Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Električni avtomobili
Električni avtomobili
11. november 2021

Pri električnem avtomobilu je najbolj na udaru vzdržljivost baterije, saj je od nje odvisna dejanska uporaba avtomobila. V primerjavi z nekaterimi proizvajalci zabavne elektronike in računalniške opreme, pri katerih je garancija na baterijo pogosto celo krajša od splošne garancije, je pri avtomobilih ta precej daljša. Pri večini dosega osem let. Kaj to pravzaprav pomeni?

Z vsakim polnjenjem bateriji odvzamemo delček celotne energije, ki jo je sposobna spremeniti v moč električnega motorja. V običajnih razmerah, s počasnim polnjenjem in pazljivim ravnanjem se baterija stara počasneje.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Predvsem ji škoduje previsoka temperatura v povezavi z visoko ravnjo napolnjenosti (več kot 80 odstotkov), prav tako se njena vzdržljivost poslabša ob prepogosti nizki ravni napolnjenosti (manj kot 20 odstotkov). Za baterijo je slabše tudi divje priganjanje avtomobila, pogosta vožnja s polnim plinom, ki zahteva ogromno energije.

Ne glede na način uporabe in polnjenja bi morala baterija v času garancijske dobe ponuditi čim večji delež prvotne zmogljivosti. Ker se lahko zgodi okvara, je pomembno, da je potrošnik dobro zaščiten, strošek menjave baterije je namreč daleč najvišji v električnem avtomobilu in lahko doseže tudi deset tisoč evrov ali celo več.

garancija-mejne-vrednosti

favicon Preberite več: Intervju z Andrejem Pečjakom o staranju baterije pri električnih avtomobilih

Prodajalce (električnih) avtomobilov v Sloveniji smo povprašali, kako dolgo garancijo ponudijo za svoje modele, hkrati smo poskušali izvedeti, ali obstaja možnost, da namesto celotne baterije zamenjajo zgolj okvarjene celice – kar je prijazno ne samo s stroškovnega, ampak tudi z okoljskega vidika.

dolzina-garancije-baterija

Opozarjamo, da za dokaz, da je baterija premalo zmogljiva, velja samo meritev pooblaščene servisne mreže. Meritev drugega izvajalca je lahko zgolj opomnik za preverjanje.

Ko na cesti zmanjka energije v bateriji

Med rumenimi vozili AMZS za pomoč na cesti je tudi posebnež, ki s seboj »vozi« energijo za polnjenje električnih vozil, ki jim ni uspelo pravočasno doseči polnilnice in so zato obstala na cesti.

Njegovi akumulatorji, ki se polnijo iz omrežja ali med vožnjo prek alternatorja, so dovolj zmogljivi, da avtomobil polnijo s 3,6 kW moči, kar pomeni, da je po 10 minutah baterija napolnjena za vsaj pet kilometrov dosega.

amzs-pomoc

Kot pravijo pri AMZS, potujoča baterija deluje v temperaturnem območju od –20 do +50 stopinj Celzija, namenjena pa je predvsem uporabnikom v mestih oziroma večjih krajih, kjer najbližja polnilna postaja nikoli ni zelo daleč.

Za našo akcijo preverjanja težav z baterijo pri Twizyju je bila ta pomoč poglavitnega pomena, saj smo pri vseh treh Twizyjih dodobra spraznili baterijo in se ne bi mogli vrniti v Ljubljano. Po krajšem postanku s polnjenjem so vsi trije vozniki lahko bolj mirno nadaljevali pot.

Besedilo: Boštjan Okorn

favicon Preberite več: Vse, kar ste želeli vedeti o električnih avtomobilih

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več