Vprašanje potrošnika: žarki orehi

11. oktober 2017

Kakovost živil
Vprašanje potrošnika: žarki orehi

"Doma imam manjšo zalogo že oluščenih orehov in opazila sem, da so nekateri postali žarki. Povejte mi, prosim, kako je treba pravilno shranjevati orehe, da se to ne bo več zgodilo in ali je žarkost lahko škodljiva za zdravje."

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Navadni orehi so zelo zdravo živilo, predvsem zaradi obilja maščobnih kislin omega 3 in omega 6, tokoferolov (vitamin E) ter mineralov, kot sta cink in selen. Za navadne orehe je dnevna priporočena količina od 30 do 40 gramov.

Orehi vsebujejo veliko polinenasičenih maščobnih kislin (omega 3 in omega 6), zato ob daljšem in nepravilnem skladiščenju radi postanejo žarki. Najboljša zaščita pred oksidacijo maščobe in žarkostjo je seveda tista, ki jo je navadnemu orehu namenila narava, to je lupina. Kakor hitro orehe izluščimo, se začne proces oksidacije in po določenem času to začutimo, saj dobijo žarek okus.

Žarkost je posledica oksidacije maščobnih kislin v živilih (ne samo v orehih, tudi v maslu, mesu ...), energija svetlobe pa ta proces podpira oziroma pospešuje. Tudi temperatura okolja vpliva na hitrost oksidacije. Razgradne snovi, ki nastanejo pri oksidaciji maščobe, so večinoma aldehidi, ketoni in alkoholi, žarkost pa okusimo že pri majhni koncentraciji aldehidov. Orehi lahko postanejo žarki tudi takrat, ko se na njih razvije plesen.

Orehe doma najbolje shranjujemo tako, da jih posušene v lupini hranimo v hladnem (manj kot 18 °C) in temnem prostoru, oluščimo pa jih, tik preden jih potrebujemo. Kupljene in že oluščene orehe shranjujemo v zamrzovalniku v dobro zaprti embalaži (najbolje je, če doma to naredimo s strojčkom za vakuumsko pakiranje). Tudi ko kupujete orehe, naj bodo embalirani v embalaži, ki ne prepušča svetlobe. Na tržnici pa prosite prodajalca, nam vam postreže z orehi iz zaprte embalaže in ne tiste, ki so razstavljeni na osvetljenem prodajnem prostoru.

Ko so orehi enkrat žarki, ni več poti nazaj. Žarka maščoba sicer nima perečih posledic za zdravje, res pa je, da maščoba v orehih ne vsebuje več maščobnih kislin omega 3 in omega 6, ki nam koristijo, s tem pa je manjša tudi njihova hranilna vrednost. Če pa bi žarko maščobo uživali dlje časa in pogosto, potem bi lahko to vplivalo tudi na zdravje; delno zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin omega 3, delno pa zaradi toksičnosti produktov oksidacije.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju