Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Foto oprema
Foto oprema
28. februar 2011

Koliko slikovnih pik (pikslov) je potrebnih, da digitalni fotoaparat naredi kakovostno fotografijo? So dovolj trije milijoni ali jih mora res biti več kot 10 milijonov?

digitalno3

Za primerjavo velja omeniti, da zmore običajni film za diapozitive z občutljivostjo ISO 100 okoli 30 milijonov slikovnih pik, vendar se lep del teh pik na poti do fotografije izgubi. Pri zrcalno refleksnih fotoaparatih (SLR)  tako ostane še kakšnih 10 milijonov pikslov, običajni fotoaparati z iskalom pa ne ohranijo več kot desetine prvotne zmogljivosti. Načeloma bi torej moral biti vsak digitalni fotoaparat dovolj dober, vendar pa je vse bahanje ponudnikov okoli slikovnih pik zavajajoče, saj je kakovost fotografije močno odvisna tudi in predvsem od kakovosti objektiva in v fotoaparat vgrajene programske opreme. Kako, torej izbrati pravi model?

Odloča predvsem uporaba
Najboljši digitalni fotoaparat ni nujno tudi najboljša izbira. Vsekakor pa ne za vsakogar. Odločilno je predvsem, za kaj ga boste rabili.

  • Dopustniki in priložnostni fotografi: najbolje jim bo služila dobra kompaktna kamera z zanesljivo avtomatiko. Z njo bodo najbolje in brez posebnih naporov prišli do dobrih fotografij, primernih za družinski album.
  • Naprednejši amaterji: kdor bi rad približal precej oddaljene objekte oziroma kdaj pa kdaj ne zaupa avtomatiki, vendar pa tudi noče uporabljati cele gore izmenljivih objektivov, bo zadovoljen s tako imenovanim "bridge" fotoaparatom, ki je na pogled podoben zrcalno-refleksnim, vendar je objektiv trdno povezan z ohišjem. Takšen fotoaparat je malo večji in ga ni mogoče vtakniti kar v vsak žep, vendar pa zmore precej več kot kompaktni modeli. Na kratko, ti fotoaparati z velikostjo težo, ceno in večstransko uporabo predstavljajo nekakšen most ("bridge") med kompaktnimi in zrcalno refleksnimi modeli in predstavljajo kar dober kompromis.
  • Učeči se in pravi profesionalci: za njih skoraj ni poti v fotografijo brez zrcalno refleksnega fotoaparata. Prepričali jih bodo s svojo večstransko uporabnostjo: z uporabo ustreznih teleobjektivov doseganje globinske ostrine ne predstavlja nobene težave, za dobro portretno fotografijo je zrcalno refleksni fotoaparat pogoj! Fotografije s temi aparati imajo zelo malo šuma, prav tako pa je barvna kompozicija fotografije precej bolj uravnotežena od tistih, posnetih s kompaktnimi fotoaparati. V zadnjem času so dobra alternativa zrcalno refleksnim fotoaparatom takoimenovane sistemski fotoaparati, ki so manjši (videti so kot kompaktni modeli), a omogočajo izmenjavo objektivov, njihova posebnost je kakovostno elektronsko iskalo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA