Vprašanje potrošnika - zakaj dodajamo jod ravno soli in ne kateremu drugemu živilu?
8. julij 2022

Večina živil naravno ne vsebuje pomembne količine joda, zato je v preteklosti ljudem pogosto primanjkovalo tega minerala. Rešitev je bila uvedba obveznega jodiranja jedilne soli. V Sloveniji jo jodiramo že od leta 1953, s čimer smo do danes uspešno zmanjšali pojavnost motenj delovanja ščitnice.
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
Uporabo jodirane soli za odpravo bolezni ščitnice je pred približno 200 leti zagovarjal že francoski kemik Jean-Baptiste Boussingault. Med potovanjem po Južni Ameriki je namreč ugotovil, da na območjih, kjer so uživali sol, ki je naravno vsebovala več joda, niso imeli težav z golšo.
Razlog za dodajanje joda soli je tudi splošna razširjenost uporabe soli. Poleg tega je to preprost in cenovno ugoden postopek, ki omogoča razmeroma dobro stabilnost joda.
Jodiranje soli je danes eden najbolj uspešnih javno-zdravstvenih ukrepov za zagotavljanje ustrezne preskrbljenosti prebivalstva z jodom.
Avtorica: Nina Križnik
Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.