Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Avdio - video
Avdio - video
18. april 2011

Nobena skrivnost in nič nenavadnega ni, da proizvajalci v svoje izdelke vgrajujejo dele, ki so izdelani v različnih tovarnah na različnih koncih sveta. Končni izdelek naj bi kljub temu dosegal enako kakovost. Da ni vedno tako, so francoski potrošniški organizaciji UFC Que Choisir sporočili tamkajšnji kupci televizorjev Sony 32EX500.

sony tv13

Zato smo se odločili, da televizor, kupljen v Franciji, še enkrat pošljemo na test in ga primerjamo s kupljenim v Nemčiji, ki je bil že preizkušen (rezultate si lahko ogledate v našem primerjalniku ploskih televizorjev).

V laboratoriju smo hitro odkrili, da televizorja očitno nimata enakega zaslona. Le, če ju gledamo povsem naravnost, se kakovost ne razlikuje, že ob minimalnem kotu pogleda, pa v Franciji kupljen televizor izgubi kontrast in svetilnost. Ko smo televizorja odprli, se je naš sum izkazal za resničnega, hkrati pa smo ugotovili, da je bil televizor, kupljen v Nemčiji, izdelan na Slovaškem, tisti iz Francije pa v Španiji.

Ker se nismo želeli zanesti samo na subjektivne občutke, smo oba televizorja podrobno preizkusili. Najbolj zanimivi rezultati so naslednji:
1. Praktični test kakovosti slike
Razlik v kakovosti slike praktično ni, so pa nastavitve med obema televizorjema nekoliko drugačne, zato je bilo treba pri španskem modelu povečati svetlost ozadja, slika je za odtenek rdečkasta, slovaški model ima nekoliko rumenkasto sliko. A razlike so minimalne in jih je mogoče opaziti le pri neposredni primerjavi. Ocena za praktični test kakovosti slike bi bila pri obeh televizorjih enaka.
2. Kot gledanja
Pri kotu gledanja je, kot že rečeno, razlika med obema televizorjema, ki imata isto oznako modela, presenetljivo velika:
- kot, pri katerem kontrast pade na polovico osnovnega: slovaški televizor 46°, španski 19°(!)
- svetilnost bele barve pri kotu 50°: slovaški 111 cd/m², španski 37 cd/m²
- svetilnost črne barve pri kotu 50°: slovaški 0,31 cd/m², španski 0,44 cd/m²
- kontrastno razmerje pri kotu 50°: slovaški 1:360, španski 1:85
3. Poraba energije
Meritve so pokazale, da španski model porabi za približno desetino manj energije, čeprav smo morali povečati njegovo osnovno nastavljeno svetilnost, da smo dobili enako raven, 250 cd/m².

Vse omenjeno dokazuje, da je uporabniška izkušnja pri v Španiji izdelanem televizorju bistveno drugačna kot v primeru, da je bil televizor izdelan na Slovaškem. Že pri majhnem kotu gledanja je kakovost slike občutno slabša in je nikakor ne bi mogli označiti za dobro. Tako ni čudno, da so potrošniki opazili razliko in se pritožili, saj je na Slovaškem izdelan televizor dobil visoko oceno za kakovost slike.

Potrošniške organizacije smo po odkritju omenjenega neskladja na evropsko podružnico Sonyja posredovale vprašanja in jih prosile za razlago, a do danes od njih ni bilo nobenega odziva. Tako trenutno še nimamo informacij, kje so naprodaj eni in kje drugi televizorji, glede na odprti trg, ki ga imamo v Evropski uniji, pa je najbolj verjetno, da je v večini držav mogoče kupiti televizor 32EX500 iz obeh tovarn.

Različna notranjost

"Stari" Sony izdelan na Slovaškem

sony_tv2

"Novi" Sony izdelan v Španiji
sony_tv3
Nadzorna plošča za zaslon pri "starem" modelu
sony_tv4
Napajalnik za zaslon pri "starem" modelu
sony_tv5

 

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA