Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
16. september 2020

Evropska komisija je že petnajstič podelila nagrade najboljšim evropskim projektom s področja trajnostne energije in varovanja okolja. Letošnji zmagovalec v kategoriji Vključenost je projekt CLEAR 2.0, pri katerem je kot partner sodelovala tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) oziroma njen Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR).

Nagrade EU za trajnostno energijo (EU Sustainable Energy Awards), ki jih Evropska komisija tradicionalno podeljuje na slavnostnem dogodku ob zaključku evropskega tedna trajnostne energije (EU Sustainable Energy Week – EUSEW), priznavajo izjemne inovacije na področju energijske učinkovitosti in obnovljivih virov energije. Projekt CLEAR 2.0 si takšno priznanje zagotovo zasluži, saj je s številnimi aktivnostmi, ki so potekale v šestih državah, več kot izpolnil cilje: ozaveščati potrošnike o pomenu rabe lokalnih obnovljivih virov v gospodinjstvih, jih poučiti o prednostih nizkoogljičnih tehnologij ter jih usmerjati pri izbiri, nakupu in njihovi uporabi za ogrevanje in hlajenje v gospodinjstvih.

Na ZPS smo ponosni, da smo bili skupaj s potrošniškimi organizacijami iz Belgije, Italije, Španije, Portugalske, Češke, z Evropsko potrošniško organizacijo (BEUC) in Mednarodno organizacijo za potrošniške raziskave in testiranje (ICRT) del zgodbe, ki ponuja nove načine za oblikovanje energetske prihodnosti Evrope.

Izpusti CO2 so se zmanjšali za 97 ton na leto – toliko bi se zmanjšali, če bi zasadili več kot 16.000 dreves.

Spodbujanje uporabe obnovljivih virov – Veliko evropskih potrošnikov ima še vedno pomisleke glede uporabe tehnologij, ki izkoriščajo obnovljive vire, kar je lahko resna ovira za prehod v nizkoogljično družbo. Potrošniške organizacije smo zato z raziskavo v gospodinjstvih v šestih evropskih državah ugotavljale, kakšen je odnos potrošnikov do uporabe obnovljivih virov, kaj jih pri tem ovira in kaj bi jih spodbudilo. Izsledke smo posredovali oblikovalcem energetske politike EU, ki so tako dobili vpogled v razmišljanje potrošnikov, hkrati pa so jim pomagali pri oblikovanju standardov za okoljsko primerno zasnovo nekaterih tehnologij, ki izkoriščajo obnovljive vire (kaminskih peči na pelete, baterij za shranjevanje energije in klimatskih naprav).

Gospodinjstva, ki so sodelovala v projektu CLEAR 2.0, so na leto prihranila 255 MWh energije in porabila 26 MWh obnovljive energije, ki so jo proizvedla sama.

Neodvisna testiranja krepijo zaupanje potrošnikov – Stroški naložbe so za gospodinjstva glavna ovira pri prehodu na obnovljive vire, veliko pa jih dvomi tudi o zanesljivosti s tem povezanih tehnologij. Potrošniške organizacije smo zato v okviru projekta CLEAR 2.0 opravile neodvisna testiranja klimatskih naprav, kaminskih peči na pelete, fotovoltaičnih modulov in baterij za shranjevanje energije. Rezultati testov so vsem potrošnikom brezplačno na voljo na spletnih straneh potrošniških organizacij.

Potrošniške organizacije smo v šestih državah organizirale 17 skupinskih nakupov naprav, ki izkoriščajo obnovljive vire.

S skupinskimi nakupi do ugodnejših ponudb – V dveh letih in pol, kolikor je trajal projekt, smo potrošniške organizacije v šestih državah organizirale 17 skupinskih nakupov (klimatskih naprav, kaminskih peči na pelete, fotovoltaičnih modulov in baterij za shranjevanje energije). Potrošnikom smo ponudili naprave, ki so na naših neodvisnih testih dosegle dobre ocene, v pogajanjih s ponudniki smo si prizadevali doseči čim boljše pogoje nakupa in čim bolj kakovostno storitev, vključno s strokovno montažo.

Avtorica: Barbara Primc

evropska komisija nagradila projekt clear2-0 logo

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA