Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Foto oprema
Foto oprema
09. avgust 2010

Fotoaparati so različni, saj smo različni tudi uporabniki. Skupaj z odločitvijo za nakup se velja prepričati, kaj izbrani model sploh omogoča in v čem je drugačen od drugih na isti polici. To še posebej velja za dodatno opremo, ki bi jo radi uporabljali, saj marsikateri model ne omogoča namestitve, denimo, zunanje bliskavice ali pa fotografiranja v makro načinu. Pred nakupom fotoaparata je pametno narediti seznam, kaj potrebujete in česa ne.

Baterije
Digitalni fotoaparati energijsko dokaj potratni, zato je zelo smiselno, če je mogoče poleg posebnih baterij, vanje vstaviti tudi standardne baterije, ki jih lahko kupimo povsod. Vsekakor pa velja, da so litij-ionske baterije daleč pred vsemi drugimi, kar zadeva količino shranjene energije in prijaznost okolju.

Nosilci podatkov – pomnilniške kartice
Če že imate predvajalnik MP3, mobilni telefon ali dlančnik, poskušajte kupiti fotoaparat, ki uporablja enake pomnilniške kartice, saj to zniža kasnejše stroške uporabe. Ne pozabite: v škatli s fotoaparatom je le redko pomnilniška kartica, pa še v tem primeru je prostor na njej smešno majhen. Če kartice še nimate, jo morate zato kupiti posebej, da boste sploh lahko začeli delati s fotoaparatom.

Vgrajena funkcionalnost
Za ljubitelje noči je nujno, da ima fotoaparat samodejno ostrenje (avto fokus) s pomožno svetlobo in nastavek za zunanjo bliskavico, botaniki bodo rabili makro funkcijo za snemanje z bližine, dopustniki bodo veseli panoramske funkcije, s katero bodo lahko izdelali natančno panoramsko fotografijo zanimive pokrajine. Zanimiva je lahko tudi funkcija sledenja osebi oziroma predmetu, še zlasti, če boste fotografirali otroke ali živali, bolj za hec pa morate jemati možnost razpoznave obraza ali nasmeha na njem.

Dodatki
Seznam je zelo bogat, čeprav vsega tudi ni za vsak fotoaparat – tudi na to je treba misliti pred nakupom. Primer: stojalo je primerno za fotografije z daljšo osvetlitvijo, z daljšo goriščno razdaljo in za panoramsko fotografijo, ki je sestavljena iz posameznih sličic; lahko si privoščite tudi podvodno ohišje oziroma kar fotoaparate, ki so odporni na vodo in prah; nič narobe ni, če ob nakupu fotoaparata kupite tudi torbico in podobno.

Cena fotoaparata dostikrat pokaže njegove zmožnosti, to pa ne velja vedno tudi za njegovo kakovost. Vseeno tudi tu velja, da gre bolj za izjeme, ki potrjujejo pravilo: kdor kupuje zelo poceni, mora računati tudi s pomanjkljivostmi, ki vas morda niti ne bodo vznemirjale, znajo pa biti kar velikokrat vzrok slabe volje.

Najpogostejše pomanjkljivosti:

  • Dolg pripravljalni čas: kar nekaj časa je potrebnega, da je fotoaparat pripravljen za snemanje.
  • Dolg čas proženja: potem, ko pritisnete sprožilec, lahko mine tudi nekaj sekund, da  je posnetek posnet. Hitro snemanje je nemogoče. Pri sodobnih fotoaparatih je ta pomanjkljivost manj izrazita.
  • Dolgi premori: počasna programska oprema blokira fotoaparat tudi za več sekund, preden lahko posnamete naslednjo fotografijo.
  • Majhna občutljivost: primernejše so kamere z veliko možnostjo osvetlitve, pa čeprav je pri slabših fotoaparatih pri posnetkih ISO 800 že veliko šuma, zaradi katerega so barve nerealne.
  • Slaba opremljenost: pomnilniške kartice imajo premalo kapacitete, saj pri nekaterih modelih nanje ni mogoče shraniti niti ene same fotografije v najboljši kakovosti, najcenejši fotoaparati v škatli nimajo niti polnilnika in baterij.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA