Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prednosti kuhanja z indukcijo je veliko, zato ne preseneča, da je zanj vedno več zanimanja. Povečuje se tudi ponudba. Poleg aparatov klasičnih dimenzij, ki smo jih testirali do zdaj, so v prodaji tudi približno 20 centimetrov širše izvedbe, ki omogočajo boljšo razporeditev in večjo raznolikost kuhališč. Širše izvedbe so med dražjimi, zato smo s testom poskušali ugotoviti, ali so tudi bolj kakovostne.

Na testu smo preizkusili najrazličnejše modele indukcijskih plošč, tudi s posebnimi, naprednimi funkcijami, ki pa jih na testu nismo ocenjevali. Med dvanajstimi ploščami, ki jih lahko kupijo tudi slovenski kupci, so tri klasičnih dimenzij, šest je širših.


Izračun skupne ocene:

  • Učinkovitost delovanja: 40%

- hitrost segrevanja,
- najnižja stopnja gretja,
- porazdelitev toplote (preizkus s palačinkami),
- porazdelitev toplote po razširjenem kuhališču (preizkus z moko),
- učinkovitost gretja (preizkus s cvrenjem krompirja),

  • Poraba energije: 15%
  • Priročnost: 30%
  • Glasnost: 5%
  • Varnost: 10%
  • Skupna ocena: 100%

Preizkusi potekajo v skladu z zahtevami standarda EN 60350-2, uporablja se s standardom predpisana posoda v dimenzijah, ki so najbližje meram kuhalnih mest.

Učinkovitost delovanja (40 odstotkov skupne ocene)

Hitrost segrevanja – Preizkus poteka pri največji moči (brez funkcije "booster") na najmanjšem in največjem kuhališču. V pokriti posodi segrevamo vodo do vrenja (90 °C), količina vode se spreminja z velikostjo posode. Merimo čas in porabljeno energijo.

Najnižja stopnja gretja – V nepokriti ponvi pri najnižji stopnji gretja 30 minut segrevamo olje na najmanjšem in največjem kuhališču (olje sega 30 milimetrov visoko v ponvi). Merimo nihanje temperature med preizkusom, temperaturo olja ob koncu preizkusa in porabo energije.

Porazdelitev toplote (preizkus s palačinkami) – Na kuhališču srednje velikosti pečemo palačinke (ponev za palačinke Tefal talent pro) na stopnji, kot priporoča proizvajalec kuhališča.

Prazno ponev segrejemo na 200 °C, pred prvo palačinko dodamo košček masla, nato pa drugo za drugo spečemo 4 palačinke, ne da bi spreminjali nastavitev. Ocenimo senzoriko, enakomerno zapečenost in porjavelost spečenih palačink (upošteva se povprečna ocena 3 palačink, prva palačinka ne šteje). Merimo čas in porabo energije (za predgrevanje ponve in pečenje 4 palačink).

Porazdelitev toplote po razširjenem kuhališču (preizkus z moko) – Enakomernost gretja na razširjenih kuhalnih mestih preverjamo z moko v pekaču v dimenzijah kuhalne površine. Moko enakomerno potresemo po namaščeni površini pekača, moko, ki se ne prime površine, odstranimo. Preizkus poteka pri največji moči gretja. Preizkus prekinemo, ko moka enakomerno porjavi. Ocenimo, ali moka porjavi po celotni površini pekača, in enakomernost porjavitve. Merimo čas in porabo energije.

Učinkovitost gretja (preizkus s cvrenjem krompirja) – Med preizkusom so aktivna vsa kuhališča. Ocvrt krompirček pripravljamo na največjem kuhališču v posodi za cvrenje z dvojnim dnom, napolnjeni z oljem, na preostalih kuhališčih so posode z vodo.

Vodo zavremo z največjo močjo, nato temperaturo znižamo, da enakomerno vre. Nato z največjo močjo segrejemo olje do temperature za cvrenje (180 °C) in začnemo s cvrenjem zamrznjenega krompirčka, količino in čas pečenja določa standard. Ko je ocvrt, ga poberemo iz olja, spet segrejemo olje na temperaturo cvrenja in dodamo naslednjo porcijo.

45 minut po začetku segrevanja vode preizkus prekinemo. Merimo čas, potreben, da se olje segreje na 180 °C, število porcij ocvrtega krompirčka, ki ga pripravimo v tem času, in porabo energije za preizkus (vključno s segrevanjem vode).

Poraba energije (15 odstotkov skupne ocene)

Oceno za porabo energije sestavljajo vse meritve med preizkusi učinkovitosti delovanja kuhališč in meritev porabe energije v stanju mirovanja.

Priročnost (30 odstotkov skupne ocene)

Skupina preizkuševalcev ocenjuje navodila za uporabo, upravljanje, uporabo dodatnih funkcij, obliko, razporeditev, prilagodljivost in občutljivost kuhališč ter čiščenje.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Skupina preizkuševalcev ocenjuje zvok kuhališč med delovanjem pri najnižji in najvišji stopnji gretja ter ob vklopu funkcije »booster«.

Varnost (10 odstotkov skupne ocene)

Preverjamo električno varnost, tveganje za nastanek opeklin in delovanje varnostnih izklopov (če jed prekipi ali če je na priključenem kuhališču prazna posoda).


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več