Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

13. julij 2021

Prenosna ali stenska klimatska naprava? Dvoma ni: prednost ima stenska. Prenosne se sicer glede hitrosti ohlajanja prostora, glasnosti delovanja in porabe energije približujejo stenskim različicam, a so še vedno manj učinkovite, glasnejše, pretok hladnega zraka v prostoru je bolj neenakomeren, posledično je takšna tudi porazdelitev temperature.

Res jih je mogoče premikati iz enega prostora v drugega, a to še zdaleč ni tako praktično, kot bi lahko sklepali iz njihovega imena.


Potrošniške organizacije vse izdelke kupimo v trgovinah kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene: 

  • Poraba energije 15%
  • Udobje 30%
  • Pretok zraka 30%
  • Glasnost 15%
  • Priročnost 10%
  • Navodila za uporabo 0%
  • Skupna ocena: 100%

Poraba energije

V laboratoriju smo porabo merili 14 dni, pri delovanju naprave s polno močjo 12 ur na dan.

Učinkovitost hlajenja

Učinkovitost hlajenja smo sicer v laboratoriju preverjali v skladu s standardom EN14511, v 9 m2 velikem prostoru, v katerem je bilo 35 °C. Na razdalji enega in dveh metrov od naprave (pred njo ter levo in desno) smo namestili tipala, ki so 1 uro in 35 minut beležila temperaturo in enakomernost njene porazdelitve v prostoru.

Pri ocenjevanju smo upoštevali le zadnjih 35 minut.

Moč delovanja

Preverili smo, koliko časa naprave potrebujejo, da pri največji moči delovanja prostor ohladijo najprej na 30 °C, nato še na 25 °C. Preizkus smo končali, ko je bila dosežena želena temperatura oziroma po treh urah, če ni bila dosežena.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA