Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Robotski sesalniki so že dovolj časa med nami, da ne potrebujejo posebnega uvoda. Nanje vse pogosteje naletimo v trgovinah in pri znancih, kjer v praksi prikazujejo idealizirano prihodnost, v kateri nas bodo stroji razbremenili neprijetnih hišnih opravil.


Izračun skupne ocene:

  • Učinkovitost 40%
  • Gibanje po prostoru 20%
  • Poraba energije 6%
  • Glasnost 12%
  • Priročnost 22%
  • Skupna ocena: 100%

Upoštevani standardi: IEC 62929 in EN 60312-1.

Vse meritve smo opravili pri 23 °C in 50-odstotni vlažnosti. Vse meritve smo opravili dvakrat za vsak model, tretjič pa, če sta prvi dve odstopali za več kot 10 odstotkov. Robote smo postavili s polnilno postajo vred na testno območje in zagnali program "samodejno" oziroma "povečana moč", če je na voljo.

Učinkovitost (40 odstotkov skupne ocene)

Sesanje ob steni in vogalu: uporabi se tekstilna talna obloga Stratos Dura Air. Po njej enakomerno potresemo droben kremenčev pesek. Merimo odmik sesalne učinkovitosti od roba stene na obeh straneh robota in diagonalno razdaljo posesane površine do vogala.

Trda tla: po vzorčnih tleh iz keramičnih ploščic razporedimo kremenčev pesek, vključimo robota in izmerimo količino preostalega peska, ko se robot ustavi, ter še enkrat, pet minut po čiščenju, ko se ves prah v zraku poleže. Enako meritev izvedemo še s krušnimi drobtinami.

Sesanje prahu iz rež: vzorčna površina iz lesenega deščičnega poda vsebuje tri reže v različnih smereh, skladno s standardom. Za preizkus uporabimo kremenčev pesek.

Preproge: uporabi se tekstilna talna obloga Stratos Dura Air. Preizkusimo sesanje štirih različnih materialov: droben kremenčev pesek, drobtine, vlakna in dlake. Vse materiale dodatno vtremo v preprogo z valjčkom, preden vključimo robota.

Točkovna umazanija: na površini premera 50 centimetrov raztresemo koruzne kosmiče. Robota postavimo pred vzorec in zaženemo program »točkovno čiščenje«, če je na voljo. Merjenje učinkovitosti opravimo, ko robot sam zaključi delo.

Gibanje po prostoru (20 odstotkov skupne ocene)

V vzorčno sobo postavimo najpogostejše ovire – stole in mizo, stoječe luči s priključnimi kabli, zavese do tal in debelejšo preprogo. S kamerami sledimo, kolikokrat se robot zaplete in kako pogosto potrebuje pomoč pri reševanju. Pri merjenju učinkovitosti gibanja smo sledili robotu med delom in zabeležili čas sesanja ter površino, ki jo je pri tem izpustil.

Poraba energije (6 odstotkov skupne ocene)

Izmerimo porabo polnilnika med polnjenjem in porabo v stanju pripravljenosti.

Glasnost (12 odstotkov skupne ocene)

Izmerimo raven hrupa (dB) med delovanjem z razdalje 1,6 metra na tekstilni podlagi.

Priročnost (22 odstotkov skupne ocene)

Trije strokovnjaki ločeno ocenjujejo kakovost navodil, namestitev in uporabo bazne postaje, kakovost in praznjenje posodice za prah, zapletenost uporabe, vzdrževanje – čiščenje glavnih in stranskih krtač, vzdrževanje in menjavo zračnega filtra ter preprostost programiranja robota. 


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA