Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pnevmatike
Pnevmatike
04. oktober 2022

Na testu 32 zimskih pnevmatik velikosti 185/65 R15 in 215/60 R16 se je ponovno izkazalo, da se posamezni modeli med seboj bistveno razlikujejo. Z najboljšimi na testu se boste lahko vozili dlje, zavorna razdalja bo krajša, na vozišču, polnem vode, pozneje izgubijo stik s podlago.

V vsaki velikosti so po štiri pnevmatike ocenjene dobro, kar dve manjši pa sta prejeli nezadovoljivo oceno.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na mednarodnem testu smo v akreditiranem laboratoriju preverili 16 zimskih pnevmatik velikosti 185/65 R15 88T in 16 zimskih pnevmatik velikosti 215/60 R16 95/99H.

Izračun skupne ocene

  • Lastnosti na suhi cesti: 15%
  • Lastnosti na mokri cesti: 30%
  • Lastnosti na snegu: 20%
  • Lastnosti na ledu: 10%
  • Glasnost: 5%
  • Poraba goriva: 10%
  • Obraba: 10%
  • Skupna ocena: 100%

Lastnosti na suhi cesti (15 odstotkov skupne ocene)

Oceno sestavljajo stabilnost (35 odstotkov), vodljivost (35 odstotkov) in zaviranje z uporabo sistema ABS s 100 km/h do ustavitve (30 odstotkov).

Lastnosti na mokri cesti (30 odstotkov skupne ocene)

Med ocenjevanjem vodljivosti na mokri cesti (30 odstotkov) preverjamo oprijem pnevmatike med vožnjo v krogu, morebitno pre- oziroma podkrmarjenje, uravnoteženost ...

Zaviranje z uporabo ABS (30 odstotkov) z 80 km/h do ustavitve izvajamo na mokrem asfaltu in betonu, hitrost splavanja (akvaplaning) v 7 mm plasti vode pa merimo med vožnjo naravnost (20 odstotkov) in v krogu s premerom 200 m (10 odstotkov).

Izmerimo tudi čas vožnje v krogu na meji oprijemljivosti pnevmatik (10 odstotkov).

Lastnosti na snegu (20 odstotkov skupne ocene)

Lastnosti na snegu preverjamo z zaviranjem z uporabo ABS na utrjeni snežni površini s 30 km/h do ustavitve (40 odstotkov), merjenjem vlečne sile na 2,5-odstotnem vzponu po snegu (20 odstotkov) in z vožnjo po poligonu na meji zdrsa pnevmatike – ocenjevanje vodljivosti in časa (40 odstotkov).

Lastnosti na ledu (10 odstotkov skupne ocene)

Preizkusimo jih na posebej pripravljeni poledeneli površini. Zaviranje z uporabo ABS z 20 km/h do ustavitve (60 odstotkov), bočna vodljivost (40 odstotkov).

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

Subjektivno ocenimo hrup v vozilu na asfaltu in betonu, ko hitrost pada s 130 km/h na 30 km/h.

Poraba goriva (10 odstotkov skupne ocene)

Porabo izmerimo kot povprečje več preizkusov pri hitrosti 100 km/h na 2 km dolgi testni stezi.

Obraba (10 odstotkov skupne ocene)

Meritve izvajamo v realnem prometu, med vožnjo v konvoju. Na podlagi izmerjenega zmanjšanja profila preračunamo življenjsko dobo pnevmatike v prevoženih kilometrih.

Znižanje ocene

Če je katera koli od ocen za lastnosti na suhi cesti, lastnosti na mokri cesti, lastnosti na snegu, lastnosti na ledu, porabo goriva ali obrabo nižja od dobro (60), skupna ocena ne more biti višja.

Če je katera koli od ocen za stabilnost in vodljivost nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na suhi cesti ne more biti višja.

Če je katera koli od ocen za zaviranje, splavanje vzdolžno/prečno, vodljivost in smerno stabilnost nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na mokri cesti ne more biti višja.

Če je ocena za smerno stabilnost nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na snegu ne more biti višja.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več