Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prenovili smo primerjalnik pomivalnih strojev. Zastarele modele smo izločili in dodali zadnje testne rezultate. Precej testiranih modelov je mogoče kupiti tudi pri nas, zato se splača pokukati v primerjalnik, če ravno kupujete pomivalni stroj.

Višja cena sama po sebi ni zagotovilo za boljše rezultate, tudi uveljavljene znamke pa imajo v ponudbi kakšen manj priporočljiv model.


Vse stroje smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnem akreditiranem laboratoriju.

Preizkusili smo dva programa, glavni program (univerzalni, samodejni) za običajno umazano posodo in zasušene madeže, ter varčni program (eko, bio), katerega cilj je prihranek energije in vode ter ni nujno učinkovit na zasušenih ostankih.

V stroj smo zložili 96 izbranih kosov posode – steklene kozarce, skodelice in krožnike iz belega porcelana, plastično embalažo, jedilni pribor, kuhinjske lonce, ponve in kovinski pladenj. Vzorce smo zamazali skladno s standardom IEC 60436, en del madežev smo posušili na zraku, drugi del pa zapekli v pečici pri 80 °C. Preostale kose smo v stroj zložili nezamazane in jih uporabili za kontrolo. Uporabljeni detergent, sredstvo za spiranje in sol za mehčanje so skladni z EN 50242.

Posodo smo zlagali v stroj v skladu s priloženimi navodili, kjer navodil za zlaganje ni bilo, pa skladno z izkušnjami uporabnikov oziroma čim bolj podobno drugim modelom. Vsak program smo preizkusili dvakrat, tretjič pa, če je bilo odstopanje med rezultati preveliko (6 odstotkov za pomivanje in 10 odstotkov za sušenje).

Izračun ocene:

Učinkovitost pomivanja: 58,5%
Varčnost: 14%
Trajanje programov: 7,5%
Priročnost: 7,5%
Glasnost: 7,5%
Kakovost izdelave: 5%
Skupna ocena: 100%

Učinkovitost (58,5 odstotka skupne ocene)
V stroj smo zložili 96 natančno določenih kosov posode – steklene kozarce, skodelice in krožnike iz belega porcelana, plastično embalažo, jedilni pribor, kuhinjske lonce, ponve in kovinski pladenj. Vzorce smo zamazali skladno s standardom IEC 60436, en del madežev smo posušili na zraku, drugi del pa zapekli v pečici pri 80 °C. Preostali kosi so vloženi nezamazani in so namenjeni za kontrolo. Po pomivanju smo pri vsakem kosu posebej natančno ocenili učinkovitost pomivanja in prešteli število kapljic, ki so ostale po sušenju, ločeno za glavni in varčni pomivalni program.

Poraba (14 odstotkov skupne ocene)
Izmerili smo absolutno porabo električne energije in vode, ločeno za glavni in varčni program. Ocena je sestavljena iz izmerjenih vrednosti. Vedeti pa moramo, da je pri ožjih strojih dejanska poraba na količino pomite posode večja, saj v stroju hkrati pomivamo manj kosov.

Trajanje (7,5 odstotka skupne ocene)
Izmerili smo trajanje glavnega in varčnega programa ter ocenili rezultate.

Glasnost (7,5 odstotka skupne ocene)
Glasnost oziroma hrupnost smo merili z merilnim instrumentom in ocenjevali subjektivno, saj so nekatere vrste zvoka bolj moteče od drugih. Ocena je sestavljena iz obeh vrednosti.

Priročnost (7,5 odstotka skupne ocene)
Natančno smo preverili navodila in ocenili posamezne faze uporabe: odpiranje stroja, uporabo dozirnika za pralno sredstvo, delovanje izvlečnih košar in nastavkov, čiščenje filtra ter seveda polnjenje in praznjenje stroja ter preglednost kontrolne plošče.

Kakovost izdelave (5 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo kakovost konstrukcije, uporabljenih materialov in natančnost izdelave.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več