Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

02. junij 2021

Potem ko smo lani prvič preverjali kakovost oglja za žar in bili neprijetno presenečeni, ker prav noben vzorec ni dobil najvišje ocene za kakovost, smo letos pričakovali boljše rezultate. Če smo bili lani "samo" neprijetno presenečeni, smo letos prav razočarani.

Izboljšanje smo pričakovali, ker so naši testi nepristransko merilo kvalitete, ki ga potrošniki spremljajo. Tovrstne izkušnje imamo s peleti (po prvem testu, ki je postregel z zelo slabimi rezultati, so se ponudniki zganili in leto pozneje je bila kakovost peletov precej boljša). Naša pričakovanja se niso uresničila.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

  • Kakovost: 90%
  • Označevanje: 10%
  • Skupaj: 100%

Kakovost (90 odstotkov skupne ocene)

Vsebnost vlage – V skladu s standardom EN 1860-2 smo vzorce oglja najprej sušili na temperaturi 105 °C, da smo dosegli konstantno maso. Vsebnost vlage smo nato izračunali na podlagi izgubljene mase. Večja vsebnost vlage poveča težo oglja, hkrati pa zmanjšuje njegovo kalorično vrednost in otežuje prižiganje.

Vsebnost pepela – V skladu s standardom EN 1860-2 (po spremenjenem postopku ISO 1171) smo vzorce oglja segrevali do temperature 710 °C in to temperaturo vzdrževali, dokler oglje ni doseglo konstantne mase. Oglje z večjo vsebnostjo pepela zgoreva pri nižjih temperaturah, saj pepel ogenj zaduši.

Vezan ogljik – Odstotek vezanega ogljika smo izračunali z enačbo C(fix) = 100 – (F + A), pri čemer F pomeni vsebnost hlapnih snovi, izraženo kot masni odstotek materiala brez vode (WF), A pa pomeni vsebnost pepela v odstotkih glede na maso snovi brez vode. Višji odstotek vezanega ogljika je povezan z večjo kurilno vrednostjo ter daljšim in tudi čistejšim zgorevanjem.

Gostota nasutja – Preverjali smo jo v skladu s standardom EN ISO 17828: 2016. Vsebino vreče smo stresli v standardno posodo določene velikosti in oblike ter stehtali. Gostoto nasutja, ki mora biti vsaj 130 kg/m3, smo izračunali iz neto teže glede na standardno prostornino.

Velikost delcev – Preverili smo velikost delcev (granulacijo) oglja v posameznem pakiranju. V skladu s standardom SIST EN 1860-2:2005 je lahko v vreči največ 7 odstotkov delcev, manjših od 10 mm, najmanj 80 odstotkov delcev mora biti večjih od 20 mm, največ 10 odstotkov delcev pa je lahko večjih od 80 mm. Premajhni delci oglja prehitro zgorijo ali podobno kot pepel dušijo ogenj, zaradi česar je temperatura zgorevanja nižja.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

V skladu s standardom EN 1860-2:2005 mora biti na sprednji strani embalaže oglja (ali briketov) za žar jasno označeno, kaj je v vreči, na zadnji strani pa ne smejo manjkati navodila za pravilno in varno uporabo vsebine. Zanimalo nas je, ali je na embalaži označeno, od kod (iz katere države) prihaja oglje, iz katere drevesne vrste je pridobljeno, ali ima izdelek kakšen certifikat, preverili smo tudi, v kolikšni meri na embalaži navedena teža (količina vsebine je lahko zapisana v kilogramih ali prostorninskih metrih) odstopa od izmerjene v laboratoriju.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA