Kaj ponujajo dražji bančni paketi za "zahtevne" uporabnike in kakšni so njihovi stroški? Preverili smo ponudbo vseh bank in hranilnic – med njimi je več podobnosti kot razlik.

Običajno pri bančnih računih in paketih primerjamo letne košarice in iščemo najugodnejše ponudbe. Tokrat smo pregledali najdražje pakete bank in hranilnic ter preverili, kaj vse vključujejo in za koga so primerni.

Zagotovo niso za vsakogar, a če vsak mesec plačate veliko položnic, redno dvigujete denar na bankomatih (tudi v tujini), uporabljate različne kartice in se ukvarjate z naložbami, so morda za vas prava izbira.

Katere pakete smo vzeli pod drobnogled?

Preverili smo vsebino in stroške paketov, za katere mesečno nadomestilo presega psihološko mejo desetih evrov: enajst bank od štirinajstih ima po en tak paket, BKS ima dva – njihov je tudi najdražji med vsemi paketi in stane 19,99 evra na mesec.

Pri Lonu so ubrali drugačno taktiko in ponujajo družinske pakete za dva do pet članov – pet paketov je dražjih od deset evrov. DBS je edina banka, ki paketov ne ponuja, mesečno nadomestilo za njihov nadražji račun je 6,99 evra.

Kaj je skupno najdražjim bančnim paketom?

Pregled je pokazal, da so dražji paketi zelo podobni – tako po vsebini kot višini nadomestil. Vsi vključujejo:

 • vodenje transakcijskega računa;
 • debetno kartico;
 • neomejene brezplačne dvige z debetno kartico v evroobmočju. Izjeme so Nova KBM (brezplačni dvigi po vsem svetu), Sberbank (brezplačni trije dvigi na mesec) in NLB (brezplačni dvigi le v Sloveniji);
 • spletno in mobilno banko;
 • neomejene elektronske plačilne naloge v spletni ali mobilni banki;
 • neomejene direktne obremenitve;
 • dodatne plačilne kartice.

Pri analizi nismo upoštevali časovno omejenih popustov za vodenje, uporabo spletne banke in podobno.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor(Naj)dražji paketi bank so zelo podobni, banke več kot očitno spremljajo konkurenčb ponudbo. Tudi cene teh paketov se skoraj ne razlikujejo in v povprečju znašajo dobrih 13 evrov na mesec.

Pregled bančnih paketov

V nadaljevanju so navedeni paketi bank, njihova dodatna brezplačna vsebina ter mesečni in letni strošek vodenja (če ne uporabite nobene dodatno plačljive storitve).

Navedeni so zneski rednih limitov, banke pa ponujajo tudi višje zneske izrednih limitov, ki jih odobrjio glede na vašo kreditno sposobnost in po svojih trenutnih tarifah. Izredni limiti so navedeni le, kadar paket vključuje ugodnosti pri njihovi odobritvi.

Addiko banka adiko banka logo

Paket Zlati – 13 evrov/mesec oz. 156 evrov/leto

Obročna kartica in zlata kartica z odloženim plačilom z zdravstvenim in nezgodnim zavarovanjem na potovanjih v tujini. Skupni znesek vseh limitov je do 5000 evrov.

Banka Intesa Sanpaolo banka-intesa sanpaolo logo

Paket Plus – 12 evrov/mesec oz. 144 evrov/leto

Zlata kartica z odloženim plačilom, ki omogoča plačilo na obroke, varnostni SMS-i, redni limit do 500 evrov z možnostjo povišanja do 5000 evrov, vstopni stroški v vzajemne sklade.

Sparkasse moratorij na posojila-Sparkasse logo

Veliki paket – 13,10 evra/mesec oz. 157,20 evra/leto

Zlata kartica z odloženim plačilom, ki omogoča nakupe na obroke, turistično zavarovanje z asistenco v tujini, redni limit do 2000 evrov.

BKS Bank moratorij na posojila-bks-bank-logo

Dva paketa za več kot deset evrov na mesec 

1. Prestižni paket – 12,99 evra/mesec oz. 155,80 evra/leto

Kartica z odloženim plačilom, redni limit do 3000 evrov, trajni nalogi, SMS in obveščanje po e-pošti, vzdrževanje poslovnega razmerja opravljanja investicijskih poslov z uporabo spletne ali mobilne aplikacije, 50-odstotni popust pri izdelavi napovedi za odmero dobička iz kapitala za finančni inštrument, strošek odobritve prvega lizing posla 50 evrov.

2. Ekskluzivni paket – 19,99 evra/mesec oz. 239,88 evra/leto

Poleg vsega, kar vsebuje Prestižni paket, lahko dobite redni limit do 5000 evrov, izdelava napovedi za odmero dobička iz kapitala za finančni inštrument je brezplačna.

Delavska hranilnica delavska hranilnica-logo

Paket Brezskrbni – 11,80 evra/mesec oz. 141,60 evra/leto

Zlata debetna in zlata kartica z odloženim plačilom, ki omogoča plačilo na obroke, varnostni SMS-i, redni limit do 2500 evrov.

DBS moratorij na posojila-dbs-logo 

Banka nima paketne ponudbe 

DBS je edina banka, ki (še?) nima paketne ponudbe. Njihov najdražji je DBS Zlati račun z mesečnim stroškom vodenja 6,99 evra. Redni limit je 3000 evrov, pristop k spletni banki je brezplačen, prav tako uporaba mobilne banke.

Gorenjska banka moratorij na posojila-Gorenjska banka-logo

Top paket – 12,99 evra/mesec oz. 155,88 evra/leto

Tri plačila položnic na bančnih okencih, zlata debetna in zlata kartica z odloženim plačilom, ki omogoča obročno plačevanje, SMS-obveščanje, zavarovanje zlorabe plačilnih kartic in nezgodno zavarovanje, redni limit do 5000 evrov, na voljo vam je bančni svetovalec.

Lon moratorij na posojila-lon-logo

Družinski paketi od 8,99 do 17,49 evra/mesec

Na voljo so družinski paketi za dva do šet članov. Cena je odvisna od števila članov in vsebine paketa, izbirate lahko med paketoma Mini in Maksi. "Glavna" družinska člana prejmeta osnovne ugodnosti in redni limit do 600 evrov, preostali pa »otroško« ponudbo in redni limit do 100 evrov.

Vsi člani imajo brezplačne dvige na bankomatih v evroobmočju, vodenje mobilne banke in različne višine limitov. Glavnima članoma družine so dodatno na voljo predplačniška kartica, višji limiti, SMS-obveščanje, vodenje elektronske banke, brezplačne direktne bremenitve in trajni nalogi.

Paket Maksi

V paketu Maksi so na voljo še kartica z odloženim plačilom, brezplačni elektronski nalogi, prednostna obravnava za stanovanjski kredit in daljši letni posvet z bančnim svetovalcem.

Zlati paket

Za tiste, ki iščete paket le zase, največ ponuja Zlati paket za 7,99 evra na mesec. Vključuje kartico z odloženim plačilom, SMS-obveščanje, brezplačne dvige na bankomatih v evroobmočju, redni limit do 600 evrov, brezplačno uporabo spletne in mobilne banke, brezplačne direktne obremenitve in trajne naloge.

NLBmoratorij na posoila-nlb-logo

Paket Premium – 14,20 evra/mesec oz. 170,40 evra/leto

Kartica z odloženim plačilom, ki omogoča plačilo na obroke na izbranih prodajnih mestih, telefonska banka, trajni nalogi in štiri plačila položnic na bančnih okencih. SMS-obveščanje, aktivacija brezplačnega zavarovanja spletnih nakupov, redni limit do 3500 evrov.

Popusti pri dodatnih karticah, odobritvi izrednega limita, odobritvi stanovanjskega kredita in zavarovanjih. Sestanek z upraviteljem premoženja enkrat na leto, zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco na Hrvaškem, nezgodno zavarovanje in Mastercard hitri prehod za hitrejšo potovalno izkušnjo na letališčih.

Nova KBM moratorij na posojila-nova-kbm

Paket Premium – 14,99 evra/mesec oz. 179,88 evra/leto

Premium debetna kartica z dodatnimi ugodnostmi (popusti in ugodnosti poslovnih partnerjev banke), predplačniška kartica in zlata kartica z odloženim plačilom, ki omogoča plačilo na obroke, varnostni SMS-i.

Redni limit do 2000 evrov, nižje obrestne mere za kredite, 50-odstotni popust na stroške odobritve stanovanjskega kredita, 50-odstotni popust na vstopne stroške v vzajemne sklade, osebni bančni svetovalec.

Primorska hranilnica Vipava primorska hranilnica vipava logo

Vsi paketi cenejši od deset evrov na mesec - paket Standard

Njihov najdražji je paket Standard za 4,99 evra na mesec oziroma 59,88 evra na leto, za kar dobite brezplačne trajne naloge, direktne obremenitve, plačilo šestih UPN na bančnih okencih in tri dvige na bankomatih drugih bank v Sloveniji.

Sberbank moratorij na posojila-Sberbank-logo

Smart račun 12,99 evra/mesec oz. 155,88 evra/leto

Kartica z odloženim plačilom, redni limit 300 evrov, izredni limit do 3000 evrov brez stroškov, domska in primerjalna asistenca za pomoč pri iskanju obrtnikov.

SKB moratorij na posojila-skb-logo

Moj L paket – 13,50 evra/mesec oz. 162 evrov/leto

Kartica z odloženim plačilom, ki omogoča plačilo na obroke, SMS-obveščanje, trajni nalogi in redni limit do 3500 evrov.

UniCredit banka moratorij na posojila-unikredit-logo

Paket Brezmejni – 13,90 evra/mesec oz. 166,80 evra/leto

Zlata kartica z odloženim plačilom z zavarovanjem v tujini, varnostni SMS, trajni nalogi, redni limit do 2500 evrov, 25-odstotni popust na vstopno provizijo v vzajemne sklade.

Kaj smo ugotovili?

(Naj)dražji paketi bank so zelo podobni, banke več kot očitno spremljajo konkurenčno ponudbo. Tudi cene teh paketov se skoraj ne razlikujejo, v povprečju znašajo dobrih 13 evrov na mesec. 

Glede na vsebino je večina paketov primernih za tiste, ki poslujete digitalno – tudi če redno plačujete večje število položnic, dodatnih nadomestil ne bo, saj so elektronski nalogi povsod brezplačni v neomejenem številu.

Skupna točka so tudi različne brezplačne kartice z odloženim plačilom, ki so primerne tako za spletna plačila kot za plačevanje v tujini: rezervacije hotelov, rent-a-car ...

Limiti (redni) so praviloma višji kot pri cenejših paketih – dražji paketi so torej namenjeni tistim, ki si želijo od banke redno izposojati večje vsote denarja ali pa za to vsaj imeti možnost. Banke, ki ponujajo naložbe v sklade oziroma poslovanje z vrednostnimi papirji, te storitve v določeni meri vključijo v pakete za »premium« uporabnike.

Vsekakor pred odločitvijo razmislite, ali boste storitve v paketu res uporabljali in kaj višji strošek paketa pomeni za vaš družinski proračun.

ZPS nasvet

 • Izberite paket s storitvami, ki jih redno uporabljate.
 • Pri izbiri paketa uporabite naš spletni primerjalnik. Cenejši paket morda za vas ni bolj ugoden, če uporabljate veliko storitev, ki jih doplačujete. Prav tako ni smiseln drag paket, ki je neizkoriščen.
 • Čeprav banke za dvige na bankomatih ne zaračunavajo nadomestil, vam ga lahko zaračuna lastnik bankomata. O tem morate biti pred dvigom obveščeni na zaslonu bankomata.
 • Nikoli ne dvigujte denarja s karticami z odloženim plačilom, temveč za to uporabite debetno kartico.
 • Odobreni limit je odvisen od vaše kreditne sposobnosti, zato se pred sklenitvijo paketa pogovorite z bančnim uslužbencem, kakšen znesek vam bo banka v resnici odobrila. Sklenitev dražjega paketa ne pomeni nujno (naj)višjega limita.
 • Preverite vsebino zavarovanj v okviru plačilnih kartic – predvsem zavarovalne vsote in izključitve. Morda vam to zavarovanje zadostuje, morda pa boste morali skleniti dodatno zavarovanje (nezgodno, za tujino ...).

Spletna anketa – večina uporablja pakete

Skoraj 70 odstotkov vprašanih ima pri banki odprt paket in ne le račun – večina bank je v zadnjih letih v ponudbo vključila pakete, nekatere računov sploh več ne ponujajo.

Tisti, ki še vedno vztrajajo pri računih, so najpogosteje odgovorili, da se za pakete ne odločijo, ker so predragi. Nekateri anketiranci pa so opozorili, da marsikdo želi le (cenejši) račun.

Četrtina vprašanih ima "dražje" pakete, večina pa se odloča za cenejše različice – kar polovica vprašanih plača do pet evrov na mesec. 40 odstotkov vprašanih je samih izbralo svoj paket, dobrim 30 odstotkom so ga predlagali bančni uslužbenci, pri drugih je bil pogoj za najem kredita, akcijska ponudba in podobno.

Skoraj polovici vprašanih se nadomestila za bančne pakete zdijo previsoka. Dobra polovica je zadovoljna z vsebino svojega paketa, tretjina pa bi za tako ceno želela imeti vključenih več storitev.

Kar nekaj vprašanih je kot alternativo slovenskim bankam omenilo tuje spletne banke, kot sta N26 in Revolut, kjer so stroški bistveno nižji ali pa jih sploh ni.

Avtorica: Alina Meško

 bs

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju