Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pnevmatike

Lastniki avtomobilov imajo datumski okvir najhladnejšega letnega časa določen najbolj natančno. V Sloveniji se čas, ko morajo imeti avtomobili v prometu zimsko opremo, izteče 15. marca.

Kmalu bo torej čas za menjavo zimskih pnevmatik z letnimi in če morate kupiti nove, je dobro preveriti, kako so se izkazale na primerjalnem testu. Letos smo preizkusili 32 vzorcev.


Test smo opravili skupaj z avtomobilskimi klubi. Vse modele pnevmatik smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako je sestavljena ocena?

  • Lastnosti na suhi cesti: 20%
  • Lastnosti na mokri cesti: 40%
  • Hrup: 10%
  • Poraba goriva: 10%
  • Obraba: 20%
  • Skupaj: 100%

Podrobnejši opis meril

Lastnosti na suhi cesti (20 odstotkov skupne ocene)

Med vožnjo ocenjujemo stabilnost (35 odstotkov), vodljivost (35 odstotkov) in zaviranje z uporabo sistema ABS s hitrosti od 100 km/h do 3 km/h (30 odstotkov).

Lastnosti na mokri cesti (40 odstotkov skupne ocene )

Med ocenjevanjem vodljivosti na mokri cesti (10 odstotkov) preverjamo oprijem pnevmatike med vožnjo v krogu, morebitno pre- oziroma podkrmarjenje, uravnoteženost ... Zaviranje z uporabo ABS (30 odstotkov) s hitrosti od 80 km/h do 20 km/h izvajamo na mokrem asfaltu in betonu, hitrost splavanja (akvaplaning) v 7 mm plasti vode pa merimo med vožnjo naravnost (20 odstotkov) in v krogu s premerom 200 m (10 odstotkov).

Prav tako izmerimo čas vožnje po 1900 m dolgi mokri stezi (20 odstotkov) in v krogu s premerom 200 m (10 odstotkov).

Hrup (10 odstotkov skupne ocene )

Subjektivna ocena hrupa v vozilu pri ugasnjenem motorju na asfaltu in betonu, ko hitrost pada z 80 km/h na 30 km/h (50 odstotkov), in ob njem (standard ISO 362), ko avtomobil vozi s hitrostjo 80 km/h po standardizirani podlagi (50 odstotkov).

Poraba goriva (10 odstotkov skupne ocene)

Porabo izmerimo kot povprečje več preizkusov pri hitrosti 100 km/h.

Obraba (20 odstotkov skupne ocene )

Meritve izvajamo na testni stezi in v realnem prometu, med vožnjo v konvoju.

Znižanje ocene

  • Če je katera koli od ocen za lastnosti na suhi cesti, lastnosti na mokri cesti, porabo goriva ali obrabo nižja od dobro (60), skupna ocena ne more biti višja.
  • Če je katera koli od ocen za stabilnost, vodljivost in zaviranje nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na suhi cesti ne more biti višja.
  • Če je katera koli od ocen za zaviranje, splavanje vzdolžno/prečno, vodljivost in smerno stabilnost nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na mokri cesti ne more biti višja.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA