Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. julij 2021

Ko temperature presežejo 20 stopinj Celzija, brez hladilne torbe skoraj ne gre. Preizkusili smo takšne, pri katerih je dodatno hlajenje mogoče s priključitvijo na 12-voltno vtičnico v avtomobilu.

Vse hladilne torbe smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

  • Hlajenje 40 %
  • Izolativnost 40 %
  • Izmerjena moč 20 %
  • Trdnost 0 %
  • Skupna ocena: 100%

V laboratoriju smo preizkusili 13 hladilnih torb z vgrajenim hladilnikom, ki jih lahko priključimo na 12-voltno vtičnico v avtomobilu. Osem jih je naprodaj tudi v Sloveniji. Vse preizkuse smo izvajali pri zunanji temperaturi 28 °C, torbe pa smo do 20 odstotkov njihove prostornine napolnili z vodo.

Hlajenje (40 odstotkov skupne ocene)

Torbe smo zaprli, jih priključili in s termočleni merili temperaturo zraka v notranjosti in temperaturo vode. Za oceno smo vzeli spremembo po eni, treh, šestih in dvanajstih urah, največji delež ocene ohladitve zraka (60 odstotkov) predstavlja sprememba temperature po eni uri, pri ohlajevanju vode pa ima največji delež (40 odstotkov) temperatura po treh urah.

Izolativnost (40 odstotkov skupne ocene)

Po 15-urnem ohlajevanju smo izključili napajanje, meritve temperature smo začeli izvajati, ko je temperatura zraka dosegla 16 °C, temperatura vode pa 14,5 °C. Tu smo največjo obtežitev namenili temperaturi, ki smo jo v zraku oziroma vodi izmerili po šestih urah.

Izmerjena moč (20 odstotkov skupne ocene)

Primerjali smo največjo izmerjeno moč z nazivno močjo. Slabšo oceno so dobile torbe, pri katerih je razlika največja.

Trdnost (0 odstotkov skupne ocene)

Torbe smo z višine enega metra spustili na betonska tla tako, da so padle na spodnjo stranico. Preverili smo morebitne poškodbe.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA