V poletnem tržnem pregledu smo pod drobnogled vzeli 16 energijskih pijač osnovnega okusa različnih trgovskih in blagovnih znamk, ki se v trgovinah prodajajo prav vsem, brez kakršnih koli omejitev. Najdemo jih povsod, na bencinskih črpalkah, v prodajnih avtomatih, trafikah, na športnih prireditvah ... Imajo privlačen dizajn in imena, s čimer še posebej nagovarjajo mlade. Pa sploh vemo, kaj vse vsebujejo? Ali se zavedamo, da niso primerna izbira za odrasle, še manj pa za otroke in mladostnike?

Zakaj jim pravimo energijske pijače?

Energijske pijače so skupina brezalkoholnih gaziranih osvežilnih pijač, ki poleg vode, sladkorja, sladil in drugih aditivov vsebujejo še nekatere spojine, zaradi katerih se po zaužitju ne počutimo več tako utrujeni in imamo »več energije« – kofein, tavrin in d-glukuronolakton.

Kofein

Kofein je grenka psihotropna snov in blag diuretik, naravno prisotna v različnih rastlinah. Po podatkih Evropske agencije za varno hrano (EFSA) je za zdravega odraslega 70-kilogramskega človeka največja še varna dnevna količina kofeina 400 miligramov (toliko ga je v dobrem litru energijske pijače) oziroma 5,7 mg kofeina/kg telesne mase.

energijske-pijace-trzni-pregled-2

Za otroke je še varna dnevna količina kofeina manjša, in sicer 3 mg/kg telesne mase.

Psihotropne snovi spodbujajo/pomirjajo delo centralnega živčnega sistema. V to skupino snovi se poleg kofeina uvrščata tudi kokain in nikotin.

Tavrin

Tavrin je gradnik beljakovin, a ga s pestro prehrano vnesemo bistveno manj kot z zaužitjem energijske pijače. Povprečni dnevni vnos z mešano prehrano je od 0,04 g do 0,4 g, medtem ko ga lahko z eno pločevinko energijske pijače v telo vnesemo od 1 do 2 g, odvisno od vrste in količine energijske pijače.

energijske-pijace-trzni-pregled-3

Tavrin v organizmu aktivno nastopa v več fizioloških procesih v centralnem živčnem sistemu, njegova glavna vloga pa je uravnavanje natrija v srčni mišici, skeletnih mišicah in ledvicah.

D-glukuronolakton

Tretja, manj poznana snov, ki jo bomo pogosto našli med sestavinami energijskih pijač, je d- glukuronolakton. V 250 ml pločevinki ga je od 2 do 2,4 g.

energijske-pijace-trzni-pregled-4

Je naravno prisoten v človeškem organizmu in nastane pri presnovi glukoze v jetrih. Njegov razgradni produkt ksilitol spodbuja izločanje inzulina, kar bi v večjih količinah in dolgoročno lahko škodljivo vplivalo na zdravje ljudi.

Zaradi pomanjkanja raziskav o učinku večjih količin tavrina in d-glukuronolaktona na naš organizem EFSA trenutno ne izpostavlja posebnih omejitev pri uživanju.

Še vedno ostaja neznanka, kako vse naštete sestavine vplivajo na naše telo in kakšni so njihovi dolgoročni učinki. Pri uživanju večjih količin energijskih pijač moramo biti zato še posebej previdni.

Energijske pijače so tudi sladkorna bomba

Na označbi je med sestavinami najprej zapisana voda, na drugem mestu je že sladkor, kar pomeni da ga lahko v hranilni tabeli pričakujemo veliko. V izbranih energijskih pijačah se njegova vsebnost giblje od 4,7 g/100 ml izdelka (Oshee; ta izdelek vsebuje še sladilo) pa do 15,3 g/100 ml izdelka (Shark).

energijske-pijace-trzni-pregled-5

Običajno popijemo celo pločevinko energijske pijače in ne le 100 ml, kar pomeni, da v telo vnesemo vse do 55 g oziroma približno 14 kock sladkorja* (Monster, 500 ml).
*1 kocka = 4 grame sladkorja.

Med energijskimi pijačami so vedno bolj priljubljene tudi »sugar free« različice, ki nimajo dodanega sladkorja, a vsebujejo sladila. Teh v tokratni pregled nismo vključili, so pa med pregledanimi izdelki trije taki, ki poleg sladkorja vsebujejo še sladila (X-tense, Oshee in Q).

Energijske pijače niso primerne za nadomeščanje vitaminov

Energijskim pijačam so največkrat dodani vitamini skupine B (B3, B5, B6 in B12). Kot smo že pisali v tržnem pregledu brezalkoholnih pijač z dodanimi vitamini v majski reviji ZPStest in na spletni strani Potrošnikov ZOOM, dodani vitamini ne upravičijo velike vsebnosti sladkorja v sladkih pijačah.

energijske-pijace-trzni-pregled-6

Njihovo uživanje zato ni primeren način nadomeščanja morebitnega pomanjkanja vitaminov in mineralov v telesu.

Berite drobni tisk

Na pijačah, ki vsebujejo veliko kofeina (več kot 150 mg/l pijače), je poleg imena obvezna navedba: »Visoka vsebnost kofeina. Ni priporočljivo za otroke in nosečnice ali doječe matere.« To je pravilno navedeno na vseh pregledanih pijačah.

V izbranih izdelkih je namreč kofeina od 21 do 32 mg/100 ml, kar na pločevinko (250 ml) znese približno 80 mg kofeina, na liter energijske pijače pa več kot 300 mg. Označba na vseh pregledanih pijačah opozarja tudi na zmerno/odgovorno uživanje.

Na nekaterih pločevinkah smo opazili še opozorilo, da se uživanje ne priporoča v kombinaciji z alkoholom (Q, MTV UP!, Oshee, S-Budget, X-tense, Kong strong, Typhoon) ter med intenzivno športno aktivnostjo (S-Budget, X-tense, Kong strong), kar pozdravljamo in menimo, da bi moralo biti zapisano na vseh energijskih pijačah.

Če že, raje kupite manjše pločevinke

Če se odločite za nakup energijskih pijač, raje posezite po manjših pakiranjih. Večina je pakirana v 250 ml pločevinkah, a bolj mamljive so seveda tiste v 500 ml (npr. Monster), saj so preračunano na liter pijače večinoma cenejše.

Na trgovskih policah smo našli tudi litrsko plastenko energijske pijače, ki je v primerjavi z drugimi energijskimi pijačami zelo ugodna. Liter namreč stane manj kot 1 evro, medtem ko je povprečna cena energijskih pijač v tržnem pregledu 3,1 evra. Pri večji embalaži predvsem mladi hitreje presežejo še varen dnevni vnos, saj težje nadzorujejo popito količino.

ZPS nasvet

Energijske pijače poleg kofeina vsebujejo tudi tavrin, d-glukuronolakton in veliko sladkorja, katerih sinergijski učinek na zdravje še ni dobro raziskan.

Energijske pijače niso za vsakodnevno uživanje, zato naj bo pitje izjema, ne pravilo. Vsekakor naj jih ne bi uživali otroci, mladostniki in nosečnice.

Energijskih pijač ne mešajte z alkoholom in jih ne uživajte med intenzivno športno aktivnostjo.

Besedilo: Melita Kogovšek

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju