Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

15. junij 2021

V nekaterih receptih svetujejo pečenje z vročim zrakom, v drugih pečenje z ventilacijo. Zanima me, ali je razlika med obema načinoma pečenja in če je, kakšna je?

Odgovor ZPS

Med pečenjem z vročim zrakom in pečenjem z ventilacijo z vidika uporabe ni razlike. Gre za različni tehnični izvedbi.

Pri prvi sta v zadnji steni pečice obročasti grelec, ki proizvaja topel zrak, in ventilator, ki ga vrtinči po notranjosti pečice. Toplota prihaja enakomerno z vseh strani, zato lahko pečemo na primer piškote na več ravneh hkrati, temperatura pečenja pa je okrog 20 stopinj nižja kot pri klasičnem pečenju (segrevanje spodaj/zgoraj).

Pri pečenju s kroženjem zraka (ventilacijo) pa v pečici ni dodatnega vira toplote, le ventilator, ki vrtinči vroč zrak, ki ga oddajata spodnji in zgornji grelec oziroma žar. Prednost takega pečenja je v obeh primerih hitrost pečenja (piškoti) in enakomerna zapečenost na primer piščanca, zaradi nižje temperature prihranimo tudi pri energiji.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več