Jedi z žara poleg ajvarja, sveže zelenjave in čebule pogosto spremlja tudi kajmak. Ta mlečni izdelek je bolj kot pri nas poznan v sosednjih državah Balkana, tradicionalno ga proizvajajo tudi na Bližnjem vzhodu in v Turčiji. Beseda kajmak izhaja iz turške besede kaymak, izpeljanke iz turškega korena kay, ki pomeni čvrst oziroma trd.

Slovenci smo poimenovanje za mazav mlečni izdelek iz zorjene smetane kuhanega ovčjega ali kravjega mleka, glede na Slovar slovenskega knjižnega jezika, prevzeli iz hrvaščine oziroma srbščine. Čeprav za Slovenijo ni ravno tipičen, pestra ponudba na trgu kaže, da kajmaka nismo le vzljubili, ampak nam je tako všeč, da ga tudi proizvajamo.

Večina izdelkov, ki smo jih vključili v tržni pregled, je namreč proizvedena v Sloveniji, eden je celo ekološki. Le dva sta proizvedena v Bosni in Hercegovini, eden na Hrvaškem in eden v Srbiji. Pod drobnogled smo postavili 16 izdelkov trgovskih in blagovnih znamk, ki smo jih kupili v večjih ljubljanskih trgovinah – Eurospinu, Hoferju, Mercatorju, Sparu in Tušu. Čeprav so si na prvi pogled zelo podobni in imajo vsi navedbo kajmak, pa so med njimi velike razlike v sestavi in hranilni vrednosti.

Odklenite si dostop za ogled tržnega pregleda

V tržnih pregledih predstavljamo ugotovitve iz pregleda aktualnega stanja na trgu.

Katere informacije tržni pregled vključuje?

Kaj je kajmak? Pravilnika, ki bi natančno opredelil, kaj je kajmak, v Sloveniji nimamo (razlaga v posebnem okvirju), gre pa za izdelek, ki ga dobijo s posnemanjem zgornje plasti kuhanega in ohlajen

Vsebina le za člane ZPS.

Želim se včlaniti

Želim neomejen dostop do vseh vsebin ZPS

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju