Vprašanje potrošnika: različne vrste skute?

13. november 2018

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih
Vprašanje potrošnika: različne vrste skute?

"Doma imamo radi skuto, zato jo pogosto kupujem. V trgovini se dobijo različne vrste skute, na primer pastirska, kmečka, sirarska, albuminska, ne vem pa, kakšna je razlika med njimi. Lahko o tem kaj napišete?"

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Skuta je sveži sir, ki ga pridobijo iz mleka različnih živali ali pa iz sirotke, ki je koristen ostanek pri izdelavi drugih sirov. Mleko sesirijo z mlečnokislinsko fermentacijo in segrevanjem ali mu dodajo organske kisline in ga rahlo segrejejo, da spodbudijo koagulacijo beljakovin. Skuta, ki je naprodaj v trgovinah, je največkrat izdelana iz mleka, predvidevam, da sta takšni tudi pastirska in kmečka skuta, ki ju omenjate, saj omenjena naziva za skuto nista standardizirana, torej sama po sebi ne povesta nič o izdelku – potrebna je informacija o surovini, iz katere je skuta pridobljena.

Sirarsko ali albuminsko skuto (Italijani jo imenujejo ricotta) pridobijo iz sirotke, ki ostane po izdelavi sira (mleko sesirijo s siriščem, da izstopi kazein, ki skupaj z večino mlečne maščobe tvori sir). V sirotki ostane zelo malo kazeina (glavna beljakovine v mleku, ki je težje prebavljiva), veliko pa je kakovostnih beljakovin (največ globulina in nekaj albumina), ki vsebujejo vse esencialne aminokisline in so zelo lahko prebavljive. Sirarsko ali albuminsko skuto pripravijo tako, da sirotko okisajo in segrejejo, da koagulirajo beljakovine, ki so v njej.

Na embalaži skute mora biti zapisano, ali je narejena iz mleka (kravjega, ovčjega ali kozjega) ali iz sirotke. Med sestavinami mora biti navedeno, ali so skuti dodane mlečnokislinske bakterije ali pa katera od organskih kislin (tudi kis). Obvezen podatek na embalaži predpakirane skute je tudi vsebnost maščobe v suhi snovi.

favicon Preberite več: Test predpakiranih skut

Avtor: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju