Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

05. julij 2022

Prenosne klimatske naprave so za marsikoga edina rešitev za hlajenje v teh vročih dneh. Rezultati naših testov kažejo, da so manj učinkovite, energijsko bolj potratne in precej bolj glasne kot stenske različice, zato velja nasvet, da naj bo odločitev za takšen način hlajenja le izhod v sili.

Večina prenosnih klimatskih naprav ima sistem za hlajenje, ki ga sestavljajo uparjalnik, kondenzator in kompresor, vgrajen v eni enoti, iz katere je speljana gibljiva cev za odvajanje toplega zraka.

Ventilator v enoti črpa topel zrak iz prostora, ga ohladi in usmeri nazaj v prostor. Pri tem je ključna vloga hladilnega sredstva, ki v procesu hlajenja menja agregatno stanje, saj je izpostavljeno različnim pritiskom in temperaturam: sprva je v tekoči obliki, ko pa ga topel zrak iz prostora ogreje, se upari in zrak postane hladen.

Ohlajen zrak se nato prek ventilatorja izpihuje v prostor, hladilno sredstvo pa se usmeri neposredno v kompresor v spodnjem delu naprave, kjer se ponovno utekočini. Vroč in vlažen zrak po gibljivi cevi potuje na prosto, hladilno sredstvo pa se v tekočem agregatnem stanju vrača v zgornji del klimatske naprave. S tem je t. i. hladilni krog sklenjen. Pri ogrevanju je proces obrnjen.


Potrošniške organizacije vse izdelke kupimo v trgovinah kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene: 

  • Poraba energije 15%
  • Udobje 30%
  • Učinkovitost hlajenja 30%
  • Glasnost 15%
  • Priročnost 10%
  • Navodila za uporabo 0%
  • Skupna ocena: 100%

Poraba energije (15 odstotkov skupne ocene)

V laboratoriju smo porabo energije merili 14 dni, in sicer pri delovanju naprave s polno močjo 12 ur na dan.

Učinkovitost hlajenja (30 odstotkov skupne ocene)

Učinkovitost hlajenja smo v laboratoriju preverjali v skladu s standardom EN14511, v 9 m2 velikem prostoru, v katerem je bilo 35 °C. Preverili smo, koliko časa naprave potrebujejo, da pri zunanji temperaturi 35 °C in pri največji moči delovanja prostor ohladijo najprej na 30 °C, nato še na 25 °C. Preizkus smo končali, ko je bila dosežena želena temperatura oziroma po treh urah, če ni bila dosežena.

Udobje (30 odstotkov skupne ocene)

Na razdalji enega in dveh metrov od naprave (pred njo ter levo in desno) smo namestili tipala, ki so 1 uro in 35 minut beležila temperaturo in enakomernost njene porazdelitve v prostoru. Pri ocenjevanju smo upoštevali le zadnjih 35 minut.

Glasnost (15 odstotkov skupne ocene)

V laboratoriju smo izmerili glasnost naprav pri treh nastavitvah delovanja (najmočnejša, srednja, najšibkejša), in sicer na razdalji enega metra od naprave in na višini enega metra.

Priročnost (10 odstotkov skupne ocene)

Trije strokovnjaki so preverili, kako preprosto oziroma zapleteno je namestiti napravo, nastavljati in spreminjati nastavitve, menjavati ali čistiti filtre, prazniti in čistiti posodo za vodo in podobno.

Navodila za uporabo (0 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo popolnost in razumljivost navodil za uporabo, ki so priložena prenosni klimatski napravi.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več