Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Navigacija
Navigacija
22. marec 2021

Zelo me moti tuji jezik navigacije v avtomobilu. Zakaj proizvajalci navigacijskih naprav ne vključijo slovenskega vodenja in slovenskih menijev?


Na Zvezi potrošnikov Slovenije že vrsto let opozarjamo, da si slovenski potrošniki zaslužijo slovenske izbirnike v različnih digitalnih napravah, še posebej tam, kjer bi lahko prišlo do otežene uporabe ali celo do nevarnosti ob napačni izbiri. Trenutno zakonodaja prodajalcem dovoljuje, da prodajajo izdelke brez izbirnikov v slovenščini, morajo pa potrošniku predložiti navodila za uporabo v slovenskem jeziku.

Od vsakega prodajalca oziroma proizvajalca je torej odvisno, kako ceni naš trg in potrošnike, saj zakonsko niso obvezani vključiti slovenskih izbirnikov.

Kljub vsemu opažamo, da se je stanje v zadnjih desetih letih precej izboljšalo, vendar še najmanj pri avtomobilih. Skupaj s kolegi iz AMZS zato pripravljamo poziv k vključevanju slovenskega jezika v infozabavne naprave in potovalne računalnike v avtomobilih, v sodelovanju z Evropsko potrošniško organizacijo BEUC pa bomo tudi sami poskušali vplivati na bruseljske uradnike, da pripravijo pravila, ki bodo zahtevala vključitev vseh evropskih jezikov v izbirnike naprav, ki bi z nepravilno uporabo potrošniku lahko povzročile škodo. 

Žal je tako, da brez pritiskov od zgoraj določeni proizvajalci ne naredijo koraka k potrošniku, kar pa pravzaprav zelo veliko pove o njih.

Avtor: Boštjan Okorn

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA