Potrošniki nam vse pogosteje ogorčeni sporočajo, da v restavracijah ni mogoče dobiti vode iz pipe in da v številnih zdraviliščih ob kosilu in večerji ponujajo le ustekleničeno vodo, gostje pa vodo iz pipe dobijo le, če jemljejo zdravila. Na Zvezi potrošnikov Slovenije menimo, da je treba dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih zakonsko urediti.

KAZALO

Prednosti vode iz pipe pred predpakirano so očitne. Ne le, da je bolj trajnostna izbira, je tudi mnogo cenejša in primerljive kakovosti. Odločili smo se preveriti trditve potrošnikov. Obiskali smo 19 restavracij v Sloveniji ter poslali dopis 19 zdraviliščem in termam, da pojasnijo svojo prakso ponudbe vode.

Ugotavljamo, da je v Sloveniji to za nekatere dobičkonosna dejavnost.

Potrošnikov Zoom: kako težko je dobiti kozarec vode iz pipe v restavraciji?

Mlad natakar z dvema kozarcema vode

Zaradi pogostih pritožb potrošnikov smo izvedli primerjalno ocenjevanje postrežbe vode v 19 restavracijah v devetih slovenskih občinah. Preverili smo, ali je ob obroku mogoče dobiti vodo iz pipe, koliko nas stane in koliko energije oziroma pregovarjanja je potrebnega, da jo dobimo. Ugotovili smo, da je prodaja vode za marsikoga tudi dobičkonosna dejavnost.

Preverite rezultate ocenjevanja

Pohvalimo se lahko s kakovostno pitno vodo

V Sloveniji imamo srečo, da lahko pijemo vodo iz pipe. Drugod po svetu takšne sreče nimajo.

Bonia Miljavac, dr. med., spec. higiene, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poudarja: "Prednostno svetujemo pitje vode iz pipe, saj je v Sloveniji pitna voda iz javnih vodovodov večino časa zdravstveno ustrezna in povsem primerna za pitje.

Kljub temu moramo biti pozorni na opozorila upravljavca vodovoda v primeru morebitnih omejitev uporabe, najbolj pogost ukrep je prekuhavanje. Predpakirana voda je prav tako kakovostna, vendar je dražja in povzroča večji okoljski odtis.

Na splošno je voda iz pipe v Sloveniji ekološko in ekonomsko boljša izbira v primerjavi s predpakirano, zato jo priporočamo."

Kozarec vode iz pipe, prosim!

Pozivamo vlado, da z ustreznim predpisom čim prej uredi brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih in v zdraviliščih.

Voda iz pipe je bolj trajnostna

"Voda iz pipe je okolju prijaznejša izbira, saj ne zahteva plastične embalaže, kar zmanjšuje količino plastičnih odpadkov in onesnaževanje okolja. Poleg tega transport predpakirane vode vključuje porabo fosilnih goriv, kar prispeva k izpustom toplogrednih plinov, medtem ko je voda iz pipe lokalno dostopna.

Predpakirana zahteva tudi večjo porabo virov za proizvodnjo plastenk, polnjenje in distribucijo. Pitje vode iz pipe zmanjša okoljski odtis in prispeva k trajnostnejšemu načinu življenja," pravi Bonia Miljavac.

Okoljski vpliv predpakirane vode je vsaj 1400-krat večji kot vpliv vode iz pipe, njen vodni odtis pa je lahko do 17 litrov. Za žejo je zato najboljša voda iz pipe.

Naložba v vodo iz pipe se splača

Voda igra ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah: pomaga pri uravnavanju telesne temperature, prebavi, absorpciji hranil, ohranja zdravje kože, sklepov in mišic itd. Brez nje lahko preživimo le nekaj dni.

Simptom dehidracije je poleg glavobola, utrujenosti in resnih zdravstvenih težav tudi okrnjena sposobnost sprejemanja odločitev. Da boste še naprej sprejemali pametne odločitve, poskrbite za zadosten vnos tekočine – najbolje z vodo iz pipe.

Kaj dobimo za 2 evra? 

Za dva evra dobite v restavraciji pollitrsko plastenko vode, včasih še to ne, medtem ko lahko za enak znesek dobite 898 litrov vode iz pipe. Odrasla oseba popije 2 litra vode na dan, kar pomeni 730 litrov vode na leto.

Torej lahko odrasla oseba z dvema evroma poskrbi za ustre- zen vnos tekočine naslednjih 15 mesecev.

Cena plastenke vode je pogosto primerljiva s ceno sladkih pijač. Zaradi podobne cene se mnogi odločajo za sladke pijače.

Prednosti vode iz pipe so jasne, a očitno ne vsem

Pritožb zaradi pomanjkanja ponudbe vode iz pipe je vedno več, zato smo pregledali tovrstno ponudbo v 19 slovenskih restavracijah. Pregled je pustil grenek priokus. V več kot tretjini restavracij so bodisi najprej ponudili predpakirano vodo bodisi so vodo iz pipe zaračunali, v dveh pa vode iz pipe sploh niso stregli.

Kako je mogoče, da v Sloveniji, državi s kakovostno pitno vodo, ki se kadar le lahko, predstavlja kot zelena in trajnostna, v nekaterih (k sreči redkih) restavracijah ni mogoče dobiti brezplačne vode iz pipe, ampak samo plačljivo, predpakirano v steklenici ali celo plastenki?

Je razlog to, da vodo dojemamo kot statusni simbol? Morda želja po zaslužku? Gostinci, ki so imeli v ponudbi le predpakirano vodo, nam svoje odločitve niso znali pojasniti. Njihovi odgovori so bili mešanica "am", "hm" in "ker je pač nimamo".

Za zdaj v Sloveniji ni zakonodaje, ki bi gostince, zdravilišča in druge zavezala k ponudbi brezplačne vode iz pipe.

Ne želite plačevati za vodo iz pipe ali kupovati predpakirane vode?
Če ne želite plačevati za vodo iz pipe ali kupovati predpakirane vode, pred obiskom restavracije preverite meni, običajno je dostopen na spletu. V primeru, da zaračunavajo vodo iz pipe in/ali pogrinjek oziroma postrežnino, mora biti to jasno zapisano na meniju.

Vse se da, če se hoče

Med 19 restavracijami, ki smo jih obiskali, so bile tri s hitro hrano. V eni vode iz pipe sploh ni bilo mogoče dobiti, v drugi smo najprej dobili plastenko vode, šele po dodatnih prošnjah tudi vodo iz pipe, v tretji pa je bila na voljo brezplačna voda iz avtomata – lahko bi nam prodali plastenko vode, a so raje ponudili tisto iz avtomata, kar je pohvalno.

V prvih dveh restavracijah so bili na voljo kartonasti lončki za sladke pijače, lahko bi jih uporabili tudi za vodo iz pipe.

Tišina pove več kot besede

Predstavljajte si, da zaradi zdravstvenih težav obiščete zdravilišče, ki je namenjeno kakovostni rehabilitaciji in okrevanju. Med glavno jedjo naročite kozarec vode iz pipe, osebje pa vam (po navodilih nadrejenih) dostop do nje pogojuje glede na to, ali jemljete zdravila ali ne.

V Sloveniji smo očitno prišli tako daleč, da je zaslužek postal pomembnejši od zdravja, celo v zdraviliščih.

Prejeli smo odgovor Iztoka Altbauerja, direktorja Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, ki je poudaril, da se zavedajo občutljivosti tematike, predvsem za goste zdravilišč. Pravi, da je možnost naročila vode iz pipe odvisna od organiziranosti posameznih družb. V nekaterih zdraviliščih imajo pacienti in gostje na rehabilitaciji ločene restavracije, v drugih pa so gostje na rehabilitaciji in samoplačniki v isti restavraciji. Ta situacija predstavlja pomemben izziv pri organizaciji strežbe pijače. V takih restavracijah se pijača, ki jo strežejo, vključno z vodo iz pipe, zaračuna v skladu s politiko posameznega zdravilišča, saj pri tem nastanejo številni stroški, kot so pomivanje, poliranje, voda, uporaba pomivalnega stroja, transport, nakup kozarcev in plače zaposlenih.

Prejeli smo zgolj 6 šest odgovorov slovenskih zdravilišč

Na 19 slovenskih zdravilišč in term smo naslovili dopis, da nam pojasnijo način dostopa do pitne vode iz pipe za njihove goste. Prejeli smo zgolj šest odgovorov, od tega samo enega (MKZ Rakitna) v dogovorjenem času.

V zdraviliščih, od katerih smo prejeli odgovore (MKZ Rakitna, Terme Dobrna, Thermana Laško, Terme Olimia, Terme Portorož, Zdravilišče Rogaška), pravijo, da svojim gostom zagotavljajo ustrezen dostop do pitne vode.

V Termah Dobrna ob glavnem obroku v restavraciji za kozarec vode zaračunajo postrežnino, razlog za to je, kot navajajo, dodatno delo (pomivanje kozarcev). Preostalih 13, od katerih odgovorov nismo dobili, nam je z neodzivnostjo povedalo več kot z besedami.

 • Thermana Laško
 • Zdravilišče Rogaška
 • Terme Dobrna
 • Terme 3000 (Sava Turizem)
 • Terme Ptuj (Sava Turizem)
 • Zdravilišče Radenci (Sava Turizem)
 • Talaso Strunjan (Terme Krka)
 • Terme Dolenjske Toplice (Terme Krka)
 • Terme Šmarješke Toplice (Terme Krka)
 • Hotel Šport na Otočcu (Terme Krka)
 • Terme Olimia
 • Terme Čatež
 • Terme Zreče
 • Terme Portorož
 • Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič
 • Terme Lendava
 • Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna
 • Zdravilišče Rogaška
 • Terme Topolščica
 • Terme resort - Rimske terme

Dogajanje na ravni Evropske Unije

Poraba predpakirane vode v Evropski uniji se povečuje, čeprav je bila leta 2020 izdana Direkiva (EU) 2020/2184 o kakovosti vode, namenjene za prehrano ljudi. Ta države članice spodbuja k zagotavljanju preskrbe z brezplačno vodo ali za nizko pristojbino za stranke restavracij, menz in storitev cateringa.

Nizka pristojbina je sicer zelo ohlapen izraz – je to deset centov ali evro za liter vode? Gre za majhen strošek, tudi če upoštevamo delo in pomivanje posode, zato na ZPS zagovarjamo stališče, da naj bo voda iz pipe brezplačna!

Zgledujmo se po Franciji in ne Italiji

Italija je največji porabnik predpakirane vode v Evropski uniji. Čeprav je voda iz njihovih vodovodov neoporečna, mnogi Italijani raje izberejo predpakirano. Kot razlog navajajo manj všečen okus vode iz pipe in strah pred mikroorganizmi, čeprav ni utemeljen.

Na drugi strani je Francija januarja 2022 z okoljskim zakonom naložila gostinskim lokalom, da morajo na meniju ali drugem vidnem prostoru označiti, da potrošniki lahko zahtevajo brezplačno pitno vodo.

V državah, kot so Irska, Velika Britanija in Kanada, včasih tudi le v delih države, je z zakonom predpisano, da morajo podjetja z dovoljenjem za prodajo alkohola zagotoviti tudi brezplačno vodo iz pipe.

Čas je, da tudi Slovenija naredi pr(a)vi korak

V slovenskem gospodarstvu, turizmu in gostinstvu je vedno več zavez in pobud za ustvarjanje bolj trajnostnega jutri.

Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije je ustvarila certifikat "Voda iz pipe", s katerim se organizacije zavežejo, da bodo v svojih prostorih in na dogodkih ponujale vodo iz pipe ter se izogibale ustekleničeni, svoje zaposlene, partnerje in stranke pa ozaveščale in spodbujale k pitju vode iz pipe.

Novembra 2019 je bil javno objavljen odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije, ki pobude za dopolnitev Zakona o gostinstvu s členom, ki bi določal, da so gostinci ob naročilu drugih plačljivih storitev dolžni na zahtevo gostu postreči vodo iz pipe, ni podprl.

17. junija 2024 pa se je zaključila javna obravnava novega Zakona o gostinstvu, ki navaja, da vsi gostinski obrati in drugi prostori za gostinstvo, priključeni na javno vodovodno omrežje, svojim gostom v gostinskem prostoru nudijo pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja. Voda se gostom nudi v kozarcih za večkratno uporabo, pri čemer lahko gostinci obračunajo tudi postrežnino.

Poziv ZPS vladi

Čeprav pozdravljamo prenovo zakona, na ZPS pozivamo vlado, da z ustreznim predpisom zagotovi brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih ter prepreči zaračunavanje postrežnine. V nasprotnem primeru bi imeli gostinci proste roke glede cene vode iz pipe, ki bi lahko znašala nekaj centov ali celo nekaj evrov. Zaslužkarstvo na vodi iz pipe pa je popolnoma nesprejemljivo, še posebej v Sloveniji.

Zgledujmo se po Franciji! Turiste pa lahko spodbudimo k pitju vode iz pipe na inovativen način, kot je to storila Islandija, ko je (brezplačno) vodo iz pipe začela oglaševati pod luksuzno blagovno znamko in tako tudi največje ljubitelje predpakirane vode prepričala v uporabo.

Besedilo: Urša Menard 

Kozarec vode iz pipe, prosim!

Pozivamo vlado, da z ustreznim predpisom čim prej uredi brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih in v zdraviliščih.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju