Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pnevmatike

V razmerah, ki na cestah prežijo na voznike v zimskih mesecih, smo preverili 34 zimskih pnevmatik. Le sedem si je zaslužilo dobro oceno, trem smo podelili podpovprečno, med njimi sta dve, Goodride in Linglong, z najslabšo možno oceno, njunega nakupa seveda nikakor ne priporočamo.

Preizkusili smo pnevmatike velikosti 195/65 R15 in 225/50 R17. Kaj dobre pnevmatike razlikuje od slabih in zakaj so se na testu bolje izkazale manjše?

Od sredine novembra do zgodnje pomladi se na cestah redko veselimo suhega cestišča. Skoraj vedno se po njem vleče vlažna koprena, pogosto zapeljemo v staljen sneg, v kakšnem senčnem predelu lahko ta tudi pomrzne.

Dobra novica: pri manjših pnevmatikah, ki so najpogosteje na avtomobilih nižjega srednjega razreda, so prav vse dobile dobro oceno za obnašanje na poledeneli cesti. Fizike seveda še vedno ne premagujejo, a se ji očitno dovolj dobro upirajo. Pri večjih pnevmatikah, namenjenih predvsem srednje velikim limuzinam, sta dve pri tem merilu dobili povprečno oceno.


Na mednarodnem testu smo v akreditiranem laboratoriju preverili 16 zimskih pnevmatik velikosti 195/65 R15 91T in 18 pnevmatik velikosti 225/50 R17 98V. Ponudbo na slovenskem trgu in cene smo preverili septembra 2021.

Izračun skupne ocene

 • Lastnosti na suhi cesti: 15%
 • Lastnosti na mokri cesti: 30%
 • Lastnosti na snegu: 20%
 • Lastnosti na ledu: 10%
 • Glasnost: 5%
 • Poraba goriva: 10%
 • Obraba: 10%
 • Skupna ocena: 100%

Posamezna merila

Lastnosti na suhi cesti (15 odstotkov skupne ocene) – Oceno sestavljajo stabilnost (35 odstotkov), vodljivost (35 odstotkov) in zaviranje z uporabo sistema ABS s 100 km/h do ustavitve (30 odstotkov).

Lastnosti na mokri cesti (30 odstotkov skupne ocene) – Med ocenjevanjem vodljivosti na mokri cesti (30 odstotkov) preverjamo oprijem pnevmatike med vožnjo v krogu, morebitno pre- oziroma podkrmarjenje, uravnoteženost ... Zaviranje z uporabo ABS (30 odstotkov) z 80 km/h do ustavitve izvajamo na mokrem asfaltu in betonu, hitrost splavanja (akvaplaning) v 7 mm plasti vode pa merimo med vožnjo naravnost (20 odstotkov) in v krogu s premerom 200 m (10 odstotkov). Prav tako izmerimo čas vožnje v krogu na meji oprijemljivosti pnevmatik (10 odstotkov).

Lastnosti na snegu (20 odstotkov skupne ocene) – Zaviranje z uporabo ABS na utrjeni snežni površini s hitrosti 30 km/h do ustavitve (40 odstotkov), merjenje vlečne sile na 2,5-odstotnem vzponu po snegu (20 odstotkov), vožnja po poligonu na meji zdrsa pnevmatike – ocenjevanje vodljivosti in časa (40 odstotkov).

Lastnosti na ledu (10 odstotkov skupne ocene) – Preizkus na posebej pripravljeni poledeneli površini. Zaviranje z uporabo ABS s hitrosti 20 km/h do ustavitve (60 odstotkov), bočna vodljivost (40 odstotkov).

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene) – Subjektivna ocena hrupa v vozilu na asfaltu in betonu, ko hitrost pada s 130 km/h na 30 km/h.

Poraba goriva (10 odstotkov skupne ocene) – Porabo izmerimo kot povprečje več preizkusov pri hitrosti 100 km/h na 2 km dolgi testni stezi.

Obraba (10 odstotkov skupne ocene) – Meritve izvajamo v resničnem prometu, med vožnjo v konvoju. Na podlagi izmerjenega zmanjšanja profila preračunamo življenjsko dobo pnevmatike v prevoženih kilometrih.

Znižanje ocene

 • Če je katera koli od ocen za lastnosti na suhi ali mokri cesti, na snegu ali na ledu, za porabo goriva ali obrabo nižja od dobro (60), skupna ocena ne more biti višja.
 • Če je katera koli od ocen za stabilnost in vodljivost nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na suhi cesti ne more biti višja.
 • Če je katera koli od ocen za zaviranje, splavanje vzdolžno/prečno, vodljivost in smerno stabilnost nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na mokri cesti ne more biti višja.
 • Če je ocena za smerno stabilnost nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na snegu ne more biti višja.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več