Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Okolje in poraba goriva
Okolje in poraba goriva
28. september 2018

Objavljamo pismo, ki smo ga poslali evropskim poslancem iz Slovenije.

Spoštovana poslanka, spoštovani poslanec,
3. oktobra boste v Strasbourgu glasovali o poročiliu okoljskega odbora, povezanim s predlogom Evropske komisije o določitvi standardov vrednosti izpustov CO2 za nove osebne avtomobile in nova lahka gospodarska vozila v letih 2025 in 2030. Pred glasovanjem bi vam radi predstavili pogled potrošniških organizacij v zvezi s to problematiko in vas prosili za podporo pri teh zelo pomembnih usklajevanjih.

Standardi za postavitev vrednosti izpustov CO2 so ključnega pomena, da bodo potrošniki lahko dostopali do čistih, nizkoogljičnih in učinkovitih avtomobilov, s čemer bodo lahko ne samo prihranili denar za gorivo, pač pa tudi bolje zaščitili okolje in zdravje prebivalstva. Prav zato Zveza potrošnikov Slovenije enako kot Evropska potrošniška organizacija BEUC podpira poročilo okoljskega odbora, ki je bilo sprejeto 10. septembra letos. Strinjamo se, da je v tem poročilu izražena zahteva po strožjih omejitvah kot v predlogu Komisije, saj je to lahko samo v prid potrošnikom.

Po mnenju potrošniških organizacij bi morali še posebej vztrajati pri naslednjih zahtevah:

  • Podpora za strožje zmanjšanje izpustov CO2 za 20 % do leta 2025 in 45 % do leta 2030.
    S takšnim zmanjšanjem bi pomagali uresničiti napovedan padec cen električnih avtomobilov, s čemer bi glede na celotne stroške uporabe postali konkurenčni avtomobilom z bencinskim ali dizelskim motorjem do sredine prihodnjega desetletja. Bolj kot bo zahteven standard, več avtomobilov brez izpustov bodo avtomobilske tovarne morale poslati na trg, da bi lahko zmanjšale povprečne vrednosti izpustov. Predlagani cilji bi potrošnikom omogočili tudi prihranke pri nakupu bencinsko in dizelsko gnanih avtomobilov, ki bodo dosegli med 4400 € in 9400 € v letu 2025 v primerjavi z letom 2015. 
  • Podpora za pripravo uradnega testa za meritve izpustov CO2 v realnem prometu, ki bi jih začeli izvajati v letu 2023.
    Danes večina avtomobilov dosega cilje CO2 – in s tem povezano porabo goriva – samo v laboratoriju. Leta 2017 je razlika med laboratorijskimi meritvami in tistimi v prometu pri potrošnikih povzročila za dodatnih 400 € stroškov, povezanih z nakupom goriva v primerjavi s tistim, kar bi pričakovali glede na informacije, pridobljene ob nakupu avtomobila. V okviru projekta Potrošnikov ZOOM smo ugotovili, da bi lahko vsako leto v Sloveniji privarčevali vsaj 130 milijonov evrov, če bi podatki o porabi goriva, ki jih objavljajo proizvajalci, vsaj približno držali. Uradni test porabe goriva v realnem prometu bi to razliko praktično izničil. 
  • Podpora za vzpostavitev sistema kaznovanja tovarn, ki ne ponujajo avtomobilov z nizko ali nično vrednostjo izpustov.
    Trenutno potrošniki pogrešajo izbiro med avtomobili z malo ali brez izpusti. K manjšemu zanimanju pripomorejo tudi prakse trgovcev, kar dodatno zmanjšuje dejansko dobavljivost takšnih avtomobilov. Poleg nagrajevanja avtomobilskih tovarn, ki ponujajo dovolj teh avtomobilov, Parlament zdaj predlaga, da bi kaznovali tiste, ki jih ne (v obliki strožjih skupnih ciljev CO2).

Upamo in želimo si, da bi Evropski parlament podprl smer razvoja, ki jo je začrtal odbor ENVI. Verjamemo, da boste upoštevali potrebe in želje potrošnikov, ko boste odločali o tem predlogu.

S prijaznimi pozdravi

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA