Vprašanje potrošnika: pranje spodnjega perila

10. september 2021

Oblačila in obutev
Vprašanje potrošnika: pranje spodnjega perila

Zaradi težav s kožo mi je zdravnik svetoval, da nosim bombažna oblačila, zlasti spodnje perilo, in jih perem pri višji temperaturi. Iskala sem perilo, ki bi ga lahko prala pri 90 °C, pa ga nisem našla. Običajno je pranje pri 60 °C, na nekaterih izdelkih je označeno celo 40 do 60 °C. Prodajalka me je prepričevala, da lahko bombažno perilo bele barve vedno perem pri višji temperaturi. Ima prav?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Odgovor ZPS

Res je, danes je na trgu zelo malo tekstilnih izdelkov, ki jih lahko peremo pri najvišji temperaturi (90–95 °C). Razlogov za to je več.

Bombažni izdelki se pri višji temperaturi pranja močneje krčijo, oblačila se deformirajo. Poleg tega je perilo izdelano iz bombaža z dodatkom elastana, da se lepše prilega, hlačke imajo elastiko, ki s pranjem na visoki temperaturi izgublja prožnost.

Problematične so tudi barve, barvasto perilo peremo pri nižji temperaturi (40 °C), da se ne razbarva. Tudi postopki beljenja so lahko taki, da perilo pri visoki temperaturi izgublja belino, zato prekoračitve dovoljenih temperatur ne priporočam.

Če prav razumem, je zdravnik predlagal zgolj "višjo temperaturo" pranja (ne najvišjo), kar lahko pomeni, da je mislil na bombažno perilo, ki ga peremo pri 60 °C, saj danes vedno več ljudi uporablja nizkotemperaturne programe za vse vrste perila, ne glede na material.

Za vsak primer pri zdravniku preverite, kakšno temperaturo pranja je imel v mislih. Če je res mislil na pranje pri najvišji temperaturi, boste pač morali pristati na to, da bo perilo hitreje izgubilo obliko, hitreje bo popustila tudi elastika.

Tako kot vsem s težavami kože tudi vam svetujem, da ste varčni pri doziranju pralnega sredstva in ne uporabljate mehčalca.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju