Ste zavrgli ali izgubili bančne izpiske, zdaj pa jih potrebujete, na primer zaradi najema kredita pri drugi banki? Dodatne kopije izpiskov prometa na osebnem računu so le izjemoma brezplačne, visoka so tudi nadomestila za potrdila o prilivih na bančni račun.

Bančnih izpiskov po zakonu sicer niste dolžni hraniti, a vam lahko pridejo prav. Z njimi dokazujete izvedena plačila (nekatere banke zaračunajo tudi nekaj evrov za potrdilo o izvedeni transakciji), lahko vam pridejo prav pri uveljavljanju zavarovalnine, potrebovali jih boste pri najemu kredita pri drugi banki.

Hramba bančnih izpiskov je del urejenih osebnih financ, omogoča vam vpogled v vaše preteklo poslovanje in pomaga pri upravljanju družinskega proračuna.

Po kredit na drugo banko 

Na ZPS vedno svetujemo, da pred najemom kredita preverite ponudbo čim več bank, jih med seboj primerjate in izberete najbolj ugodno. Za to potrebujete bančne izpiske ali pa potrdilo o prilivih na bančni račun.

Bančni izpiski vam pridejo še kako prav

Najem kredita namreč zahteva tudi oceno kreditne sposobnosti. Najprej jo opravite sami pri sebi, tako da naredite (letni) pregled vseh prihodkov in odhodkov. Ti so podlaga za izračun dela dohodka, ki ga lahko namenite poplačilu kredita. Tudi tukaj vam bančni izpiski pridejo še kako prav.

Seveda bo oceno vaše kreditne sposobnosti opravila tudi banka, pri kateri se zanimate za kredit. Tako se bo prepričala o smiselnosti kreditnega posla z vami, obenem pa izpolnila svojo zakonsko dolžnost.

Vpogled v vaš bančni račun in prilive nanj ima le banka, pri kateri imate odprt osebni račun. Vse druge banke bodo zahtevale potrdilo o prometu oziroma o prilivih. Nekatere za krajše obdobje, na primer tri mesece, druge za daljše, na primer za eno leto. Če izpiskov nimate, vam banka lahko zaračuna ponovno izdajo.

Uporabniki spletne banke preverite, ali so izpiski dostopni v spletni banki, saj vam to lahko prihrani nekaj denarja. Na svoji banki se pozanimajte, kako priti do elektronskih izpiskov.

Stroški ponovnih izpiskov

Banke za ponovne izpiske zaračunavajo različna nadomestila. Elektronski izpiski so lahko brezplačni, tiste na papirju pa je treba plačati. Ponekod je ugodneje, če jih sami prevzamete v bančni poslovalnici, pošiljanje v tujino je načeloma dražje.

Najmanj za ponovni mesečni izpisek zaračunajo v Delavski hranilnici, in sicer 0,6 evra za izpisek. V Gorenjski banki zaračunajo za vsa- ko posamezno stran izpiska, in sicer dva evra za elektronsko obliko ter 3,5 evra na stran za pošiljanje po pošti.

Tudi v Unicredit zaračunajo nadomestilo glede na število strani izpiska, tri evre na stran, v SKB pa pet evrov pavšala in dodaten evro na stran, medtem ko so za uporabnike, ki izpiske prejemajo prek spletne banke, brezplačni.

Banka

Ponovna priprava/tiskanje izpiska/prometa TRR

Potrdilo o mesečnih prilivih na osebni račun

Addiko banka

3,00 €

/1

Banka Intesa Sanpaolo

po pošti: 2,00 €
prevzem v banki: 2,00 €
elektronsko: brezplačno
tujina: 3,25 €
/

Banka Sparkasse

papir: 2,60 €

5,33 €

BKS 3,00 € za 3 mesece: 10,00 €
za 6 ali 12 mesecev: 20,00 €

Delavska hranilnica

0,60 €

8,00 €

DBS

1,20 € 
tujina: 2,50 €

9,90 €

Gorenjska banka

po pošti: 3,50 €/stran 
elektronsko: 2,00 €/stran

20,00 €

Lon

elektronsko: brezplačno 
po pošti: 2,55 € 
osebni prevzem: 0,90 € 
tujina: 3,60 €

20,75 €

NLB

3,28 €
imetniki NLB Klika in prejemniki izpiska na e-naslov: brezplačno

20,00 €

NovaKBM 5,00 € /

Primorska hranilnica Vipava

1,80 €

10,00 €

SKB

5,00 € + 1,00 €/za stran 
uporabniki, ki prejemajo izpiske na SKB NET: brezplačno
za 6 mesecev: 16,30 €
za 12 mesecev: 21,70 €

Unicredit Bank

3,00 €/stran

za 3 mesece: 11,00 € 
za 6 mesecev: 22,00 € 
za 12 mesecev: 30,00 €
Opombe: 1 Izdaja drugih potrdil 14,90 €
Podatke smo zbrali na spletnih mestih bank in hranilnic v sredini junija 2024.

Potrdila o prilivih so dražja, a jih nismo našli na cenikih vseh bank. Znesek je lahko odvisen od števila mesecev, za katere potrdilo potrebujete. Tako je pri BKS, SKB in Unicredit, pri kateri boste za potrdilo za tri mesece odšteli 11 evrov, za šest mesecev 22 evrov, za 12 mesecev pa 30 evrov.

Po naši oceni so nadomestila – predvsem za potrdila o prilivih – previsoka, saj lahko znašajo tudi več deset evrov.

ZPS nasvet

Pred najemom kredita preverite, kaj posamezne banke zahtevajo, da bi od njih dobili ponudbo. Pri večini so dovolj mesečni izpiski, a banke si načeloma pridružujejo pravico do zahtev po dodatni dokumentaciji.

V primeru, da izpiskov nimate več, najprej preverite v spletni banki, če jo uporabljate. Drugače jih boste morali naročiti pri svoji banki in morda za to plačati nadomestilo.

Avtorica: Alina Meško

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju