Da boste lažje primerjali ponudbo in morebiti prihranili z zamenjavo dobavitelja elektrike in/ali zemeljskega plina, na ZPS redno preverjamo ponudbo na spletnih straneh vseh dobaviteljev, njihove cenike, objavljene splošne pogoje in pogodbe.

KAZALO

Cene elektrike so trenutno regulirane

Cena elektrike je še do konca leta 2024 omejena, in sicer po načelu 90 : 10. To pomeni, da je 90 odstotkov cene še vedno regulirane, preostalih 10 odstotkov porabljene elektrike pa plačujemo po tržni ceni. Obe ceni sta ločeno prikazani na računu za električno energijo in tudi v naši preglednici.

Glavna razlika med lanskimi in letošnjimi položnicami za elektriko je DDV. Ta je bil lani znižan na 9,5 odstotka, od januarja pa je spet 22-odstoten, kar pomeni 12,5 odstotka razlike v znesku na položnici. Januarja se je podražila tudi omrežnina.

Nasvet: elektronske naprave izklopite iz omrežja, ko jih ne uporabljate

Posamezna elektronska naprava v gospodinjstvu v stanju pripravljenosti (v povprečju 22 ur na dan) na leto porabi od 4 do 120 kWh elektrike. To pomeni letni strošek od 0,08 do 24 evrov  – za posamezno napravo! Več jih izklapljate iz omrežja, ko jih ne uporabljate, večji so prihranki.

Cene električne energije

Cene zemeljskega plina

Cene električne energije - toplotne črpalke

Excel datoteka z vsemi pregledi cen

Za vse, ki želite zgornje tabele uporabiti za izračune, smo objavili excelovo datoteko.

Naložite si podatke v excelu (za maj 2024)

Prijavite se na obvestila: TOPLOTNE ČRPALKE

Vpišite vaš e-naslov in prejemali boste občasna e-obvestila o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah in kreditih OVE ter nakupnih priložnostih tehnologij OVE.

Politika varovanja osebnih podatkov

Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah, kreditih in nakupnih priložnostih v zvezi s tem. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].
Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o naših ponudbah. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].

Postopek za zamenjavo dobavitelja

Vsi tisti, ki nameravate zamenjati dobavitelja, a na spletnem mestu ponudnika podatki o ponudbi niso dostopni, zahtevajte pisno ponudbo, v kateri so pojasnjeni:

  • cena,
  • morebitni dodatni stroški,
  • vezava
  • pogodbena kazen v primeru predčasnega odstopa - prekinitve pogodbe pred iztekom enega leta.

Obvestilo za dobavitelje električne energije in zemeljskega plina

V tabelah so zbrani podatki, ki so dostopni na spletu. Če želite, da objavimo bolj natančne podatke, vas vabimo, da nam za posamezne ponudbe posredujete ustrezne pogodbe na elektronski naslov [email protected].

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju