Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varnost in zanesljivost
Varnost in zanesljivost
13. januar 2023

Konzorcij Euro NCAP je v začetku novega leta razglasil avtomobile, ki so se na lanskih preizkusnih trkih izkazali za najbolj varne. V letu, ko so preizkusili največ avtomobilov do zdaj, so posebej izpostavili avtomobile znamke Tesla in dveh novih kitajskih znamk ORA in WEY (v Sloveniji jih še ni mogoče kupiti), ki so se prvič znašli na tem seznamu.

Rezultati po kategorijah

Med večjimi družinskimi avtomobili se je za najbolj varnega izkazal električni Hyundai Ioniq 6, ki je posebej visok rezultat (97 odstotkov) dobil za varnost odraslih.

ORA Funky Cat se je nad konkurenco med manjšimi družinskimi avtomobili dvignil tudi po zaslugi bogate opremljenosti, Teslina modela S (zmagovalec med poslovnimi avtomobili) in Y (najbolj varen med kompaktnimi športnimi terenci) pa sta pri opremi dosegla najvišjih 98 odstotkov vseh točk, pohvalita se lahko tudi z zelo visoko zaščito odraslih. Ob tem je model S postal tudi najbolj varen med električnimi avtomobili.

Omenimo še velikega športnega terenca WEY Coffee 01, ki je z visokimi ocenami uspel preseči vse ostale avtomobile v tej kategoriji, le malo za njim pa zaostaja Lexus RX, ki si zato zasluži omembo na tem mestu.

Zavedanje o pomenu visoke ravni varnosti

Michiel von Ratingen, generalni sekretar konzorcija Euro NCAP, je ob objavi zmagovalcev poudaril, da so v lanskem letu na evropski trg prišli ne samo številni novi avtomobili, pač pa tudi nove avtomobilske znamke, obenem pa je v avtomobilih na voljo vse več inovativnih tehnologij za preprečevanje trka.

Visoka varnostna ocena Euro NCAP je ključnega pomena za uspeh v Evropi, česar se nove znamke še kako zavedajo in to lahko pomeni le boljšo varnostno opremo in varnejše avtomobile za vse evropske potrošnike.

favicon Preberite več: Preizkusni trki avtomobilov Euro NCAP v letu 2022 - rezultati testa

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več