Za varnost kolesa pred tatovi moramo v čim večji meri poskrbeti sami. Prvi korak je uporaba kakovostne ključavnice, drugi pravilno priklepanje. Oba koraka sta obvezna. Nemška potrošniška organizacija že več let preizkuša kakovost kolesarskih ključavnic. Povzemamo njihove izkušnje za posamezno vrsto ključavnic in predstavljamo nekaj dobro ocenjenih ključavnic, ki smo jih našli na našem trgu.

Žične ključavnice
Najpogostejše, najcenejše in najlažje žične ključavnice niso nobena ovira za resne zmikavte. Z malo močnejšimi kleščami ščipalkami jih v trenutku preščipnejo, zato njihove uporabe ne priporočamo. V Nemčiji teh ključavnic niti ne testirajo.

Žične ključavnice s kovinskim oklepom
Kljub trdnejšemu videzu imajo te ključavnice pod ovojem v jedru žico, zato se malo resnejšemu napadu težko upirajo. Najboljše dosegajo le zadovoljivo protivlomno zaščito, pri posameznih modelih so izmerili tudi preveč škodljivih spojin v plastičnih ovojih. Kot edina zaščita niso priporočljive, lahko pa jih uporabimo skupaj z drugimi, bolj zanesljivimi vrstami ključavnic.

kolesarske kljucavnice-verizneVerižne ključavnice
Z verigo, ovito v zaščitno oblogo, bo nepridiprav precej težje opravil, še posebno, če je veriga izdelana iz specialnega jekla in dovolj debela, da se upira tudi težjemu orodju. Verige ni lahko premagati, zato je zanimivo, da je le malo verižnih ključavnic dobilo dobro skupno oceno. Za slabe ocene so torej krive druge šibke točke tovrstnih ključavnic: slaba konstrukcija (žabice, ključavnice in povezovalni elementi), rjavenje izpostavljenih delov po daljšem času uporabe, precej slabih ocen je bilo podeljenih tudi zaradi vsebnosti strupenih snovi v zaščitni plastiki. Verižne ključavnice so sicer prilagodljive, vendar jih zaradi teže težko označimo kot priročne.

kolesarske kljucavnice-zlozljiveZložljive palične ključavnice
Bolj priročne so palične ključavnice, sestavljene iz trdih jeklenih segmentov, ki so gibljivo povezani med seboj. So lažje od verižnih in omogočajo podobno prilagodljivost pri zaklepanju. Žal niso posebno robustne in večino je mogoče z močnejšimi kleščami hitro preščipniti. Priporočamo lahko le en dobro ocenjeni model, ki je dobavljiv tudi pri nas.

Podkvaste (u) ključavnice
Edina vrsta ključavnic, ki jo lahko brez zadržkov priporočimo, žal ni zelo priročna. Oblika ni prilagodljiva, poleg tega lahko izbiramo le med dolgimi in ozkimi ali širokimi in kratkimi zankami. Več modelov je dobilo dobre ocene za protivlomno zaščito, žal imajo nekateri težave s strupenimi snovmi v ovoju. Prilagodljivost zaklepanja lahko izboljšamo, če jo kombiniramo z gibljivo ključavnico druge vrste.

kolesarske kljucavnice-podkvaste

Kako pravilno priklenemo kolo?
Poiščite trdno oviro
Kolo obvezno priklenite na nepremično, trdno oviro, na primer na kolesarsko stojalo, ki je zasidrano v tla (ne le postavljeno), prometni znak, steber javne razsvetljave ali dovolj debelo kovinsko ograjo, saj se zmikavti vedno lotijo najšibkejšega elementa. Leseni količki, prenizki mestni stebrički in podobne ovire niso učinkovite. Če je kolo zaklenjeno samo nase, ga nepridipravi preprosto odnesejo (in vržejo v najbližji kombi), na to, da bodo mimoidoči preprečili dejanje, pa raje ne računajte.

Visoko zaklepanje
Zaklenjena ključavnica naj bo nameščena čim višje nad tlemi, v nobenem primeru naj se ne dotika tal. Tako tatovom onemogočimo, da bi uporabili tla kot vzvod pri nasilnem odstranjevanju ključavnice. Tudi vse večje (daljše) ključavnice nudijo manj opore za napade z vzvodom, hkrati pa lahko na oviro poleg okvirja priklenemo tudi prednje kolo.

Izberite obljudena mesta
Izbira prostora za priklepanje je sicer omejena z vašimi potmi in možnostmi za parkiranje kolesa, a kjer je mogoče, izberite čim bolj obljudeno mesto. Cenene žične ključavnice lahko tat tudi na takih krajih neopazno preščipne, z bolj odpornimi ključavnicami pa bo imel toliko dela, da si bo raje izbral drug cilj.

Uporabite dodatno ključavnico
Kadar kolo pustite dlje časa brez nadzora, priporočamo uporabo dveh različnih ključavnic hkrati. S podkvasto priklenete okvir kolesa na oviro, z daljšo verižno ali oklopljeno žično ključavnico pa prednje kolo na okvir in oviro. Nekateri zmikavti so specializirani za eno vrsto ključavnic, zato jih dve različni zaščiti odvrneta od napada, manj je tudi nevarnosti, da vam snamejo prednje kolo, ker ga potrebujejo za rezervni del.

Avtor: Črt Breskvar

 

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju