Seznam sestavin in hranilna vrednost sta neznanki

Večina krofov v trgovinah je pakiranih na mestu prodaje, zato jih ne obravnavamo kot predpakirane izdelke. Posledično morajo biti označeni skladno s Pravilnikom o splošnem označevanju živil, ki niso predpakirana.

Pravilnik ne zahteva navedbe hranilne vrednosti in seznama sestavin, kar pomeni, da do teh podatkov večinoma ne morete dostopati, razen če vam jih na vašo prošnjo posredujejo tamkajšnji zaposleni, a ni nujno, da te podatke sploh imajo.

Primer dobre prakse je trgovec Spar, ki v nekaterih poslovalnicah omogoča skeniranje črtne kode pekovskih izdelkov za hiter dostop do seznama sestavin in hranilne vrednosti.

So kupljeni krofi res slabši?

Doma pripravimo krofe iz preprostih surovin, kot so pšenična moka, mleko, maslo, sladkor, kvas, jajca in seveda marelična marmelada. Prednost doma pripravljenih je tudi nadzor nad količino polnila, še posebej če sledite pravilu, da ga v krofih ni nikoli preveč.

Glede na (pomanjkljive) podatke, ki nam jih je uspelo pridobiti od trgovcev, opažamo:

  1. da imajo kupljeni krofi mnogo daljši seznam sestavin, aditivov in arom. Večinoma gre za predhodno pečene in nato zamrznjene izdelke, ki jih odtajajo neposredno v trgovini,  zato je zagotavljanje ustreznih lastnosti težje;
  2. da kupljeni krofi pogosto vsebujejo palmovo maščobo, ki velja za manj kakovostno in slabšo izbiro z vidika trajnosti, medtem ko o maslu skoraj ni sledi;
  3. da se vsebnost polnila glede na zapise na deklaracijah giblje od 16 odstotkov (krof čokolada - vanilja trgovcev Tuš in Spar, proizvajalca Don Don) do 26 odstotkov (krof z mareličnim polnilom trgovca Hofer, neznanega proizvajalca).

Domači krofi prinašajo več kot le okus – občutek domačnosti, veselje do priprave in druženje. Kljub temu je pomembno poudariti, da so tako kupljeni kot tudi domači energijsko bogato in hranilno revno živilo.

Cvrtje v maščobi in sladko polnilo prispevata k veliki energijski vrednosti, zato je ključno, da omejite zaužito količino. V tem kontekstu je obremenjevanje s številom ter kakovostjo sestavin in aditivov manj pomembno kot zmernost pri uživanju.

ZPS nasvet

Razumevanje senzorične sitosti vam lahko pomaga pri bolj uravnoteženih prehranskih izbirah in prepreči nepotrebno slabo vest po zaužitju krofov in drugih sladic.

Ne glede na to, ali so krofi kupljeni ali domači – pomembno je nadzorovati količino.

 

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju