avtomati namenoma splakujejo sistem), izmerimo čas mletja in skupni čas priprave kave od prvega vklopa do končanega postopka – kava je pripravljena, ko nas kavomat o tem obvesti ali ko mineta več kot dve sekundi med dvema kapljicama. Izmerimo količino kave in kreme ter debelino kreme v skodelici, količino kapljic, poškropljenih zunaj skodelice, izmerimo temperaturo espressa in kapljanje iz kavomata po končani pripravi. Takoj za tem pripravimo drugo skodelico in izmerimo enake parametre. Če ima kavomat možnost sočasne priprave dveh skodelic kave, med preizkusom merimo enake parametre, ocenjujemo pa razlike med obema skodelicama.

Za penjenje mleka uporabimo delno posneto mleko z 1,5–2,5 odstotka maščobe, s temperaturo 4 °C (vzeto iz hladilnika). Penjenje poteka po navodilih proizvajalca kavomata oziroma po izkušnjah uporabnika, če navodil ni. Izmerimo čas, potreben za pripravo, povečanje prostornine mleka, doseženo temperaturo (71 °C je optimalna), upad prostornine po petih minutah in ocenimo videz mlečne pene.

Priročnost (30 odstotkov skupne ocene)

Navodila preverimo in ocenimo njihovo preglednost, razumljivost in celovitost. Priročnost priprave kave ocenijo trije strokovnjaki, ki sledijo natančno predpisanemu postopku, prilagojenem vrsti kavomata: polnjenje aparata z vodo, kavo in mlekom, priklop, upravljanje in razumljivost obvestil na kavomatu. Ocena glasnosti vsebuje: glasnost med mletjem kave, stopnjo vibriranja aparata, stabilnost podstavka za skodelice in stabilnost celotne naprave. Pri oceni uporabe nastavka s paro preverimo vrsto in obliko nastavka, preprostost penjenja ter zmožnost uravnavanja prostornine in temperature mlečne pene. Ocena čiščenja vsebuje preprostost čiščenja posode za vodo in kavo, filtra, posode za odpadno kavo, nastavka za penjenje mleka, čiščenje zunanjosti kavomata in dostopnost elementov. Odstranjevanje vodnega kamna opravimo skladno z navodili proizvajalca in pri tem ocenjujemo po-gostost, preprostost in trajanje postopka.

Kakovost espressa (35 odstotkov skupne ocene)

Senzoričen preizkus opravi 10 profesionalnih preizkuševalcev. Test je slep, ocene s prevelikim od-stopanjem se ne upoštevajo. Pri samodejnih kavomatih uporabimo tovarniške nastavitve in najbolj fino stopnjo mletja, pri kavomatih s kapsulami preizkusimo dva okusa – espresso in ristretto. Ocenjujemo barvo, enakomernost barve, konsistenco in trajnost kavne kreme, intenzivnost in kompleksnost arome, konsistenco kavnega telesa, kislost, grenkost in trpkost kave, trajnost pookusa in splošen vtis.

Poraba energije (5 odstotkov skupne ocene)

Izmerimo porabo energije za predgrevanje, za pripravo prve skodelice, za pripravo dveh skodelic zaporedoma, porabo v stanju pripravljenosti in čas do samodejnega izklopa.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati dona-torskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več