Nemška organizacija za zaščito potrošnikov Stiftung Warentest je pred kratkim opravila testiranje najsodobnejših modelov in zbrali smo njihove ključne ugotovitve glede učinkovitosti in prisotnosti strupenih snovi.

Kolesarjenje je priljubljen način rekreacije, vedno več ljudi kolo uporablja tudi za vsakodnevne vožnje v službo in trgovino. Pri tem ne smemo pozabiti na zaščito proti kraji.

Popolne zaščite ne nudi nobena vrsta kolesarskih ključavnic, a s pravilno strategijo lahko zmikavte odvrnemo od 
svojega kolesa.

Na trgu je več vrst kolesarskih ključavnic, vse pa imajo tako prednosti kot pomanjkljivosti.

Precej ključavnic je namreč dobilo slabe ocene zaradi strupenih snovi v materialu. V plastičnih ohišjih so našli previsoke vrednosti PAH (policiklični aromatski ogljikovodiki), ki spadajo med rakotvorne spojine, v mehkih ovojih verižnic pa ravno tako strupene mehčalce – ftalate.

Da strupeni dodatki niso nujno potrebni, dokazujejo številni dobro ocenjeni modeli, ki so omenjeni v nadaljevanju.

Trije nasveti, kako zaklepamo

1. Kolo obvezno priklenemo na stabilen predmet

Kolo vedno priklenemo za kovinski profil, ograjo, stebriček v obliki zanke ipd. Pri izbiri smo pozorni na trdnost in debelino predmeta. Tanko žično ograjo, na primer, je preprosto preščipniti in zaklenjeno kolo odnesti.

2. Ključavnico namestimo visoko in tesno

Ključavnico namestimo čim višje in tesno okoli predmeta, da ni mogoče uporabiti vzvodnega orodja. Oba kolesna obroča zaklenemo na okvir kolesa, da ju ni mogoče odvijačiti.

3. Uporabimo dve ključavnici 
različnih vrst in proizvajalcev

S tem otežimo delo tudi "profesionalcem".

Pestra izbira, prednosti in pomanjkljivosti

kolesarske kljucavnice3

U-ključavnice z 
varnostnim lokom

kolesarske kljucavnice okZelo varne ključavnice. Trdna jeklena konstrukcija se upira tudi težjemu orodju.   

kolesarske kljucavnice ni-okNeprilagodljivost. Zaradi trde oblike jih včasih ni mogoče namestiti okoli stebrička.

kolesarske kljucavnice infoČe kolo redno puščamo na istem mestu, se nakupa U-ključavnice lotimo z metrom. Poleg dolžine preverimo še notranji premer, ki je pri nekaterih modelih ključavnic zelo majhen. Dobro ocenjeni modeli: Abus Granit Plus 640, Abus Granit Xplus 540 in Decathlon B’Twin 940.

Zložljive palične 
ključavnice

kolesarske kljucavnice okPrilagodljive za priklepanje, za prevažanje pa se zložijo v majhen paket.            

kolesarske kljucavnice ni-okPoceni modeli ne zagotavljajo najboljših rešitev, zato priporočamo izbiro preizkušenih in dobro ocenjenih.

kolesarske kljucavnice infoKakovost povezave med členi določa, kako odporna je ključavnica. Nekatere imajo s tem še precej težav. Dobro ocenjeni modeli: Abus Bordo Granit Xplus 6500/110 SH, Kryptonite Kryptolok 685 Folding in Trelock FS 480 Cops.

Verižne ključavnice

kolesarske kljucavnice okMasivni verižni členi so zelo učinkoviti. Zelo so prilagodljive. Če je verižnica predolga, jo večkrat zavijemo okoli stebrička in tesno zaklenemo.

kolesarske kljucavnice ni-okTeža, ki se giblje od enega pa vse do štirih kilogramov.         

kolesarske kljucavnice infoKljučavnico lahko prevažamo le v nahrbtniku ali v tovorni košari, nosilcev za pritrjevanje na okvir praviloma nimajo. Dobro ocenjeni modeli: Axa Newton Pro-moto 4 100/10.5, Decathlon B’Twin 900 Chain L, Kryptonite New York Chain 1210, Abus Ivy Chain 9210/110, Trelock BC 680, Abus CityChain 1010/110 in Kryptonite Kryptolok 990 Combo Integrated.

Podkvaste ključavnice,
 pritrjene na okvirju

kolesarske kljucavnice okHitro zaklepanje z eno potezo za kratke postanke. Ker so privijačene na okvir, zaščitijo zadnji obročnik, da ga ni mogoče sneti.

kolesarske kljucavnice ni-okKot edino zaklepanje ne nudijo resne zaščite, ker zmikavti odnesejo celo kolo, v kombinaciji z dodano verigo pa postanejo zelo praktična rešitev.

kolesarske kljucavnice infoDobro ocenjeni modeli: Trelock RS 453 Protect-O-Connect.

Ključavnice s tekstilnim ovojem

kolesarske kljucavnice okSestavljene so iz odpornejšega jedra iz jeklenih pletenic ali verižnih členov, "oblečenega" v posebno tekstilno pletivo.

kolesarske kljucavnice ni-okTežave pri uporabi. Ključavnica vzdržuje notranjo obliko in se upira upogibanju. Ob nerodnem prijemu nas lahko udari nazaj.

kolesarske kljucavnice infoSo novost med ključavnicami in mnogo bolj odporne proti rezanju, kot je videti na prvi pogled. Model Litelok Gold Wearable L je dobil dobro oceno za varnost.

Avtor: Črt Breskvar

 

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju