Čas študija je za večino mladih prelomnica in pomeni samostojen vstop v svet odraslih. Marsikdo ne živi več pri starših, pojavijo se nove potrebe in želje. Čeprav tudi dijaki večinoma uporabljajo bančni račun, pa ta med študijem dobi še večji pomen – tako zaradi prilivov, kot sta štipendija in študentsko delo, kot zaradi odlivov, kot so plačila položnic, spletni nakupi in podobno. 

KAZALO

Vodenje brezplačno

Študent lahko pri banki načeloma izbira med različnimi računi in paketi, ki so sicer namenjeni zaposlenim, ponekod tudi z določenimi popusti, odvisno od banke. Nas pa so tokrat zanimali bančni računi in paketi, ki so namenjeni zgolj študentom oziroma so zanje brezplačni.

Vse banke in hranilnice imajo v svoji ponudbi vsaj en tak račun ali paket. Vse podrobnosti si lahko ogledate v preglednici.

Komu so paketi namenjeni?

Večina paketov je namenjena študentom (lahko tudi dijakom), za odprtje je treba dokazati ustrezen status s potrdilom o vpisu, ponekod veljajo tudi zgornje starostne omejitve, ki izločijo "večne" študente. Zgolj starostno omejitev, brez zahteve po študentskem statusu, smo našli v ponudbi Delavske hranilnice, NLB, SKB in UniCredit Banke.

Vsebina paketov

Banke pakete za študente različno obogatijo. V vseh je vključena spletna oziroma mobilna banka brez mesečnega nadomestila. Mladi so napredni uporabniki digitalnih poti, banke pa jih z brezplačno spletno in/ali mobilno banko navajajo na elektronsko poslovanje, ki je ugodnejše tako za banko kot za uporabnika.

Debetna kartica

Računi in paketi vsebujejo debetno kartico, ki je vezana na račun. Z njo plačujemo na POS-terminalih in opravljamo dvige na bankomatih. Dvigi z debetno kartico na bankomatih banke, kjer imamo odprt račun, so običajno brezplačni, na bankomatih drugih bank pa je praviloma treba plačati nadomestilo.

V študentskih paketih so pogosti brezplačni dvigi z debetno kartico znotraj območja EU, lahko so omejeni na nekaj dvigov na mesec ali pa neomejeni.

Intesa Sanpaolo v okviru Paketa Mladi omogoča brezplačno uporabo predplačniške kartice, obe z NLB (Paket Moj Svet) pa tudi virtualno kartico.

Plačilo položnic 

Čas študija tudi na področju financ prinaša spremembe. Kdor zaživi sam, se pogosto začudi, katere stroške vse je spregledal v preteklosti. Ali toaletni papir res stane štiri evre? Ali je treba res plačati banki, da lahko plačam položnico?

Da, žal je tako, a kar nekaj bank študentom ponuja določeno število brezplačnega plačila položnic. V preglednici je ta postavka označena kot UPN (univerzalni plačilni nalog), večinoma gre za brezplačna elektronska plačila (spletna ali mobilna banka), ponekod tudi za klasična plačila na bančnih okencih.

Tudi trajni nalogi in direktne obremenitve so ponekod vključeni v študentske pakete.

Kartic z odloženim plačilom študentom ne omogočajo vse banke

Kartica, ki jo pogovorno imenujemo kar kreditna kartica in za katero se z banko dogovorimo za mesečni limit, porabo pa pokrijemo naslednji mesec, študentom ni povsod na voljo. Dobiti je ne morejo pri Addiko Bank, BKS Bank in Primorski hranilnici Vipava.

Drugje je na voljo v zameno za letno članarino, pri Delavski hranilnici pa je v okviru DH EYCA Paketa za mlade brezplačna. Banka Sparkasse študentom ponuja kartico Diners prvo leto brez članarine.

Kartica z odloženim plačilom je primerna za spletna plačila, alternativno lahko za to uporabite tudi virtualno ali predplačniško kartico. Uporaba debetne kartice za spletna plačila prinaša večja tveganja, saj je ves denar na računu lahko izpostavljen spletnim prevarantom, zato svetujemo previdnost.

Limit tudi za študente

Limit ni produkt, ki bi ga na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočali, saj gre za drago obliko dolga, ki nas hitro zapelje v spiralo »večnega minusa«. Limit oziroma dovoljeno negativno stanje na računu pomeni, da se z banko dogovorite za znesek, ki ga lahko porabite, ko vam zmanjka sredstev na računu.

To lahko pride prav, a pogosto se zgodi, da limit izkoristimo, nato pa ga leta in leta pokrivamo ter vedno znova sproti spet porabimo. To pomeni, da zanj plačujemo visoke negativne obresti in se ga preprosto ne otresemo. Odločitev o limitu naj bo zato preudarna, če je mogoče, pa se mu izognite.

Večina bank študentom omogoča limite, praviloma gre za zneske do nekaj sto evrov. Limit v okviru študentskega računa ponujajo vse banke razen Addiko Bank, BKS Bank, Banka Intesa Sanpaolo ter NLB pri paketu Digitalni (študentski Paket Moj Svet ga omogoča).

Za več informacij se obrnite na banko in preverite, kakšni stroški so povezani z limitom, ter naredite načrt, kako ga boste čim prej odplačali.

Kdaj se začne in konča zvestoba banki?

Ponudba računov in paketov za študente ter njihova – pogosto kar radodarna vsebina – nakazujeta, da banke mislijo na mlade komitente, jih želijo privabiti k sebi in tudi zadržati. Pogosto je odnos z banko dolgoročen, potrošniki neredko izkazujemo veliko zvestobe do ponudnika plačilnih in drugih bančnih storitev.

Cilj je najti banko, ki nam omogoča tisto, kar od nje pričakujemo in potrebujemo – ne le tehnične rešitve in storitve, temveč tudi in predvsem korekten odnos. Ta pa se najbolj pokaže takrat, ko potrebujemo pomoč banke oziroma se znajdemo v stiski.

Tudi študenti bodo še prekmalu v položaju, ko bodo potrebovali kredit za nakup nepremičnine ali pa bodo žrtev spletne zlorabe. Takrat mora banka narediti korak k uporabniku in skupaj z njim poiskati ustrezno rešitev.

Brezplačen primerjalnik osebnih računov

Na našem spletnem mestu najdete brezplačen primerjalnik osebnih računov, kjer je tudi ponudba za študente. Preverite, katera banka je za vas najbolj ugodna glede na vaše navade pri uporabi bančnih storitev.

Primerjalnik osebnih računov

In ne pozabite: banko lahko kadar koli zamenjate in poiščete ugodnejšega ali pa morda prijaznejšega ponudnika. 

Avtorica: Alina Meško

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju