Proizvajalci si prizadevajo prodati idejo o svobodi in užitku, v resnici pa prodajajo preveč družbeno sprejemljivo psihoaktivno snov (drogo), ki nagovarja predvsem mlad(oletn)e.

KAZALO

Pogosto pitje alkohola v mladosti ima lahko dolgoročne posledice. Ne le da negativno vpliva na fizično zdravje, ampak lahko prizadene tudi duševno zdravje, medosebne odnose in varnost v prometu.

Pitje alkohola je vse preveč "normalizirano"

Družbena sprejemljivost pitja alkohola v Sloveniji je skrb vzbujajoča. Zamislite si razred tridesetih srednješolcev, starih 15 let, ki so pravkar prišli v prvi letnik srednje šole: 

  • deset jih je prvič pilo alkoholne pijače v starosti 13 let ali manj,
  • sedem je bilo opitih dvakrat ali večkrat v življenju,
  • štirje pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat na teden,
  • skoraj polovica otrok, ki začne piti v osnovni šoli, postane zasvojena z alkoholom.

Delež mladih, ki pijejo alkohol, se sicer zmanjšuje, a registrirana poraba čistega alkohola je v letu 2022 znašala 10 litrov na Slovenca, starega 15 let ali več, kar nas uvršča nad evropsko povprečje. Vsak dan je to 2,6 dl piva, 1 dl vina in 0,1 dl žgane pijače skupaj 3. 

Poraba čistega alkohola v letu 2022

Pestra izbira potrjuje povpraševanje

Na slovenskem trgu je največ alkopopsov na osnovi žganih pijač, kot so koktajli, gin toniki in viski kole. Sledijo alkopopsi na osnovi piva, kot so radlerji, na osnovi vina, kot so brizganci (špricarji), mišmaši, ter alkopopsi na osnovi jabolčnega vina, znani tudi kot ciderji.

Janževec, špricar (na osnovi vina)

Volumen: 330–500 ml
Vsebnost alkohola (vol. %): 5 vol. %
Podatek o energijski vrednosti: prisoten skoraj vedno
Energijska vrednost na 100 ml (kJ/kcal): od 110 kJ/26 kcal do 310 kJ/74 kcal 
Podatek o hranilni vrednosti: prisoten na 55 % izdelkov na osnovi vina* in na nobenem ciderju
Seznam sestavin: večinoma popoln zapis
Aditivi in arome: vedno dodani, tudi 4 različni

Union, radler grenivka (na osnovi piva)

Volumen: do 500 ml
Vsebnost alkohola (vol. %): 2 vol. %
Podatek o energijski vrednosti: prisoten skoraj vedno
Energijska vrednost na 100 ml (kJ/kcal): od 129 kJ/31 kcal do 213 kJ/51 kcal
Podatek o hranilni vrednosti: prisoten na enem izdelku
Seznam sestavin: večinoma popoln zapis
Aditivi in arome: vedno dodani, tudi 5 različnih

Dana, Mojito Classic (na osnovi žganih pijač)

Volumen: do 330 ml
Vsebnost alkohola (vol. %): 5 vol. % (tudi 14 vol. %)
Podatek o energijski vrednosti: večinoma prisoten, redko na slovenski embalaži
Energijska vrednost na 100 ml (kJ/kcal): od 100 kJ/24 kcal do 374 kJ/81 kcal
Podatek o hranilni vrednosti: prisoten na 14 % izdelkov
Seznam sestavin: redko popoln zapis
Aditivi in arome: vedno dodani, tudi 6 različnih

*Navajanje energijske vrednosti in seznama sestavin na pijačah na osnovi vina je zakonsko obvezno, vendar teh podatkov nismo vedno našli. Verjetno zato, ker gre za pijače, dane na trg pred 8. 12. 2023, ko je zakonodaja začela veljati, in se lahko tržijo do odprodaje zalog.

Alkopopsi tudi s 3-krat več alkohola

Odkrili smo alkopopse na osnovi žganih pijač, ki vsebujejo kar 14 vol. % alkohola in so pakirani v steklenicah s prostornino 700 ml. To pomeni, da vsebujejo trikrat več alkohola kot druge primerljive pijače na trgu, ki vsebujejo največ 5 vol. % alkohola.

Steklenice so dvakrat večje od običajnih steklenic ali pločevink, v katerih največkrat najdemo alkopopse. Poleg tega so opremljeni z navodili za uporabo, ki pogosto priporočajo, da se jih postreže zgolj v kozarcu z ledom, brez mešanja z brezalkoholnimi pijačami.

Tekoče energijske bombe

Energijska vrednost čistega alkohola je 7 kcal/g, kar je skoraj dvakrat toliko kot ogljikovi hidrati s 4 kcal/g. Ko je alkohol mešan s sladkimi pijačami ali celo pripravki iz smetane, se energijski vnos še poveča.

Alkohol je problematičen tudi zato, ker je pod njegovim vplivom okrnjena zmožnost razsodnosti in s tem tudi izbire hrane, ki jo uživamo ob pijači – večina poseže po bolj mastni in predelani hrani, ki že tako velik energijski vnos znatno poveča. 

Enaka energijska vrednost, povsem drugačne posledice

Energijska in hranilna vrednost ostajata skrivnost

Navedba podatka o energijski in hranilni vrednosti še ni zakonsko obvezna (izjema so vina in pijače iz vina), zato ga na večini pregledanih izdelkov nismo našli. Kar pa ne pomeni, da energijske vrednosti pijače ne moremo izvedeti naknadno.

V okviru programa Veš, kaj piješ? je bil namreč razvit poseben algoritem za ocenjevanje energijske vrednosti. Tako lahko zgolj s skeniranjem črtne kode z aplikacijo VešKajJeš preverimo energijsko vrednost izdelka in vsebnost volumskega odstotka alkohola.

Na embalaži ciderjev blagovne znamke Somersby je sicer zapisana povezava, prek katere naj bi prišli do podatka o hranilni vrednosti, a povezava, ki jo je treba ročno vnesti v spletni brskalnik (ne gre za QR-kodo), ne vodi nikamor.

Slovenska označba na ciderju Somersby

Neuporabni seznami sestavin

Seznam sestavin je le redko naveden ali pa je zapisan v nepopolni obliki (npr. 25 % gina, 75 % tonika). Kadar je seznam sestavin znan, pa je pogosto zelo dolg.

Ugotavljamo, da gre za nekakovostne približke pravih koktajlov, ki jih proizvajalci "okrasijo" z aromami, barvili in drugimi aditivi. In to samo z enim, posamezen alkopops lahko vsebuje več kot pet različnih aditivov in arom. Pravi mojito denimo sestavljajo beli rum, radenska, sladkor, limeta in meta. V trgovini pa najdemo vse razen pravega mojita.

LeCoq, Mojito Classic:

jabolčno-limetino vino 51 % (voda, sladkor, ogljikov dioksid), regulator kislosti (citronska kislina), koncentrat limonovega soka, aroma limone, mete in ruma, stabilizator (gumi arabikum), barvila (kinolin rumeno, modro V), konzervansi (natrijev sorbat, natrijev metabisulfit)

Dana, Mojito Classic:

voda, vodka, sladkor, limonov sok iz zgoščenega soka (5 %), ogljikov dioksid (4 g/l), kislina (citronska kislina), stabilizator (gumi arabikum), aroma, barvilo (E 104, E 133)

Zdravi alkopopsi ne obstajajo!

Proizvajalci izdelke predstavljajo enostransko. Blagovna znamka Nord na embalaži alkopopsov različnih okusov navaja cel kup trditev, s katerimi se predstavlja kot bolj zdrava različica alkoholne pijače. Trdijo, da so njihove pijače brez glutena, vsebujejo 15 mg vitamina C in "pol manj kalorij kot pivo".

Trditve so sporne, po našem mnenju celo zavajajoče. 

Evropske potrošniške organizacije že dolgo opozarjamo, da je nujno določiti prehranske profile živil, na katerih je dovoljena uporaba prehranskih in zdravstvenih trditev ter trditev, ki posebej izpostavljajo nekatere "pozitivne" lastnosti izdelka.

Glutena v alkopopsih na osnovi žganih pijač ne pričakujemo, saj je ta v žitih, kot so pira, pšenica, rž, ječmen in oves. Vsebnost vitamina C ni bistvena, saj že z dvema grižljajema paprike zaužijemo 15 mg tega vitamina.

Trditvi glede sladkorja in kalorij pa sta sporni, ker pozornost namesto na škodljive učinke alkohola preusmerjata na sladkor in ogljikove hidrate. Če ti niso prisotni, pijača ni nič bolj zdrava ali priporočljiva.

Dejstvo ostaja: alkopopsi so alkoholne pijače. 

So brezalkoholni alkopopsi boljša izbira?

Brezalkoholni alkopopsi vsebujejo manj alkohola in so lahko boljša izbira. A pozor! Kot brezalkoholne pijače se oglašujejo vse pijače z manj kot 1,2 volumskega odstotka alkohola  oziroma pri pivih manj kot 0,5 volumskega odstotka alkohola.

Če je na embalaži navedeno "0,00 %", mora biti pijača res brezalkoholna – zgolj navedba, da je brezalkoholna, še ne pomeni, da ne vsebuje nič alkohola. 

Problematično je tudi navajanje na okus. Če redno pijemo brezalkoholne alkopopse, se postopoma navadimo tudi na okus alkoholnih. Prav tako so brezalkoholni in alkoholni alkopopsi pakirani v precej podobne embalaže. Tako lahko z oglaševanjem brezalkoholnih posredno oglašujejo tudi alkoholne različice.

Najdete razlike?

Ponovno pozivamo starše, stare starše, skrbnike in tudi gostinske delavce, da otrokom ne ponujajo niti alkoholnih niti brezalkoholnih različic. S tem jih namreč zavestno uvajamo v svet pitja alkoholnih pijač in jim sporočamo, da je to nekaj povsem normalnega, sprejemljivega. Bodimo zgled!

Avtorica: Urša Menard

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju